Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” i-a fost acordat Climate Action Project School of Excellence

250716187 292772296049220 5382512034528699668 n
Distribuie:

 

Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Arad, onorat cu prestigiosul premiu ,,Climate Action Project School of Excellence”

 

În data 4 noiembrie 2021, Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” Arad, din municipiul Arad, România, i-a fost acordat Climate Action Project School of Excellence.

Doar 250 de școli la nivel global au fost recunoscute datorită muncii lor intense privind educația climatică într-o abordare la nivel de școală întreagă. Recunoașterea a fost acordată de Cartoon Network Climate Champions and Climate Action Project.

Cartoon Network Climate Champions este o inițiativă de conștientizare a schimbărilor climatice care își propune să inspire copiii să facă față provocărilor zilnice care, împreună, pot face o mare diferență pentru sănătatea planetei noastre. Acesta a fost dezvoltat în colaborare cu WWF, o organizație de mediu de renume mondial.
Climate Action Project este un proiect educațional gratuit, global, care a fost lansat de Take Action Global, o organizație non-profit educațională  cu sediul în SUA, care implică 2.700.000 de profesori și studenți din 146 de țări. Proiectul își propune să ajute elevii să învețe despre criza climatică în moduri autentice și să disemineze soluții online.

Școlile recunoscute și-au depus activitatea pentru anul trecut și au îndeplinit criterii extinse, inclusiv un angajament la nivelul întregii școli față de educația climatică și soluțiile elevilor.

Proiectul „Global Climate Action 2021” s-a desfășurat în perioada 27 septembrie-4 noiembrie 2021.

Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Arad a desfășurat activități care vizează obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) formulate de ONU, cu perspectivă până în anul 2030 – acționând prin implicare, în efortul comun de a lua măsuri urgente pentru a combate schimbările climatice și impactul acestora, deziderate ale ODD 13/ Climate
Action.

Astfel, elevii au participat sub îndrumarea profesorilor, la acțiuni care s-au putut desfășura atât în mediul online, cât și în sala de clasă, acțiuni de voluntariat de ecologizare, precum și dezbateri online privind modul în care putem contribui la sustenabilitatea unei planete mai sănătoase.

În primul rând, s-a urmărit conștientizarea în rândul elevilor, a importanței selectării deșeurilor, a reciclării, a economisirii resurselor de orice fel. Resursele educaționale de pe platforma proiectului au fost foarte utile,
iar materialele realizate – desene, afișe de sensibilizare, prezentări etc. au fost postate săptămânal, conform temelor indicate în proiect: identificarea unor cauze ale poluării în jurul nostru, observarea efectelor nocive asupra mediului, soluții propuse la nivel local și global, schimburi de idei cu elevi din alte școli.

„Am participat în acest proiect timp de 6 săptămâni, în care am descoperit că putem învăța împreună cu alții, din țară și din lume, pentru a acționa. Am devenit mai conștienți asupra faptului că stă în puterea noastră să contribuim la un mediu ecologic, prin reducerea plasticului, prin calcularea cantității de carbon produs săptămânal.

Prevenția este soluția salvării noastre. Trebuie să-i facem conștienți pe elevii noștri de ceea ce putem pierde dacă nu schimbăm ceva. Acțiunile noastre au efect pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, asupra mediului înconjurător. E important să-i ajutăm pe elevi să învețe să devină responsabili, conștienți de impactul schimbărilor climatice, să înțeleagă biodiversitatea și ecosistemul, sustenabilitatea, pentru a schimba mentalitatea în comunitățile din care provin. Acest lucru îi va ajuta în joburile lor viitoare și în viața reală, prin dezvoltarea gândirii critice, comunicare, colaborare și reflecție.

Proiectul și-a atins scopul, acela de a trezi în conștiința elevilor grija față de mediu.  În calitate de facilitator, a existat un grup de whatsapp, în care am ghidat profesorii din școala noastră, dar și pe alții din alte școli din România, am coordonat îndeplinirea sarcinilor. E primul an când participăm și suntem fericiți că am fost nominalizați în acest clasament”. – Prof. Andra Daniela.

Cele 250 de școli de excelență selectate pentru proiectul de acțiune climatică au fost anunțate pe 4 noiembrie 2021 în cadrul Zilei Acțiunilor Climatice, un eveniment live online anual la care au participat 250.000 de persoane la nivel global. Printre speakerii evenimentului s-au numărat PRINȚUL WILLIAM, președintele James Alix Michel, Seychelles, Rick Davis, NASA, Matt Larsen-Daw, WWF, ASR Prințesa Esmeralda, Belgia, Juan Pablo  Celis  Garcia, Programul ONU pentru Mediu și alți lideri mondiali, oameni de știință în domeniul climei și activiști.

Câștigătorii au fost anunțați de Dan Russell, actorul vocal din spatele mai multor personaje din serialul de succes global Cartoon Network The Amazing World of Gumball, și Nandi Bushell, un muzician în vârstă de 11 ani, un influencer și un susținător pasionat al climei.

Declarația HRM Prințul William: ,,Avem nevoie de creativitatea tinerilor pentru a ne repara planeta. Avem nevoie de studenți care să inventeze și să inoveze – să gândească dincolo de locul în care ne aflăm acum și să fie optimiști cu privire la viitorul nostru”.

Declarația Koen Timmers, Climate Action Project: ,,Tinerii au capacitatea de a face mai mult decât să învețe despre schimbările climatice. Toți pot veni cu soluții, pot lua măsuri mici și îi pot inspira pe alții să-și schimbe stilul de viață. În cele din urmă, o schimbare a comportamentului elevilor și a mentalității societății va fi crucială pentru rezolvarea crizei”.

Declarația Dr.  Jennifer Williams, Clima Action Project: ,,Comunitatea noastră de educatori s-au reunit în sprijinul educației climatice pentru toți. Ne-am angajat să ne asigurăm că elevii au acces la informații, idei și oportunități de a lua măsuri pentru planetă și, astăzi, aceste școli de excelență sunt deschizătoare de drum pentru întreaga lume”.

251224553 401049938165631 2744144662628374298 n

Prof. Coordonator: Andra Daniela

Categorie: Știri
Etichete: Clima Action Project, Dr.  Jennifer Williams, Koen Timmers, liceul tehnologic `Aurel Vlaicu~ Arad, Prințul William, Prof. Andra Daniela, Proiectul „Global Climate Action 2021”
Distribuie:
Articolul anterior
Av. Radu Ghidău: Cum este ca bolnav de Covid în România?
Articolul următor
Vremea faptelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie