Mureșan Ionuț: „Asistentul medical, alături de medic, ar trebui să poată da timpul înapoi, să îți ia durerea cu mâna, să te vindece doar cu o privire”

ionut muresan
Distribuie:

 

De prea multe ori în ultima vreme când vorbim despre asistenții medicali o facem pe un ton dur, plin de reproșuri, acuzator… De fiecare dată nemulțumirile noastre, îndreptățite de altfel, legate de sistemul de sănătate din România sunt împroșcate spre oamenii care însuflețesc sistemul. Nu vedem dincolo de noțiunile de „spital”, „asistenți” (la grămadă), „doctori” (la grămadă), „lipsuri”, „interese politice” etc. Cu toate acestea, din fericire, sunt suflete calde îmbrăcate în halat… Sunt oameni buni, dedicați acestei meserii, care și-au asumat din tot sufletul această misiune în esență umanitară. Am descoperit în Arad un astfel de om. Și-a propus să facă  mai mult pentru cei din jurul său și a decis să-și ia inima-n dinți și să se apuce de Îngrijiri la domiciliu…

Sasha Romanov: Cine e Mureșan Ionuț? Despre tine și profesie…

Mureșan Ionuț: M-am născut în orașul Jibou, județul Sălaj, în 1985. După terminarea liceului, în anul 2005, am venit în Arad la facultate cu gândul să devin asistent medical. Divorțat, am un copil, iar ca și experiență profesională am lucrat ca și brancardier în UPU la Spitalul Județean Arad aproximativ 10 ani, 3 ani ca paramedic la Smurd Vinga și în prezent lucrez ca și asistent medical la o clinică privată.

S.R:  De ce îngrijiri la domiciliu? Cum ți-a venit ideea?

M.I: În viață trebuie să faci de toate. Am lucrat într-o firmă mică de îngrijiri la domiciliu și mi-a plăcut foarte mult, dar din nefericire colaborarea a fost de scurtă durată. Am cochetat o vreme îndelungată cu ideea de a lucra pe cont propriu, iar acum mi-am făcut curaj și mi-am zis „de ce nu?… este o provocare”.

S.R:  Ce-ți propui?

M.I: Țelul meu este să fac din job un mod de viață și să îmbin utilul cu plăcutul, să ajut și să fac ce iubesc… adică asistență medicală.

S.R:  Ce înseamnă pentru tine să fii asistent medical?

M.I: Asistentul medical, …hm, este acel OM care îți este aproape când ești bolnav (asta știm noi în general), el îți face injecțiile, perfuziile, te înțeapă peste tot. Ce ar trebui să fie în mintea mea! Asistentul medical, alături de medic, ar trebui să fie un „superman”, de multe ori să poată da timpul înapoi, să îți ia durerea cu mâna și, dacă ar putea, să te vindece doar cu o privire. Eu personal ridic aceasta meserie la cel mai înalt rang posibil. Pe scurt, este omul instruit și școlit să ajute oamenii la nevoie, când aceștia suferă de o anumită boală și, împreună cu pacientul, să încerce să prevină apariția acesteia.

S.R:  De ce crezi că s-a schimbat radical atitudinea pacienților față de cadrele medicale din spitalele din România?

M.I: Ăsta-i  un subiect delicat. Lucrez în sistemul de sănătate de ceva timp și, din punctul meu de vedere, asistenții medicali sunt puși într-o lumină proastă încercând astfel să se ascundă lucrurile care se întâmplă în instituțiile medicale de stat. Nu este ușor să fii asistent medical. Ai de-a face cu tot felul de necazuri, cu tot felul de probleme, cu tot felul de oameni care, de multe ori, văd că problema lor este cea mai gravă, fără să privească în stânga și-n dreapta lor, unde probabil suferința este mult mai mare. De multe ori suntem prea puțini și nu facem față, de multe ori suntem prea obosiți și am vrea să facem mai mult și poate tot de atât de multe ori facem totul și munca noastră nu este apreciată. Îmi doresc să fim mai buni, să avem răbdare și să empatizăm unul cu celălalt.

S.R:   Ce te motivează?

M.I:  Faptul că lucrez cu tot felul de oameni,  din toate clasele sociale, de toate vârstele, atât în casele lor cât și la actualul loc de muncă. Îmi place foarte mult că este o diversitate și sunt într-o mișcare continuă, unde niciodată nu este loc de monotonie.

