ȘTIRI

A început oficial MASACRUL DE PRIMĂVARĂ! Primăria Municipiului și partenerii săi RAD TOT CE-A MAI RĂMAS VIU din Arad ca să-și facă „bani de Paști”

 

De aproape două decenii încoace, în fiecare an scade numărul copacilor din Arad, spațiile verzi devin tot mai strâmte și neîngrijite, alei întregi de arbori de toate felurile, indiferent de vârstă și de calitatea lor biologică, dispar, pur și simplu, sub drujbele firmelor de casă ale Primăriei Municipiului (pe care onor-instituția și le și enumeră, cu mândrie, în comunicatul oficial).
Conducerea acestei instituții urăște, pur și simplu, tot ce-i verde și natural în acest oraș – și probabil că nu atavic, ci pentru că „ce-i verde nu aduce bani” – în vreme ce din betoane și borduri se câștigă (la modul privat, desigur) enorm de mulți! „Bonus” – aceste (chipurile) toaletări, se plătesc, și nici aici, banii nu sunt puțini. Sunt bani oferiți firmelor proprii și clientelare, din bugetul municipiului format din contribuțiile arădenilor colectate prin taxe, impozite și amenzi.
Pe scurt, plătești taxe, impozite și amenzi Primăriei ca aceasta să-ți taie copacii din oraș.
Așa se face (L.V.):

[COMUNICAT DE PRESĂ]

ÎNCEPE CURĂŢENIA DE PRIMĂVARĂ!                         

Luni, 17 februarie2020, la nivelul municipiului dăm startul tradiţionalei acțiuni edilitare „Curăţenia de primăvară”. Ampla acţiune de salubrizare a municipalităţii arădene are un program bine stabilit, ce poate suferi mici modificări numai în caz de condiţii meteo nefavorabile.

Anul acesta „Curăţenia de primăvară” va începe din zona centrală municipiului, partea stângă și zona Gării CFR, unde în intervalul 17– 21 februarie sunt programate toaletări, recepări, tăieri de arbori și curățări ale zonelor verzi izolate, care nu aparțin blocurilor sau caselor. Străzile vor fi măturare şi spălate, iar carosabilul de lângă bordură va fi curățat.Platformele gospodăreşti vor fi igienizate.

La nivelul canalizării pluviale se vor executa lucrări de întreținere, gurile de scurgere vor fi curăţate, se vor înlocui grătarele, vor fi amplasate guri de scurgere din material compozit şi se vor înlocui capacele căminelor de vizitare din materiale compozite.De asemenea se vor înlocui capacele căminelor de vizitare din oțel.

Totodată se vor executa reparaţii şi lucrări de întreţinere a iluminatului public, corpurile de iluminat defecte şi becurile arse vor fi înlocuite. În egală măsură, echipele S.C. ELBA S.A vor verifica modul în care funcţionează iluminatul public.

Nu în ultimul rând locurile de joacă vor trece şi ele printr-o serie de lucrări de întreţinere şi reparaţii, iar fântânile arteziene vor fi curățate și va fi verificată funcționalitatea lor și a cișmelelor.

De altfel, aceleaşi lucrări sunt programate în toate cartierele din municipiu, oraşul fiind împărţit în 10 zone.

5 zile de „Curăţenie de primăvară” sunt programate în zona centru dreapta și zona Polivalentă. Concret vorbim despre intervalul 24-28.02.2020.

Conform calendarului acțiunii edilitare urmează cartierul Alfa, unde se va interveni în zilele de 2 și 3 martie 2020.

În următoarele 2 zile (4 și 5 martie 2020) se face curățenie în cartierele Confecții și Pârneava, apoi în cartierul Grădiște și pe Calea 6 Vânători (6 – 9 martie 2020), Calea Romanilor și Drăgășani (10 și 11 martie 2020) și cartierele Aradul Nou și Sânicolaul Mic (12  și 13 martie 2020).

 

Urmează zona Calea Aurel Vlaicu partea stângă, inclusiv Cartierul Bujac între 16 și 20 martie 2020, apoi alte 5 zile de “Curăţenie de primăvară”, tot pe  Calea Aurel Vlaicu, dar de această dată pe partea dreaptă, inclusiv cartierul Gai, între 23 și 27 martie 2020.

Ultimele 5 zile ale tradiţionalei “Curăţenii de primăvară” au fost rezervate cartierului Micălaca. În Zona 100 – 200– 500, echipele edilitare ar trebui să ajungă în30 şi 31martie, iar între 1 şi 3 aprilie se va interveni în Micălaca, Zona 300.

Ca o noutate, anul acesta, cu ocazia „Curăţeniei de primăvară”, cetățenii se vor putea debarasa și de deșeurile rezultate în urma construcțiilor, dar și de cele voluminoase. Tot ce trebuie să facă este să le depoziteze la platformele gospodărești, dar numai pe durata zilelor rezervate acțiunii edilitare în fiecare zonă în parte.

În ceea ce privește colectarea deșeurilorde echipamente electrice si electronice, campania RoREC este programată să se desfășoare între 28 martie și 4 aprilie. Tot ca o noutate în restul perioadei de curățenie există la sediul RETIM de pe 6 Vânători  un container pentru depozitarea DEE pus la dispoziție în mod gratuit, zilnic între orele 8.00 și 16.00.

Și anul acesta partenerii Primăriei Municipiului Arad în acţiunea ecologică de curăţenie generală de primăvară sunt anul acesta: SALUBRITATE SA DEVA, GOSPODĂRIREA COMUNALĂS.A. ARAD, S.C. ELBA S.R.L., S.C. RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A, RoREC Asociația Română pentru  Reciclare, S.C COMPANIA DE APĂ S.A., S.C.PANIPROD S.R.L., S.C. ROGERA PREST SRL, S.C.TANSSAM SRL.

Să nu uităm însă că acţiunea „Curăţenia de primăvară” este şi o datorie civică a cetăţenilor, asociaţiilor de proprietari/locatari, agenţilor economici. Îi invităm cu această ocazie să se alăture demersului municipalităţii, iar celor care au făcut-o deja cu ocazia acţiunilor similare anterioare, le mulţumim pentru sprijinul acordat.

Până la urmă, Aradul poate fi mai curat cu ajutorul fiecăruia dintre noi!

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad

Foto – Vocea Strazii Arad Romania

Centrul istoric Arad 2020. Priviți cum au distrus copacii în decurs de 2 ani! Imagini Google maps-trecut, 2019 și 2020! Marcați pentru a fi tăiați!

Publicată de Vocea Strazii Arad Romania pe Joi, 13 februarie 2020

Critic Arad, 15 februarie 2020 8:48

copaci-arad6copaci-arad7copaci-arad4copaci-arad5copaci-arad2copaci-arad3copaciarad2copaci-arad1