Front 8 PLEDOARII

IPOCRIȚI și IMPOSTORI tolerați de RECTORIME

 

 

Recent, pe site-ul criticarad.ro, L. Valeriu publica un pamflet despre Facultatea de cumpănașologie la Ineu, ironizând faptul că Alexandru Cumpănașu, unchiul rar al fetei ucise la Caracal și președinte al onegeului Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), a fost cooptat în comisia pentru acordarea titlului de Dr. H. C. ambasadorului Georgiei. Cumpănașu a îmbrăcat haina albastră oficioasă a Universității arădene și a pozat fălos alături de conducerea acesteia (vezi foto). Totodată, într-o atmosferă festivistă, CNMR a deschis la Arad filială (2017), cu președinte universitar ales, chiar în Universitatea Aurel Vlaicu.

Când am scris despre dezacordul privind numirea la educație a „prietenului” său și preabunului său colaborator, Sorin Cîmpeanu, atrăgeam atenția asupra parteneriatului îndoielnic existent între instituțiile conduse de cei doi (Consiliul Național al Rectorilor respectiv CNMR). – De ce te apuci tu, un publicist provincial, să scrii despre afaceri murdare ale căror reflexe bucureștene se resimt până la Arad, aici la marginea țării? Pentru că resimt eu că avem de-a face cu o impostură și o ipocrizie, alimentată – în ultimele zile – de acest A. Cumpănașu, care este „omul ce face bani din vizualizări, prin postări provocatoare de pe Tik-Tok!”. Iată ce spune un comentator onest, care mi-a motivate intervenția de față: „Succesul impostorilor de tot felul se datorează lipsei proverbiale de implicare a populatiei”.

Acest „cumpănaș” n-ar merita o atenție specială care să reverbereze până aici în omega Mureșului și nici n-ar fi cunoscut dacă n-ar atrage atenția prin faptele sale amăgitoare și lipsite de onestitate. După ce s-a dat un apărător eșuat al tragediei fetelor din Caracal, cu sprijinul colegialității oculte reușește să înființeze un ONG, pompos intitulat Coaliția Națională pentru Modernizarea României, ale cărei afaceri financiare se intersectează cu banii publici, trecând drept o căpușă „de supt sângele poporului”. Primește sume imense de la diferite ministere, fiind, după exprimarea publicistului V. Bolocan, „abonat la banii statului”. A obținut milioane de lei fără a-i binemerita (exemplu, în 2018, ministerul culturii, prin G. Ivașcu, virează milionul de lei pentru publicarea a trei broșuri (fiecare sub 18 pagini) copiate de pe wiki, Primăria din Alexandria îi solicită proiecte de informatizare, UEFISCDI îi finanțează gras un proiect obscur intitulat Noi perspective în educație și așa mai departe). Presa mai menționează următoarele: „G4Media.ro a dezvăluit în 4 septembrie că Alexandru Cumpănașu a câștigat zeci de milioane de lei din proiecte derulate de Asociația pentru Implementarea Democrației, ONG-ul fondat și condus de el. Parteneri i-au fost marile instituții academice și Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare, primării de sector.” Mai pune ziaristul A. Mihăescu o întrebare: „Cum a ajuns un personaj fără facultate să fie șeful tuturor rectorilor din România și să câștige sute de mii de lei de la aceștia!” QED, sper!

Se regăsea în preajma surselor financiare și de autoritate universitară, căutând, în plus, validarea unei imagini publice, iar printre subordonații săi (S. Câmpeanu i-a fost vicepreședinte) „s-au numărat până de curând rectorii marilor universități din România reuniți în două instituții distincte: Consiliul Național al Rectorilor și Consorțiul Universitaria”. Le-a dat în schimb rectorilor șansa unor interviuri de promovare la o televiziune privată. Desigur că din banii ONG-ului, principalul profitor a fost A. Cumpănașu, iar subordonații/ afiliații îi acordau sute de mii de lei, păcălind rectori, el care nu absolvise nici măcar o facultate, fiind absolventul unui obscur liceu din Caracal. O universitate, pare-se din Georgia, îi chiar atribuie titlul de Doctor Honoris Causa. Faceți, preabuni cititori, legătura dintre îmbrăcarea togii universitare la Arad și titlul său academic dintr-o universitate foarte estică?

În ultimele zile, după eșecul la președenție și dezvăluirile unor „inginerii financiare” cu instituții publice de stat, A. Cumpănașu este cercetat în urma unor postări controversate de pe rețeaua Tik-Tok, în care „încurajează violența, ura copiilor față de școală și față de profesori”, printr-o atitudine agresivă, gestică, mimică, pasiune ce ține de patologie comportamentală și care cangrenează ideea de bun simț. Se dă expert în educație, dar blamează relația dintre profesori, părinți și elevi Ascult la Tv că S. Cîmpeanu se delimitează de fostul său colaborator (și șef!), explicând totuși că succesul acestuia de pe rețeaua Tik-Tok răspunde „orizontului de așteptare al elevilor”. O delimitare fermă ar trebui să avanseze deopotrivă rectorii universităților colaboratoare/ asociate, inclusiv a celei din Arad.

Individul este modelul impostorului abil, capabil să atragă în mreje atâția universitari și demnitari. Aparițiile sale vizuale par un fel de șusorcăreală ipocrită.

Este totuși cam răutăcios L. Valeriu, când scrie: ”Conjunctura asta cu «amnistierea plagiatorilor» i-a împreunat pe Lile și Cîmpeanu… iar din dragostea asta a ieșit (ditamani) Cumpănașu”. Mie nu-mi iese ușor din borsetă ideea de plagiatura care se vântură liber după chipul și asemănarea imposturii în învățământul superior. Cum pot universitățile trăi onest cu plagiatori, cu profitori de furturi în cercetare și articole ISI cumpărate, tolerând baloane de săpun întreținute cu atâta blasfemie de impostură! Oamenii se însoțesc după chip și asemănare. „Profu.online” și-a creat fani între elevi, deși nu este profesor, speculând situația excepțională în care, acum, se află școala românească. Nu e posibil, afirma C. Mihai, profesor de filozofie la UBB Cluj-Napoca, „ tăcem în continuare și să admirăm cu invidie succesul lui Cumpănașu”, urmărit de peste 5 sute de mii de elevi pe rețeaua feisbuchistă. De aceea, nu pot să tac nici eu! Onestă este atitudinea deputatului P. Popescu față de „Cumpănașu, un descreierat, care în mod indirect le face avansuri elevelor minore, instigă la ură, abandon școlar”… Cum e posibilă atâta amăgeală, determinată de un șmecher descurcăreț și tupeist? Continuă să fie „un factor perturbator”, instigând la „abandon școlar” și „revoltă împotriva profesorilor”. Dar, vorba lui C. T. Popescu, „omul acesta nu e nebun. Știe clar ce face, este un prădător media”.

 

Anton Ilica, 5 ianuarie 2021 12:02