joi, iulie 7, 2022

Manole are 4K!

 

Aşa că vine doamna mea acasă, astăzi cu o oră mai repede, iar eu mă vântur din stânga în dreapta, fericit că o să avem un aproape weekend cu o oră mai lung. Mâncarea nu e gata, aşa că ieşim în oraş să luăm ceva. Şi mergem de mâini, vorbind câte în lună şi în stele, şi totul e bine, şi vine momentul când cerul se întunecă şi aud cuvintele fatidice, şi anume că „Manole are un smart tv 4K”.

Deci, Manole are 4K. Se impun câteva explicaţii. Cum ar fi cine este Manole, ce face el pe lumea asta, şi ce anume smart tv are. Păi, Manole e instalator, și nici măcar unul foarte bun, nu câștigă cine știe ce bani, mai bine zis ia un salariu foarte mic, şi cu toate astea, are un smart tv. 4K. Deci, un televizor de care noi nu avem. Informaţia, în sine, nu e un eveniment remarcabil. Faptul că Manole are un televizor şucar, cu care poate vedea manele la full HD, direct de pe net, nu a schimbat mersul istoriei. Nici măcar a istoriei lui Manole. E vorba nu de informaţie, ci de imprecaţie. Şi de intonaţie. De fapt, întreaga propoziţie sună aşa: Ce fel de oameni suntem noi, dacă nu avem măcar UN smart tv? Uite, până şi Manole (Manole fiind partea de jos a scării genetice).

Problema naşte, pe lângă eventuale disensiuni, şi anume dileme. Informaţia este relativ trunchiată, şi sigur deranjantă. Aşa că, după 30 de minute de tăcere îmbufnată, cu mintea plină de regrete cretine, gen „are dreptate, fac atâtea chestii şi o smart tv nu pot lua”, iau cuvântul în gură şi încep un mini interogatoriu, cu voce stinsă, dar vicleană, cu simţurile ascuţite ca un brici, gata să descopăr greşeala în eşafodajul întregii situaţii. Îl cercetez pe Manole, vreau să îi aflu slăbiciunile, vreau să știu de ce el și nu eu… nu eram așa, uite ce mia-i făcut, femeie, uite ce îmi faci, Manole! Simt că îl urăsc pe Manole, fără să îl ştiu, îl urăsc nu pentru că are un televizor mai tare decât al meu, îl urăsc pentru că posesia lui îmi dinamitează situaţia de provider. Manole mă emasculează, simplu şi eficient, îmi subminează poziţia în familie şi societate, e martorul neputinţei mele. Manole e marele castrator, Manole o are, în momentul ăsta, mai mare, mai groasă, mai erectă, mai funcțională. Manole e duşmanul luminii, e Antichristul ratelor… Hopa! Şi-a luat smartul în rate? Şi cât plăteşte? Aşa de mult? Păi mai are ce să pună pe masă?

E momentul dulcei răzbunări. Noi nu avem credite. Ei bine, aveam un credit la maşina de spălat, dar nu se compară cu ce plăteşte Manole. Şi noi mâncăm în oraş, şi ne luăm o ţoală, ceva. Şi cosmetice, și călătorii, şi filme. E drept, pe plasma lui Manole s-ar vedea mai bine, dar asta e, ne-om lua şi noi la un moment dat. Şi-mi dau seama că Marele Egalizator nu e comunismul, şi nici măcar moartea, ci băncile şi sistemul de rate. Deci, nu Manole e duşmanul, ci sistemul bancar şi ticăloşit, care aruncă în sclavia plăţii milioane de Manole şi de Ane, de pe întreg cuprinsul ţării. Gradul de îndatorare al românilor a luat proporţii biblice. Creşterea economică e, de fapt, un fâs generat de consumul enorm. La dobânzi exorbitante. Vine o nouă criză, și o să dea cu noi de asfalt.

Dar, în ţara în care există posesori de Lamborghini care îşi spală maşina cu găleata de apă de la arteziană, în ţara în care Elena Udrea e profesor universitar, şi chiar de geopolitică, în fine, în ţara Elodiei, a lui Jiji şi a eruditului academician Florin Salam, aici toate astea sunt normale. Pentru că aici e ţara formei fără fond, a maşinilor scumpe, fără şosele, a fiţelor fără bani, a umorului fără inteligenţă, a muncii degeaba, a oamenilor fără viitor. Şi uite cum am început vesel şi am terminat de căcat. Asta e.

Şi mai dă-l naibii de Manole! Cu televizorul lui cu tot.

Ultimele Știri

Related news

7 COMENTARII

 1. Bravo Basil! Stilul tău inconfundabil. Dar aș zice că nimeni și nimic nu e mai vinovat decât orgoliul, prostia și incapabilitatea omului de-a se bucura de ceea ce are, de-a se întinde doar cât îi permite plapuma.

 2. Carpe Diem!
  Pretene o facusi iara! Pai fiecare traieste cum vrea si cum poate. Nu este elegant, corect si nici macar util sa le spui la altii ca trebuie sa le placa ce-ti place tie si ca trebuie sa traiasca cum vrei tu.
  Cat timp nu si-a luat TV-ul din banii tai, tu n-ai nici un drept sa comentezi.
  Singura imagine care-mi ramane dupa citirea articolului este nedumerirea, resemnarea si tristetea, date de faptul ca, iarasi, cauti sa convingi lumea, in public, ca tu esti superior.
  Serios, ma baiatule, dar cred ca ai niste probleme de ego colosale. Ce te macina, care-s frustrarile tale de nu reusesti sa discuti decat de tine? Ce ai vrea, statuie sau sa-ti ceara Falca iertare pentru dreptatea ta? Tu chiar crezi ca-i pasa cuiva de tine si de adevarurile tale despre tine??

  • Ai pierdut 10 minute din viața ta, degeaba, până ai citit articolul… Din păcate… N-ai înțeles nimic din ce scria acolo. Dar ABSOLUT nimic!! Dă-ți un „restart” la gândire că altfel nu te văd bine… Scuze dacă am deranjat!!!

  • Nu zau!
   Incearca sa-ti evaluezi evolutiile si vei observa obsesia ta despre tine.
   Daca ai vrut sa ne vorbesti despre sistemul bancar sau despre proasta organizare sociala trebuia sa concentrezi pe subiect, ca e foarte generos.
   In critica ta asupra sistemului ai uitat iarasi sa mentionezi, ca un mare jurist care esti, de partea cu presa ca putere in stat si din care faci parte si care si-a dat concursul, in toti acesti ultimi 28 de ani, pentru edificarea plenara a mizeriilor pe care pretinzi ca le ataci.
   In realitate, fiecare articol pe care il postezi, este un dialog cu tine, cu un tine, ciritc si pe care vrei sa-l convingi ca nu e chiar asa. Asta este partea ta cea buna – faptul ca exista in eul tau – cam schizofrenic – un individut, care scapa multitudinii de supape pe care, cel mai frustrat dintre ”tine” le-a instalat, pentru propria supravietuire mentala. Manole ai putea fi chiar tu, un tu mai modest, un tu mai ancorat in realitate, un tu care vrea sa traiasca clipa, un tu care se cam pisa pe conceptele tale despre macroeconomie, un tu care prefera sa se uite la televizor in perioada in care ar trebui sa economiseasca sa si-l cumpere si care accepta costurile satisfactiei anticipate. Celalalt tu ne spune ca este mai bine sa-ti tii respiratia pana in momentul cand merita sa traiesti si sa respiri si care risca sa pateasca ca magarul tiganului.
   …. mai Draga, mai!

 3. Corectura: Basile,te citesc cu drag și respect. Tastatura,graba, neatenție provoacă gafe…mii de scz.

Comentariile sunt închise.