luni, iunie 27, 2022

„MOCUȚA DAY” – o sărbătoare literară aparte, dedicată unui scriitor aparte

IN MEMORIAM - „Dăruiți sufletului vostru amintiri pe care să nu le uite” (Gheorghe Mocuța – „călătorie. exil”)

Anul acesta, pe 5 iunie s-au împlinit 69 de ani de la naşterea poetului Gheorghe Mocuța – unul dintre cei mai iubiți, imposibil de contestat oameni de litere pe care i-a dat acest județ.
Ziua sa a „căzut” DUMINICĂ și, începând cu orele 12.00 în sala mică a Casei de Cultură din Curtici  au fost expuse fotografii din viața poetului, prezentări video și recital de poezii.
Au fost prezenți colegi de la UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA – FILIALA ARAD.

(Foto: Daniel Faur foto-video @ Facebook)

Fiul – cea mai de preț creație a tatălui

Cea mai reușită creație a poetului de la marginea țării este chiar fiul său, Andrei Mocuța, care, la cei 37 de ani ai săi, este deja un nume important în literatura română contemporană… „parcă făcut cu mâna” cum se zice… o continuitate rară, o binecuvântare pentru memoria tatălui cât și pentru prezentul imediat, o moștenire ce, după cum se vede (se poate citi), poartă prezumția de nemurire.

„Mocuța Day”

Manifestarea de la Curtici dedicată lui Gheorghe Mocuța de Florica Mocuța și Andrei, se dorește a fi prima dintr-un șir, le dorim, lung cât viețile noastre.

Andrei Mocuța: „Azi l-am omagiat pe tata, în cadrul unui eveniment organizat de Casa de Cultură din Curtici (Daniel Covaci). Sperăm să devină o tradiție anuală, avem promisiuni. Le mulțumesc scriitorilor prezenți și tuturor celor care și-au făcut timp să participe. Și, desigur, elevilor care i-au recitat poeziile.”

IN MEMORIAM
„Dăruiți sufletului vostru amintiri pe care să nu le uite” (Gheorghe Mocuța – „călătorie. exil”)
„M-am născut pe 5 iunie la 5 dimineața în ziua a cincea a săptămânii”…
„Pentru mine, literatura înseamnă a-ți împrăștia sămânța sufletului și a minții în cele patru vânturi. Ori, marginea în care am prins eu rădăcini – o casă cu o curte și o grădină, vizavi de (cimitirul) Eternitatea – a aspirat întotdeauna în mintea mea la statutul metatextual de „răscruce de vânturi”. E un loc ideal, aș zice să dai aripi cuvântului, să te lași purtat de cuvânt. Pe aripile (cu)vântului… Retras în ținutul natal prin forța lucrurilor, un îndărătnic abisal și un visător care își stăpânește cu greu umorile, scriu, pentru că nu știu să fac altceva mai acătării. Textele mele s-au născut din încăpățânarea mea de scriitor, rătăcit printre cultivatorii de varză și paradaise… Închei, spunând, că de fapt, îmi cultiv grădina de zarzavaturi și pomi fructiferi, cu gândul la cealaltă grădină, a inepuizabilei și păguboasei literaturi.”
Gheorghe Mocuța – (fragment din vol. „Pasiuni la capătul nopții”)

……………………………………………….

Articol asociat:

Literele arădene sunt în doliu. S-a stins scriitorul-profesor Gheorghe Mocuța

Ultimele Știri

Related news