IT

Mai multe PROBLEME de securitate descoperite în rețeaua 5G permit SPIONAREA abonaților

 

11 vulnerabilități critice de securitate au fost descoperite în protocolul 5G. Potrivit cercetătorilor, aceste încălcările grave de securitate pot permite unui hacker să spioneze SMS-urile, apelurile și poziția geografică a abonaților. Multe dintre aceste defecte de proiectare provin direct din rețelele 3G și 4G.

Cercetătorii de la Universitatea Purdue și Universitatea din Iowa au descoperit 11 defecte majore de securitate în protocolul de rețea 5G, conform PhonAndroid. Prin exploatarea acestor probleme de securitate, un atacator vă poate urmări locația geografică, vă poate intercepta apelurile și SMS-urile, vă va muta telefonul inteligent pe rețele vechi de date mobile, poate urmări astfel internetul de pe telefon și va umfla artificial factura de la distanță. În acest proces, au fost descoperite și cinci defecte suplimentare prezente deja și în rețelele 4G și 3G și moștenite de noua rețea 5G.

Momentan nu sunt multe smartphone-uri ce dispun de o conectivitate 5G. Samsung le are pe cele mai multe, sunt deja disponibile, Samsung Galaxy S10 5G, Galaxy Note 10+ 5G, Galaxy A90 5G. Mai sunt disponibile Xiaomi Mi Mix 3 5G, OnePlus 7 Pro 5G sau LG V50 ThinQ 5G.

Întrucât multe defecte de securitate din 4G și 3G au fost moștenite de 5G, este probabil ca mai multe vulnerabilități din din generațiilor anterioare să fie moștenite de 5G. Noile caracteristici ale 5G nu au fost încă supuse unei evaluări riguroase privind siguranța„, a declarat Syed Rafiul Hussain, cercetător la Universitatea Purdue. În februarie trecut, cercetătorii au descoperit deja un defect de securitate de 5G numit Torpedo. Acesta permite unui atacator să urmărească cu exactitate locația unui smartphone și să determine numărul IMSI – International Mobile Subscriber Identity unic asociat unui utilizator.

Nu este prima dată când experții evidențiază defectele rețelei 5G. În octombrie 2018, cercetătorii Grupului de securitate a informațiilor de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich au susținut că 5G poate pune în pericol confidențialitatea abonaților. Bazându-se pe defectele de proiectare moștenite de la 3G, un atacator poate identifica locația telefonului.

Vor fi rezolvate problemele de securitate moștenite de 5G? Potrivit Syed Rafiul Hussain, unele dintre vulnerabilitățile identificate pot fi ușor corectate înainte de implementarea rețelei 5G, planificată pentru 2020. Cu toate acestea, unele vulnerabilități necesită „o modificare rezonabilă a protocolului”. Cercetătorii au avertizat Asociația GSM (GSMA), o asociație ce reprezentă aproape 800 de operatori și constructori. Organizația a descoperit că defectele de proiectare din protocol sunt „nule sau slabe în practică”. Deocamdată, nu există niciun indiciu că încălcările identificate vor fi corectate înainte de lansarea primelor oferte comerciale 5G.

Sursa Foto:  via phonandroid.com

 

Critic Arad, 17 noiembrie 2019 1:00