luni, februarie 6, 2023

[NASA] Jurnalul Uraganului Matthew care a lovit în aceste zile America [VIDEO]

 

În perioada 28 septembrie – 8 octombrie 2016, NASA a ținut  „ jurnalul” Uraganului Matthew care a lovit în aceste zile America și nu numai. Chiar dacă efectele dezastruoase ale acestuia s-au resimțit în ultimele 3 zile, fenomenul meteorologic a început pe data de 28 septembrie. NASA a monitorizat evoluția acestuia în intervalul acestor zile și, mai mult, a făcut publice pe site-ul său aceste informații, cu imagini captate din satelit, atât foto cât și video.

Pentru că întodeauna o catastrofă pentru oameni are în spate un fenomen natural incredibil,  mi-am propus să înțeleg fenomenul, motiv pentru care, din curiozitate ( și, poate din speranța că, omenirea, va învăța să înțeleagă Universul pentru a putea învăța să-și înfrângă spaima de răzbunarea Universului), am am preluat și tradus fragmente din materialul de pe site-ul Nasa.gov.

Informațiile sunt despre fenomen și nu despre efectele sale catastrofice pentru oameni și reprezintă o monitorizare strictă a fenomenului în toată această perioadă, de la faza declanșării unei furtuni Matthew și până la cea de Uragan Matthew. Monitorizarea a fost făcută de un Centru de Monitorizare Matthew care a folosit inclusiv Sateliți Matthew  sau aeronave.

Explicația pentru profani este că „ un uragan este ca un motor: cu cât se turează mai mult, cu atât  devine mai cald”.

„ 28 septembrie 2016NASA vede o furtună tropicală în Insulele Windward.

Un puternic val tropical, care a luat drumul spre vest peste Atlanticul Central acum câteva zile.  a luat forma unei furtuni tropicale ( Tropical Storm Matthew), a 13-a furtună din acest sezon, în  insulele Windward.

S-a capturat o imagine a undei din  27 septembrie  cum se apropia de insulele Windward. Datele au arătat ratele de ploaie cu un  val care  conține o arie largă de ploaie ușoară (zone albastre) cu mai multe benzi integrate de ploaie moderată (zone verzi) care conțin zone relativ dispersate de ploaie mai grele (zonele roșu închis).

O avertizare de furtună tropicală este în vigoare pentru Guadelupa și Martinica, Sfânta Lucia, Dominica, Barbados, St. Vincent și Insulele Grenadine. Bonaire, Curacao, Aruba, și în altă parte în Antilele Mici și ar trebui să monitorizăm progresul uraganului Matthew.

Furtuna este gata să se intensifice pe măsură ce intră  în estul Caraibelor. Valul tropical care duce la formarea uraganului  a apărut de pe coasta Africii începând din  23 septembrie.

Distribuția ploii a arătat că unda conține o arie largă de ploaie ușoară cu mai multe benzi încorporate de ploaie moderată care conțin zone relativ împrăștiate de ploaie mai grele. Aceste benzi sunt distribuite în întregul sistem și prezintă doar o ușoară dovadă de curbură, ceea ce indică faptul că o circulație ciclonic bine definită încă lipsește. O vedere din 3-D a undei de DPR a arătat turnuri calde, unele atingând 9,3 mile (15 km) și deși slab organizate în benzi, sunt împrăștiate de-a lungul unui val.

Un „ turn fierbinte” este un nor înalt care ajunge cel puțin la partea superioară a troposferei, cel mai mic strat al atmosferei. Se extinde la aproximativ 9 mile / 14,5 km înălțime la tropice. Aceste turnuri sunt numite „fierbinți”, deoarece acestea se ridică la o astfel de altitudine din cauza cantității mari de căldură latentă și vapori de apă. Emisiile acestei călduri latente, condensează în lichid. Acele furtuni au potențialul de ploaie. iar centrul de cercetare NASA stabilește  că este  un ciclon tropical, cu un turn fierbinte și cel mai probabil se va intensifica în termen de șase sau mai multe ore, cu totul diferit decât un ciclon care nu are un turn fierbinte.

Aceste turnuri coincid cu zonele de ploaie și indică zonele de convecție profund activă (aer în creștere, care condensează și formează furtuni care alcătuiesc un ciclon tropical), care eliberează căldura în sistem. Cu toate acestea, pentru că acestea nu sunt concentrate împreună, valul a fost lent pentru a se organiza într-o furtună tropicală.

Ploile abundente este de așteptat să afecteze Insulele Windward. NHC NOAA a înregistart ” Este de așteptat să se producă acumulări totale de precipitații de la 4 la 8 inch peste insulele Windward și porțiunile sudice ale Insulelor Leeward până joi. Aceste ploi pot pune viața în pericol datorită viiturilor  de apă și noroi . Un  total de precipitații de 1 până la 2 inci sunt de așteptat mai departe spre nord, în Insulele Leeward nordice, inclusiv statele Unite și Insulele Virgine britanice și Puerto Rico. „

La 14 EDT (1800 UTC) centrul Tropical Storm Matthew a fost situat în apropiere de 13.6 grade latitudine nordică și 61,3 grade longitudine vestică. Matthew se îndreaptă spre vest, circa 20 mph (31 kph). NHC a spus că se așteaptă ca o mișcare spre vest, cu o anumită scădere a vitezei înainte în timpul următoarelor două zile. Pe pista de prognoză, centrul Matthew se va muta departe de insulele Windward  în această seară, și va  fi în Marea Caraibelor de Est și Centrală, până vineri 30 septembrie.

Vânturile maxime susținute sunt aproape de 60 mph (95 kph), cu rafale mai mari. Consolidarea treptată se prognozează în timpul următoarele două zile, iar Matthew ar putea deveni un uragan de vineri. Vânturile tropicale-furtună-forță se extind spre exterior până la 205 mile (335 km), în principal, la nord-est a centrului. Vânturile din 39 mph (63 de kilometri pe oră) au fost raportate recent pe Barbados, și o stație meteo pe Martinica a observat recent vânturi susținute de 47 mph (75 kph), cu rafale de până la 60 mph (97 kph). Presiunea centrală minimă estimată din datele de recunoaștere recent este 1008 milibari.

Pe parcursul următoarelor câteva zile, National Hurricane Center prognozează că  Matthew să-și intensifice într-un uragan, a cincea a sezonului, și să-și continue drumul spre vest în Caraibele centrale. După care, furtuna este de așteptat să o ia pe un culoar nordic, în direcția de Jamaica.

29 septembrie 2016  – la bordul satelitului NASA-NOAA Suomi NPP a fost capturată o imagine vizibilă a furtunii tropicale Matthew la sud de Puerto Rico și se deplasează spre vest, în Marea Caraibelor.

30 septembrie 2016Observatorul prin satelit a zburat peste Uraganul Matthew. O analiză a precipitațiilor , a arătat că Matthew a avut ploi abundente în partea de nord a peretelui ochiului nou format.

Fenomenul  a ajuns la categoria 5, starea uragan la 23 EDT pe 30 septembrie, și de la 5 a.m. EDT 1 octombrie, a scăzut la un uragan categoria 4 pe Saffir-Simpson de vânt Scale. Uraganele majore sunt de categoria 3, 4 și 5.

01 octombrie 2016 –  La 11 a.m. EDT sâmbătă, 1 octombrie, Matthew a rămas la categoria 4, uragan major, s-a mutat in Marea Caraibelor. Un Hurricane Watch este în vigoare pentru Jamaica, Haiti de la granița de sud cu Republica Dominicană la Le Mole Sf. Nicolae.

La 11 a.m. EDT (1500 UTC) la data de 1 octombrie NOAA National Hurricane Center (NHC), a declarat că ochiul uraganului Matthew a fost situat în apropiere de latitudine 13,4 Nord, longitudine 73,4 West. Matthew a fost în mișcare spre vest, aproape de 6 mph (9 kilometri pe oră). Un viraj spre vest-nord-vest se prognozează astăzi mai târziu, urmat de un viraj spre nord-nord-vest duminica și spre nord, luni, Oct.3.

