miercuri, august 17, 2022

Mătănii la Moneasa [GALERIE FOTO]

 

 

Nu trebuie să fii creștin pentru a face mătănii. La Moneasa ai să faci plecăciuni și dacă ești ateu. Orice ai fi, se va strecura politeismul prin tine și dintr-o dată îți vei da seama că te închini zeiței Gaia, adică mamei pământului, a naturii și copacilor. Îți vei da seama că fără voia ta ajungi la râu, sedus de murmurul și de cristalinul său care te-ndeamnă să te desculți, să-ți arunci picioarele în apă, să te scalzi și să-ți dai cu stropi pe față. Numai Poseidon știe toate denumirile apelor și izvoarelor care ocrotesc Moneasa. Nouă ne-a dezvăluit doar câteva: izvoarele minerale bicarbonatate, calcice, sodice, hipotone, oligominerale și mezotermale.

 

Beneficiile sunt multe: cura și tratamentul pentru afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic, ale sistemului locomotor, afecțiuni ginecologice, nevroză astenică, reumatologie, boli de nutriție metabolice (diabet și obezitate) etc.

Când ajungi la Moneasa, prima impresie te copleșește. Pădurea te inundă cu oxigen, brazii verzi și argintii te-ndeamnă să-ți înalți privirea, să contempli cerul, râul te cheamă la scăldat, copiii îți caută atenția, bâtrânii privirea și soarele pielea. Ce altceva îți mai poți dori?

Decorul e animat de tineri care se țin de mână și se pupă, de pensionari care mânâncă înghețată, de familii care fac picnic pe iarbă și de copii care fac baloane. Pensiuni și restaurante mai ospitaliere ca-n Moneasa n-ai să găsești nicăieri în județul Arad. La cină, chelnerii aprind lumânările pentru cei îndrăgostiți. Ce altceva îți mai poți dori?

Moneasa-i un mic Eden situată la poalele ramei muntoase a Masivului Codru-Moma. La o distanță de 110 km de Arad și 20 km de orașul Sebiș, această stațiune poate fi destinația ideală pentru un sfârșit de săptămână, dar mai ales pentru concediu și recuperare. În limba maghiară i se spune ”Menyháza” adică ”orașul paradisului”. Atracțiile turistice sunt multe dar te lăsăm să le descoperi singur.

Pe lângă numeroasele indicații terapeutice, stațiunea oferă multiple posibilități de cazare și abonamente pentru instalațiile de tratament adresate oricărui tip de buzunar.

Măcar în weekend, fugi de oraș la fel cum dracii fug de tâmâie și te asigur că n-are să-ți pară rău!

 

Ultimele Știri

Related news