marți, martie 28, 2023

La Macea, părădăicile sunt în festival și vă invită la Castel!

 

Macea a monopolizat deja brandul „părădăici” („gurile rele” spun că a uzurpat titlul de la curticeni) în vestul țării – iar acest fapt se datorează în primul rând, desigur, părădăicilor în sine (roșii, sau tomate – pentru nevorbitorii de regionalisme exclusiviste), iar apoi… Festivalului Părădăicilor – care, iată, își începe astăzi, 9 iulie, 2016, a VIII-a ediție.

COMUNICAT DE PRESĂ

Ediţia  a VIII-a  a „Festivalului  Părădăicilor ” se vrea o continuare de bun augur a precedentelor ediții, care s-au dovedit un real succces. Festivalul va avea loc la Castelul de la Macea, în zilele de 9 și 10 iulie.

„La sugestia multor participanţi, am hotărât ca şi în acest an Festivalul  Părădăicilor  să se desfăşoare în două zile respectiv 9 şi 10 iulie 2016. Sâmbătă, 9 iulie, va debuta cu un concurs de ciclism pe ruta menţionată, adică Macea – Grăniceri – Macea. Traseul are o lungime de 37 km şi dificultate medie, fiind destinat tuturor iubitorilor de mişcare. Scopul acestui concurs este de a redescoperi bicicleta ca mijloc de transport ecologic şi mişcarea ca izvor de sănătate. Se vor oferi premii constând în accesorii pentru ciclism. Participanţii la cros vor putea gusta apoi pâinea şi părădaica de Macea alături de tradiţionala slănină. La ora 18 avea loc un moment dedicat tinerilor prin participarea voluntarilor din diverse țări. Seara va avea în acest an specific italian. Tinerii membri ai cercului de pictură vor organiza un mic carnaval cu costumele confecționate în cadrul acestui cerc. Biblioteca Macea va fi prezentă cu oferta de carte pentru vacanța 2016”, a precizat preotul Tudor Budeanu, președintele Asociației pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural.

Duminică, 10 iulie, este cea de a doua zi a festivalului, pe care organizatorii au numit-o „Festivalul părădăicilor în expoziţie şi în cântec”.

„La ora 10 va avea loc participarea invitaţilor la Liturghia bizantină oficiată în Biserica Ortodoxă Macea, deoarece Biserica Ortodoxă a avut mereu un rol important în viaţa comunităţii noastre. Apoi, după servirea mesei, în curtea Castelului din Macea va avea loc expoziţia de produse agro precum şi premierea celor mai frumoase şi originale standuri. Vor participa producători de roşii dar şi de alte produse tradiţionale. După festivitatea de premiere va avea loc un program artistic, la care vor participa: Taraful de la Macea, Ansamblul Iedera, Formaţia Lupus Dacus, Trupa de Serviciu, Rapsozii Zărandului, Cornel Borza, Ovidiu Homorodean, Cununița și Tinu Vereșezan”, a mai declarat Tudor Budeanu.

Potrivit acestuia, alături de cei consacraţi, vor păşi pe scenă şi câteva din tinerele speranţe ale comunei. De asemenea, va fi amenajat şi un loc de joacă atractiv pentru copii. De remarcat, că și la această ediţie prezentator este cunoscutul actor arădean Zoltan Lovas.

„Festivalul Părădăicilor a devenit, prin ediţiile sale reuşite, unul din punctele de atracţie pentru iubitorii de divertisment din judeţ şi nu numai. Am avut participanţi din mai multe judeţe, în special la cursa de ciclism, ceea ce a dus la o mai bună cunoaştere a comunei Macea. Părădaica de Macea a devenit un brand şi, prin acest festival, cultivatorii de roşii din zonă au devenit mai cunoscuţi. Am reuşit să promovăm nu numai imaginea comunei ci şi pe cea a tinerilor ce au preocupări culturale sau sunt solişti vocali, instrumentişti, creatori de modă, dansatori, sportivi, care datorită acestui festival au avut oportunitatea să demonstreze că viaţa la ţară oferă şi satisfacţii.

În fiecare ediţie am crescut calitatea spectacolului, ceea ce a atras un număr tot mai mare de participanţi. Anul trecut am înregistrat un număr peste 7000 de participanți. Sperăm ca ediția din acest an să fie la fel de reușită și să aducă bucurie tuturor participanților”, a mai declarat organizatorul principal.

Foto: glsa.ro

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news