Pe pista de prognoză, centrul Matthew se va muta în întreaga zonă centrală din Marea Caraibelor azi și duminică, și se apropie de Jamaica și sud-vestul Haiti duminică seara și luni.

Datele de la bordul unei aeronave Air Force Reserve Hurricane Hunter indică faptul că vânturile maxime susținute sunt aproape de 145 mph (230 kph), cu rafale mai mari. Matthew este un uragan categoria 4 pe Saffir-Simpson Uraganul Scala de vânt. Unele fluctuații în intensitate sunt posibile în acest weekend, dar este de așteptat Matthew să rămână un uragan puternic până luni. Cel mai recent, presiunea centrală minimă măsurată de aeronavă a fost 947 milibari.

National Hurricane Center a remarcat efectele așteptate pentru Matthew: total precipitații de 2 până la 4 inch, cu cantități mai mari izolate sunt de așteptat peste Aruba, Bonaire și Curaçao până sâmbătă. Precipitatii de 2 până la 4 inch, iar cantități mai mari izolate sunt de așteptat, de-a lungul coastei Columbia de la granița venezueleană la Barranquilla, precipitatii de la 1 până la 3 inci, cu cantități mai mari izolate sunt de așteptat, de-a lungul coastei Venezuela de la Coro la granița columbiană.

Precipitații de 10 până la 15 inci cu cantități maxime izolate de 25 de inci sunt așteptate peste Jamaica și în sudul și sud-vestul Haiti. Acest lucru ar putea produce precipitații și pune viața în pericol prin inundații și alunecări de noroi.

Se umflă valuri imense generate de Matthew și este de așteptat să afecteze porțiuni ale coastelor Puerto Rico, Hispaniola, Jamaica, Aruba, Bonaire, Curaçao, Venezuela, Columbia, estul Cubei, precum și zona de coastă din Caraibe a Americii Centrale în următoarele câteva zile. Aceste valuri sunt susceptibile de a pune viața în pericol, mai ale a surferilor  din acea zonă.

Matthew devine Uragan major în Caraibe, transformare surprinsă din satelit.

La 14 EDT un avertisment de furtună tropicală este în vigoare pentru granița Columbia-Venezuela- Riohacha.

Datele dintr-o aeronavă NOAA Hurricane Hunter indică faptul că vânturile maxime susținute au crescut până la aproape 120 mph (195 kph), cu rafale mai mari. Matthew este un uragan de categoria 3 pe Saffir-Simpson Uraganul Scala de vânt. Puține schimbări în putere se prognozează în următoarele 48 de ore.

Ochiul uraganului Matthew a fost situat în apropiere de 13.6 grade latitudine nordică și 71,3 grade longitudine vestică. Se îndreaptă spre vest-sud-vest aproape de 12 mph (19 kph). O mișcare spre vest, la o viteză mai mică în față este de așteptat mai târziu astăzi și în seara asta. Un viraj spre vest-nord-vest este prognoza de sâmbătă seara, urmat de un viraj spre nord-vest de duminică dimineața. Pe pista de prognoză, centrul lui Matthew va trece la nord de Peninsula Guajira, iar în această după-amiază și seară va rămâne peste centrul Mării Caraibelor până la începutul anului viitor.

Matthew  devine un uragan  și în Caraibe. Satelitul a furnizat imagini și informații despre furtuna în intensificare.

La ora 8 dimineața EDT (1200 UTC) pe 30 septembrie centrul uraganului Matthew a fost localizat de către un avion Air Force Reserve Hurricane Hunter aproape de 13,8 grade latitudine nordică și 70,3 grade longitudine vestică. Asta e de aproximativ 130 mile (210 km) nord-est de Punta Gallinas, Columbia, și aproximativ 520 de mile (840 km) la est-sud-est de Kingston, Jamaica.

Matthew se îndreaptă spre vest-sud-vest aproape de 14 mph (22 kph). NHC a înregistrat  un viraj spre vest, și este de așteptat mai târziu astăzi, iar această mișcare spre vest, cu o scădere a vitezei de înaintare este  prognozată până sâmbătă. Un viraj spre nord-vest este de așteptat în   noaptea de sâmbătă sau duminică, 2 octombrie.

La data de 2 octombrie 2016datele au fost utilizate pentru a crea o hartă de precipitații care apar în timpul  Uraganului Matthew.

O  ploaie a fost înregistrată  la est de centrul uraganului Matthew. Această zonă de furtuni convective puternice a persistat in ultimele zile. Acest fenomen de precipitații intense se datorează convergenței între alizee (predominante easterlies) și fluxul de vânt din sud, cu Matthew. Această zonă a ploilor abundente, cu Matthew care poate provoca ploi torențiale devastatoare, pe măsură ce trece încet peste Haiti.  Până la 40 inci (1,016 mm) de precipitații se  prefigurează peste Haiti.

Pe 3 octombrie 2016  –  au fost în vigoare multe avertismente  de la NOAA – National Hurricane Center (NHC). Un avertisment este în vigoare pentru Jamaica, Haiti, și provinciile cubaneze de la Guantanamo, Santiago de Cuba, Holguin, Granma, Las Tunas. Uraganul avertismente au fost, de asemenea, în vigoare pentru Bahamas de sud-est, inclusiv Inaguas, Mayaguana, Acklins, Crooked Island, Long Cay și Ragged Island.

Un Hurricane Watch este în vigoare pentru provincia cubaneză Camaguey, Insulele Turks și Caicos, Bahamas Central, inclusiv Long Island, Exuma, Rom Cay, San Salvador, și Cat Island.

O avertizare de furtună tropicală este în vigoare pentru Republica Dominicană de la Barahona spre vest până la granița cu Haiti, și un Tropical Storm Watch este în vigoare pentru Republica Dominicană din Puerto Plata spre vest până la granița cu Haiti. Acestea se extind și în Bahamas.

La ora 8 ochiul uraganului Matthew a fost situat la  15,4 grade latitudine nordică și 74,9 grade longitudine vestică.

Matthew se îndreaptă spre nord, aproape cu 6 mph (9 kilometri pe oră). NHC a înregistrat o mișcare spre nord, cu o oarecare creștere a vitezei de deplasare și  este de așteptat până marți, 4 octombrie Pe pista de prognoză, centrul uraganului se va apropia de Jamaica și sud-vestul Haiti in această seară  și de estul Cubei marți.

La data de 4 octombrie 2016 o avertizare de uragan este în vigoare pentru provincia cubaneză Camaguey și avertizare de  furtună tropicală  în vigoare pentru Republica Dominicană din Puerto Plata spre vest până la granița cu Haiti.

Satelitul Aqua al NASA a trecut peste Matthew și a analizat uraganul în lumină cu infraroșu pentru a-i înregistra temperatura. Instrumentul de bord al satelitului Aqua al NASA a dezvăluit temperaturile maxime din nori la fel de rece sau mai rece decât minus 70 F (minus 56,6 C) și stația de cercetare NASA indică blaturi de nor foarte reci, cu potențial de a genera precipitații abundente.

Un viraj spre nord-nord-vest este de așteptat până miercuri, 5 octombrie, urmat de un nord-vest, miercuri seara. Pe pista de prognoză, ochiul lui Matthew se va deplasa în apropierea sau peste porțiuni din Bahamas, în această seară și spre  sud-est și zone centrale ,  miercuri seara fiind la nord-vest de Bahamas.

La data de 5 octombrie 2016NASA vede Uraganul Matthew peste Bahamas. În 5 octombrie, au existat multe avertismente  dinspre Cuba către Bahamas și Florida.

National Hurricane Center (NHC), a înregistrat că „ Matthew se îndreaptă spre nord-vest cu aproape de 12 mph (19 kilometri pe oră), și se așteaptă ca această intensificare să continue în următoarele 24 până la 48 de ore. În această perioadă, Matthew va fi în mișcare de-a lungul coastei Bahamas până joi seara ( 6 octombrie0 când este de așteptat să fie foarte aproape de coasta de est a Floridei.

 La data de 6 octombrie 2016 –  NASA vede Uraganul Matthew cum  se deplasează spre Bahamas

Sateliții continuă să ofere meteorologilor și oamenilor de știință date valoroase privind dezvoltarea și schimbările în Hurricane Matthew în timp ce trece prin Bahamas spre coasta din Florida. Sateliții au furnizat date vizibile, infraroșu și microunde care le  permit meteorologilor să analizeze furtuna. National Hurricane Center a remarcat că Matthew a atins  categoria 4, cu cât se apropie de coasta de est a Floridei.

La ora 8 dimineața EDT (1200 UTC), ochiul uraganului Matthew a fost situat în apropiere de 24,6 grade latitudine nordică și 77,5 grade longitudine vestică. Asta înseamnă aproximativ 30 de mile (45 km) sud-vest de Nassau, Bahamas și 215 mile (350 km) sud-est de West Palm Beach, Florida.

National Hurricane Center (NHC), a declarat că Matthew se îndreaptă spre nord-vest cu aproape  12 mph (19 kilometri pe oră) și se preconizează că această mișcare generală să continue astăzi, 6 octombrie Un viraj spre nord-nord-vest este de așteptat în această seară. Pe pista de prognoză, ochiul lui Matthew ar trebui să treacă în apropierea Andros Island și New Providence în Bahamas nord-vest în următoarele câteva ore, trecând pe lângă Grand Bahama Island mai târziu astăzi, și se poate muta foarte aproape de coasta de est  in acaestă seară și cu extindere spre Florida până vineri noapte, 07 octombrie.

La data de 7 octombrie 2016, Matthew  a rămas la stadiul de uragan din Categoria 3 pe Saffir-Simpson Uraganul Scala de vânt. Ochiul uraganului Matthew a fost situat în apropiere de latitudine 29.7 Nord, longitudine 80,7 Vest. Asta înseamnă  aproximativ 40 de mile (60 km) la est-sud-est de St. Augustine, Florida.

NOAA National Hurricane Center (NHC), a declarat că  Matthew se îndreaptă spre nord-nord-vest aproape cu 13 mph (20 km / h) și se preconizează că această mișcare generală să continue astăzi. Un viraj spre nord, este de așteptat în această seară asta sau sâmbătă, 8 octombrie Pe pista de prognoză, centrul Matthew va continua să se deplaseze în apropierea sau pe coasta de nord-est Florida și Georgia în această seară, și în apropiere sau pe coasta din Carolina de Sud sâmbătă.

Vânturile maxime susținute sunt aproape de 115 mph (185 kph), cu rafale mai mari. Matthew este un uragan de categoria 3 pe Saffir-Simpson Uraganul Scala de vânt. Cu toate că slăbirea se prognozează în următoarele 48 de ore, acesta este de așteptat să rămână un uragan până când începe să se mute departe de Statele Unite, duminică.

Matthew  a dezvoltat ochiuri concentrice, care sunt ceva obișnuit la uraganele intense. Un asemenea ochi  este format din furtuni puternice în zona imediată dinafara ochiului unui uragan. Acele furtuni au precipitații foarte abundente și vânturi puternice.

O structură de dublu ochi-perete a fost capturat de satelit din centrul uraganului Matthew. Când se întâmplă acest lucru, există o tranziție de la un miez interior mic, extrem de intens de vânturi într-un câmp de vânt mai mare, care nu este la fel de intens la maxim, dar mai răspândit. În cazul lui Matthew, vânturile au slăbit până 140-120 mph acest fapt încadrându-l  din  categoria 4 ân categoria  3. Ochiul mai mare înseamnă că centrul furtunii nu trebuie să ajungă cât mai aproape de coasta de coastă pentru a experimenta vânturi puternice în eyewall.

