marți, martie 28, 2023

Mircea Mihăieș vine astăzi la Librăria „Corina” pentru lansarea la Arad a cărții anului 2016: „Ulysses, 732. Romanul romanului”

 

Scriitorul timișorean Mircea Mihăieş își lansează astăzi la Arad volumul „Ulysses, 732. Romanul romanului” apărut la editura Polirom.
Invitată: Adriana Babeţi. Evenimentul face parte din seria de manifestări organizate de Librăria Corina pentru a marca aniversarea a 25 de ani.

Lui Mircea Mihăieș i s-a decernat Premiul „Scriitorul anului 2016” de către Uniunea Scriitorilor din Romania pentru această carte

Prezentarea de pe site-ul Editurii Polirom: Conceput sub forma unui triptic, volumul e prima incercare în Romania de a face atât o istorie exhaustivă a celei mai celebre cărți de proză scrisă în limba engleză în secolul XX, cât și de a expune pentru publicul larg temele, tehnicile și mizele existențiale ale acesteia. Istoria romanului urmărește etapele cristalizării ideii și ale executiei proiectului, precum și complicata poveste ce a urmat după tipărirea semilegală a romanului în Franța, avatarurile în justiția americană și consecințele pentru destinul cărții. Ea arată cum Ulysses a devenit un punct de răscruce în evoluția literaturii secolului XX și a celui actual, indiferent că a fost vorba de formulele experimentaliste radicale ori de modalități de exprimare a culturii populare.

Mircea Mihăieș despre metaromanul său

„Figura lui James Joyce se leagaă în mintea mea de câteva reprezentări grafice ori literare. De la portretul lui Stefan Zweig, la desenul-spirală al lui Brâncuși (și replica seacă a tatălui scriitorului: «Jim s-a schimbat mai mult decât mi-am închipuit»), de la rândurile înfiorate ale Sylviei Beach, la fotografia din 1916, făcută în atelierul lui Alex Ehrenzweig din Zurich, la masca mortuară confiscată, într-o decizie macabră, de Carola Giedion-Welcker. Mai apropiate în timp, de propunerile grafice ale Oanei Babeți și de minunata interpretare vizuală a lui Devis Grebu, aflată pe coperta acestei cărți. Iar din vara lui 2016, la Trieste, pe Canal Grande, de statuia baletând greoi între mișcare și repaus a unui bărbat obosit, uzat, ezitant și derutat.”  (Mircea Mihaieș)

Vezi și promovarea evenimenului pe facebook.

 

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news