[Miercuri după „E marți, e Bibarți”] Călin Bibarț crede că e anul maimuței. El fiind maimuța

bibarț 14 iulie
Distribuie:

 

Iar a fost marți, iar a fost Bibarț…

Înainte de a-i răspunde punctual, conturez tabloul de ansamblu al acestei „hârjoneli cu bâta prin gard” cum plastic o descrie moderatorul emisiunii, cu statut de moderator-privat al lui Bibarț, cel mai fain ungur din Arad ( după Arpi Nistor, evident), Kristian Varjasi / #LaStradaTV.

Din start se impun anumite clarificări, exclusiv în scopul de a fi la subiect, fără generalizări tipic politicianiste, fără eschive, fără loc de interpretare.
Prima clarificare – intervenția mea a fost strict cu referire la atitudinea administrației cu privire la trei cereri transmise de mine, nu de povești sau doar de dragul „hârjonelii cu bâta prin gard” ci în baza drepturilor conferite de art. 15 din lege:„(1) Accesul mijloacelor de informare în masă la informațiile de interes public este garantat.(2) Activitatea de culegere și de difuzare a informațiilor de interes public, desfășurată de mijloacele de informare în masă, constituie o concretizare a dreptului cetățenilor de a avea acces la orice informație de interes public.”
Spre informarea domnului primar-interimar, în baza prevederilor Legii 544 privind liberul acces la informațiile publice am solicitat următoarele informații de interes public, prin trei cereri, transmise la date separate:
20 iunie 2020:
1. Câte studii de fezabilitate au fost elaborate și achitate integral elaboratorilor în perioada 2004-2020? Care este valoarea totală a studiilor?
2. Care sunt, punctual, obiectivele de investiții pentru care au fost întocmite, cine este elaboratorul documentațiilor pentru fiecare studiu în parte, costul aferent fiecărui studiu?
3. Câte dintre obiectivele pentru care au fost elaborate studii de fezabilitate au fost finalizate?
4. Câte dintre obiectivele pentru care au fost elaborate studii de fezabilitate nu au fost finalizate și care sunt motivele pentru care nu s-au finalizat?

16 iunie 2020:

1. Câte imobile de pe raza municipiului Arad sunt atribuite spre folosință Poliției Locale cu destinație sediu?
2. În ce zone ale municipiului sunt localizate acestea?
3. Câte dintre acestea sunt realmente utilizate în acest scop?
4. Toate aceste imobile sunt în proprietatea primăriei? Dacă nu, cine le deține?
5. În ce bază legală le folosește Poliția Locală ( de exemplu contract de închiriere/comodat orice altă variantă)?
6. În cazul în care se achită chirie, care este cuantumul acesteia și pentru care dintre locații este aplicabilă?
2 iunie 2020:
1. Dacă Primăria Arad are în prezent externalizat către o societate de pază privată serviciul de pază pentru obiective aparținând primăriei Arad?
2. Dacă da, care este societatea prestatoare și care este valoarea și durata contractului încheiat între primărie și aceasta?
La nicio solicitare din cele trei enunțate mai sus NU s-a primit nici măcar mailul de confirmare că s-a primit cererea, s-a înregistrat și urmează parcursul legal la care făcea referire domnul Bibarț în emisiune. Instituția are obligația să te notifice cu privire la înregistrarea solicitării și să-ți comunice termenul în care ( în funcție de complexitatea celor solicitate) îți va răspunde și asta o spune art.7 alin 1 din lege: „ (1) Autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării. În cazul în care durata necesară pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiția înștiințării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.”

 

Toate solicitările noastre conțin precizarea „În cazul în care apreciați să ne puneți la dispoziție copii ale posibilelor documente invocate și se impune achitarea unei taxe de către subscrisa, vă rugăm să ne comunicați cuantumul și modalitatea de achitare a acesteia.” – deci NU am solicitat nimic GRATIS, după cum insistă domnul primar să repete în cadrul emisiunii și ar fi imposibil fără încălcarea legii care stipulează clar la art.9 alin 1 că: „(1) În cazul în care solicitarea de informații implică realizarea de copii de pe documentele deținute de autoritatea sau instituția publică, costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant, în condițiile legii.” 