O aeronavă a zburat de la baza sa de origine, la Armstrong Flight Research Center din California, pentru a sprijini proiectul. In timpul zborului, aeronava  livra dropsondes, care adunau date, cum ar fi temperatura, presiunea, umiditatea relativă și de vânt. Aceste informații au fost livrate in timp real la Centrul Hurricane Național din Florida, Centrele naționale NOAA pentru Prognozarea de mediu și numeroase centre de modelare din intreaga lume, pentru utilizare în conformitate cu previziunile și dezvoltarea modelului.

Printr-un sistem avansat de sondare atmosferic , s-a dezvoltat la bordul satelitul Aqua al NASA un mecanism care să ofere perspective importante pentru mecanismele interioare, extrem de  periculoase  ale Uraganul Matthew.

 Astăzi, în infraroșu Sounder (AIRS) instrumentarul NASA de la bordul satelitului Aqua al NASA a observat furtuna și căca ochiul și spre  Bahamas și indică faptul că cadranul de nord-est,  probabil a avut benzile de ploaie mai intense la acel moment.  Ajuns deja peste Florida, a recăpătat categoria 4.

La data de 8 octombrie 2016- Sateliții au surprins Uraganul Matthew Center în apropiere de coastă South Carolina unde au avut loc furtuni puternice , cu temperaturi maxime din nori reci.

Centrul uraganului Matthew a fost aproape de coasta din Carolina de Sud în dimineața zilei de 08 octombrie 2016, când a NOAA GOES-Est prin satelit a capturat o imagine vizibilă a furtunii.

Pe pista de prognoză, centrul Matthew va continua să se deplaseze în apropierea sau pe coasta din Carolina de Sud astăzi, și să fie în apropierea coastei de sud Carolina de Nord până diseară, 8 octombrie. Deși o slăbire de intensitate se prognozează în următoarele 48 de ore, este de așteptat să rămână un uragan în timp ce centrul este aproape de coastele din Carolina de Sud și Carolina de Nord.

Meteorologii Hurricane folosesc mai multe tipuri diferite de date pentru a prognoza intensitatea unei furtuni și a le urmări. iar  sateliți NASA și instrumentele de bord, inclusiv câteva dezvoltate și operate de Jet Propulsion Laboratory al NASA, Pasadena, California, contribuie ca oamenii de știinta ințeleagă unalt fenomen, cel  al cicloanelor tropicale si să-i ajute la imbunătățirea prognozelor.

Datele au fost transmise în timp real, prin intermediul unui satelit de comunicații la sol, și acestea au fost prelucrate imediat și partajate de oamenii de știință și postate pe un server de web public. Imagini și date au fost, de asemenea, centralizate în comun cu meteorologii de la Serviciul National de Meteorologie NOAAs National Hurricane Center. La acel moment s-a emis un avertisment de uragan pentru Cocoa Beach, la Surf City. Un Hurricane Watch este în vigoare pentru Carolina de Nord.

În perioada 5- 8 octombrie 2016  acesta a devastat Statele Unite și Cuba. Bilanțul distrugerilor și al victimelor este imens, ajungându-se la 900 de morți și alte câteva sute de dispăruți. Și asta în ciuda avertismentelor lansate chiar de președintele Barack Obama. Acesta a avertizat că „ este vorba de o furtună serioasă” și i-a îndemnat pe americani să fie vigilenți. „Până mâine dimineață (uraganul) ar trebui să înceapă să aibă un impact semnificativ în Florida și ar urma să se intensifice și să avanseze de-a lungul coastei în cursul zilei”, a spus Obama în timpul unei vizite la sediul central al Agenției federale pentru situații de urgență (FEMA), la Washington. „Dacă va fi dat ordin de evacuare, acesta trebuie luat în serios”, a adăugat șeful statului. „Puteți reconstrui oricând. Puteți repara oricând. Dar o viață pierdută este pentru totdeauna”, a subliniat el.

Ultimele Știri

Related news