S.R:   Ce te-a dezamăgit sau te amărăște în ceea ce faci?

M.I:  Dezamăgiri… hmmm… multe. Cred că aș putea scrie un tratat și cine l-ar citi ar zice că este unul SF. Oamenii sunt cei care dezamăgesc în general și nu doar pe mine… Parcă e un firesc al vieții…

S.R:   Care crezi că este calitatea esențială pentru a fi un asistent medical respectat? Și de pacienți și de medici?

M.I:  Sunt mai multe. Depinde de persoanele sau pacienții cărora te adresezi. Eu aș zice profesionalismul de care dai dovadă. Trăim în secolul vitezei… Parcă e nevoie de  cuvinte puține dar de  fapte multe și de calitate.

S.R:   Cum pot avea oamenii acces la serviciile tale? Ce trebuie să facă? Pot apela oricând? Sunt costuri pentru ei?

M.I:   În momentul de față mă pot căuta pe facebook ( profilul Mureșan Ionuț și pagina Îngrijiri la Domiciliu), acolo găsesc detalii despre serviciile mele. Aici aș vrea să fac o precizare: NU fac tratamente după ureche, nu fac recomandări, lucrez în funcție de recomandarea scrisă de medic și îndrumările acestuia, parafate și semnate. Pot fi contactat la orice oră, iar costurile sunt stabilite în funcție de tratamentul fiecăruia in parte. Ce-i care au nevoie de ajutorul meu trebuie să știe că scopul meu este să ajut nu să mă îmbogățesc peste noapte. 

S.R:   Te simți singur în misiunea asta în fond și în esență umanitară?

M.I:  Nu mă simt singur. Întotdeauna am avut sprijin, un nebun… doi…trei așa ca mine. Vă am pe voi ca prieteni, familia care mă susține și, bineînțeles, puterea aceea Divină…  Eu îmi spun zilnic că Dumnezeu este cel care îmi dă putere să merg mai departe.

Sper să nu se supere pe mine dar o să închei cu un pasaj din discuția noastră prealabilă… Este despre ce înseamnă omenia, decența, modestia…
Vrei să facem un material despre îngrijiri la domiciliu?

Crezi că aș fi potrivit? Sunt abia la început de drum… mai am atâtea de învățat…

Tocmai. Pentru că ești la început de drum ai nevoie să fii încurajat… Trebuie să simți că ceea ce-ți propui nu este în van, că oamenii au ocazia să te cunoască de la început…

 Asistența medicală este vocația mea. Îmi place ceea ce fac, învăț zi de zi, minut cu minut, îmi plac oamenii și în special copiii…

Categorie: Dialoguri
Etichete: asistent medical, îngrijiri la domiciliu, medici, Mureșan Ionuț, sistem de sănătate, UPU
Distribuie:
Articolul anterior
Jandarmeria Română împlinește 167 ani. Vezi manifestările prilejuite de ZIUA ANIVERSARĂ la Arad
Articolul următor
PSD Arad doreşte garanţii de la administraţia locală că nu vor fi demolate căsuţele de pe Ştrandul Neptun

3 comentarii. Leave new

  • avatar of emanuel szabo
    Emanuel Szabo
    30 martie 2017 12:30

    În primul rând țin să îl felicit pe domnul Mureșan pe care îl cunosc personal. practic le dă un exemplu celor care fac același lucru doar la negru să între în legalitate….bravo Jhony sunt mândru de tine!

    Răspunde
  • avatar of ildiko kerestes
    Ildiko kerestes
    26 iunie 2017 14:20

    Respect ptr tot ceea ce face.Succes☺

    Răspunde
  • avatar of nita lavinia
    Nita lavinia
    9 iulie 2017 15:19

    Felicitari Ionut! Il cunosc personal pe acest baiat deosebit! Este fostul meu coleg de facultate! De cand il stiu a fost foarte ambitios si perseverent! ( o sa rada!:) ) un om cum rar intalnesti in zilele noastre…un om cu suflet bun ,empatic si loial, tot ceea ce a facut pana acum a facut cu drag , profesionalism si din dragoste pt aceasta meserie! Felicitari inca o data! Te apreciez pt tot ceea ce faci si pt ceea ce esti ca om! Mult succes in tot ceea ce faci!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie