luni, februarie 6, 2023

Ne-a părăsit istoricul și criticul de artă Horia Medeleanu

 

Horia Medeleanu – istoric, critic de artă şi scriitor român, jurnalist cultural și „om al cetății” – s-a stins din viață astăzi, la vârsta de 86 de ani.

Născut pe 9 aprilie 1933 dintr-o familie de preoți, Horia Medeleanu a studiat la Universitatea  Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, formându-se cu profesori ca Virgil Vătăşeanu (istoria artelor) şi D.D. Roşca (istoria filosofiei), la Facultatea de Filologie-Istorie, cursurile căreia le-a absolvit în anul 1958.
Spirit polemic, dar personaj foarte amabil, jovial și un interlocutor pe care și l-ar fi dorit orice om civilizat, iubitor „întru eternitate” al valorilor Aradului,  Horia Medeleanu a trăit în ultimii ani retras și purtându-și bătrânețea cu o demnitate nealterată, pomenit și respectat în toate cercurile de oameni culți.
A fost mentor pentru multe generații de profesori și jurnaliști și va rămâne în istoria Aradului ca un nume de referință în critica de artă, în orice „culori și forme” va fi fost ea îmbrăcată de viitor.

Lucrări de referință ale lui Horia Medeleanu:

„Artişti plastici arădeni”  (1973)

„Un remarcabil monument de arhitectură populară de pe Valea Mureşului de Jos”  (1973)

„Aradul în secolul al XVIII-lea, pe baza conscriptiei străzilor din anul 1783”  (1982)

„Documente referitoare la pictorul bănăţean Ştefan Teneţchi”  (1983)

„Culoare şi formă : evocări, eseuri, profiluri”  (1996)

 „Perspectivă nouă asupra picturii din biserica română Lipova (judeţul Arad)”  (1981)

„Aradul în viziunea pictorului Mihai Takács” [album] ( 2008 )

***

Horia Medeleanu va fi condus pe ultimul drum joi, 26 septembrie, la ora 14. Ceremonia de înmormântare va avea loc la Casa Funerară Kuki, de pe strada Cocorilor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.
Codoleanțe familiei îndoliate…

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.