A doua clarificare – toate informațiile solicitate sunt de interes public, pentru că toate au avut ca finalitate cheltuirea banului public. Personal, în momentul în care apreciez să fac o solicitare către administrație, am deja răspunsul. Dacă solicit un contract, o fac pentru că deja fie l-am lecturat în prealabil pe furiș, fie sunt în posesia unei copii dacă am avut noroc să pot face, fie am deja documentarea jurnalistică făcută integral, am toate informațiile necesare unui articol de presă. Dacă aleg să transmit solicitarea o fac strict în scopul de a avea un răspuns oficial, asumat și transparent din partea instituției pe care, poate, în respectivul material de presă o suspectez de neasumare, lipsă de transparență, sifonare a banului public prin aplicarea acelui contract sau prin acțiunile în formă continuată care duc la același scop. Un fel de cireașa de pe tort a articolului, cireașă de care eu NU am nevoie.
A treia clarificare și ultima, dar cea mai importantă – instituția căreia îi adresez solicitarea ( prin reprezentanții săi)  nu-mi răspunde mie, ci tuturor contribuabililor. Personal am toate clarificările unei situații înainte de a lansa solicitarea dar consider mult mai important să am posibilitatea de a prezenta un material de presă, dincolo de subiectivismul propriu cu privire la informațiile pe care le conține, cu răspunsul oficial al celui la care fac referire în corpul articolului. Refuzul său de a-l transmite ( refuz tacit, prin ignorarea solicitării sau refuz expres, formulat în scris) este strict problema sa, și nu influențează demersul meu. În plus, am datoria față de un procent infim ( poate. pentru dumneavoastră) de arădeni care urmăresc evoluția administrației locale. Sunt și arădeni care au acces la informații, sunt profesioniști în domeniile lor, cunosc și înțeleg exact legile ( chiar și spiritul lor la care vă tot referiți), își doresc să trăiască într-un oraș demn și au altfel de așteptări de la un edil pentru că el e imaginea întregii comunități în relația cu restul țării. Știm, noi cei puțini, că 98% dintre arădeni au doar problema gropii din fața porții lor, conducta spartă, cablul de curent căzut, gunoiul care duhnește la geamul lor doar că, ceilalți care se pricep, au datoria și față de aceștia să vegheze ca administrativ să nu facă fiecare primar ce vrea că s-a făcut destul cât să nu se facă nimic pentru acest oraș doar pentru sine.
Da, legal există posibilitatea ca instituția publică să fie acționată în instanță pentru încălcarea obligațiilor precizate în sarcina sa de conținutul legii 544. Inclusiv noi am uzat de această posibilitate, o singură dată, când Gheorghe Falcă a refuzat să răspundă unei solicitări cu privire la cuantumul investițiilor aferente Ștrandului Neptun ( vezi articolul GOL, anost și fără rost… așa arată ȘTRANDUL nost`, după 10 MILIOANE DE EURO investiți în 10 ani. VEZI CIFRELE OFICIALE transmise de Primăria Arad… după 10 luni de la solicitare [FOTO / DOCUMENTE] ). Știu și că, mai convenabil pentru instituție, este să fie dată în judecată, să plătească niște cheltuieli de judecată și să scape sau măcar să încerce să fenteze un răspuns prin tragere de timp ca-n fotbal. Doar că, deși pentru instituție este varianta lejeră, devenită cutumă, pentru noi, este inacceptabilă dintr-un singur motiv: cheltuielile de judecată se plătesc tot din bugetul local, din banii contribuabililor și de ce să plătească toți incompetența, lenea, reaua-intenție sau chiar tupeul și nesimțirea unor funcționari care au în fișa postului fix aceste responsabilități?
Intervenția mea în emisiunea de marți a fost:  Cum răspunde Primăria Arad solicitărilor în baza legii 544? Mai bine spus, de ce nu răspunde? Ne explicați, vă rog, care este situația cu firma de pază privată cu care s-a încheiat contract în condițiile în care sunt polițiști locali care au aceleași atribuții? Mulțumesc ( E marți, e Bibarț…de la minutul 54 spre final).
 
Călin Bibarț: „ Nu știu ce i s-a răspuns și cum nu i s-a răspuns. Cred că e într-o eroare. Știm foarte bine ce atribuții are poliția locală, inclusiv  guarzii de la poliția locală. Știm situația specială cu starea de urgență și că au trecut în subordinea poliției naționale… pază la centre de carantină, intrări în oraș (bla-bla)… Nu știu să fi avut probleme să nu fi dat informațiile în baza legii 544”
Doar că, în eroare se află domnul Bibarț. Eu făceam referire la un contract încheiat de primărie în vara anului 2019 ( valoare contract 440.000 euro) când NU se punea problema pandemiei și a stării de urgență, deci orice justificare este pe lângă întrebare și pe lângă subiect.
O a doua intervenție necesară în context: Există trei solicitări depuse de mine și nu am primit răspuns. Legat de contractul cu firma de pază, ar fi coerent răspunsul doar că nu se justifică din moment ce contractul s-a semnat în vara anului 2019 când nu se punea problema de pandemie…
Călin Bibarț: „ Am răspuns și la asta. La câte obiective are primăria Arad ar trebui să mai angajăm și la poliția locală… avem multe obiective, baze sportive… Așa toată lumea stă acasă, de pe telefon și trimite cereri pe 544 și în primărie cineva nu mai are altă treabă numai să răspundă la solicitări. Tehnic poate presupune muncă de câteva zile pentru angajații primăriei.” Așa, și? „Tehnic” își fac treaba și atribuțiile din fișa postului, nu e treaba noastră cum își dozează ei timpul de lucru și volumul de muncă.
Pe scurt, unde dai și unde crapă… Am ieșit de pe acel topic de bătut câmpii să dai bine politic în fața celor care știu administrație cam cât știe și Bibarț dacă-i lăsat singur, concluzionând că: Domnule Bibarț, primăria nu răspunde nici măcar să-ți spună că a fost înregistrată cererea… n-o mai dați de gard. Da, asta ar trebui să facă angajații de la primărie cu atribuții pe 544…
 
Călin Bibarț: „ Dânsa e una dintre persoanele care stă acasă și scrie pe telefon. După pseudonim se ascunde o doamnă ziaristă care are un ziar cu soțul și trebuie să-și facă articolele… Nu se-ntreabă de ce numai ei nu i se răspunde?”

Și la retorica „Nu se-ntreabă de ce numai ei nu i se răspunde?” am deja răspunsul: pentru că nu vă convin întrebările, pentru că nu vreți să se afle toate sifonările pe care le-a făcut administrația, pentru că nu dați doi bani pe cetățeanul de rând, pentru că aveți tupeu, pentru că unele decizii au fost luate încălcând legea, pentru că unele contracte au fost semnate cu dedicație și sunt la limita sensibilă a penalului.

 
O clarificare bonus, în încheiere, inclusiv pentru Călin Bibarț și pentru oricare alt politician care adoptă aceeași atitudine falciană, agresivă, opacă și grețos-totalitară: sunt câțiva jurnaliști chiar și-n Arad care nu-și caută subiectele, subiectele îi caută pe ei. Măcar nu-i confundați pe toți cu „ziariștii de la ziarele și site-urile partidului” ( oricare ar fi partidul) care depind de comunicatele voastre și de evenimentele și subiectele inventate de voi, politicienii, în folosul vostru electoral personal sau de partid. Presa nu s-a inventat să scrie exclusiv despre ce vreți voi să scrie ( asta o face din comunicatele de presă, multe dintre ele fakenews și mincinoase) ci pentru ca să scrie despre ce NU vreți voi să se scrie cu privire la activitatea oricărei persoane sau entități publice. Plus, mai suntem câțiva care scriem din hobby, în timpul nostru liber și o facem liber. Deranjează? Sau e interzis prin lege?
Prima Notă: De ce maimuța? Pentru că Bibi se pliază perfect pe caracteristicile semnului zodiacal chinezesc al maimuței:   „Maimuțele nu vor sta pe gânduri înainte să mintă sau să înceapă să joace dublu pentru a-și atinge obiectivul. Rareori pot fi prinse în flagrant sau acuzate. Unii reprezentanți ai acestui semn se împacă atât de bine cu conștiința, încât ajung să-și justifice și furtul. Și toate Maimuțele mint!… Maimuțele au un simț al umorului incredibil de dezvoltat și nu iau nimic în serios. Deseori, este totuși doar o mască, pentru că singurătatea le face să sufere mult. În astfel de momente, Maimuțele devin pesimiste, se supără, dar nimeni nu observă acest lucru pentru că preferă să nu-și arate slăbiciunile. Maimuțele iubesc să fie admirate, iubite și înțelese. Dacă își vor arăta slăbiciunile, nu vor ajunge niciodată la succes. Iată de ce sunt nevoite să-i mintă pe toți mereu.”  Dar, mai multe despre maimuțe, vă spune Urania.
A doua Notă: La-nceputurile interimatului, în diverse și contrastante contexte am afirmat că „ Nici Bibarț nu e ce trebuie, dar i-aș da o șansă”. Acum, spre final de interimat mai spun doar că „Nici Bibarț nu e ce trebuie”. Și punct.
Articol asociat:
https://criticarad.ro/bibi-care-nu-se-supara-la-glume-si-face-si-el-raspunsul-meu-de-miercuri-dupa-e-marti-e-bibart/
Categorie: Politice
Etichete: bani publici, Calin Bibart, La Strada Tv, legea 544, politia locala, primaria arad
Distribuie:
Articolul anterior
Gata, așa nu se mai poate: în Primărie intră bătrâni de 80 ani fără mască! De aia are nevoie Poliția Locală de SCUTURI… „ca spartanii” [VIDEO]
Articolul următor
UTA vrea un nou succes în fața petroliștilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie