INTERNATIONAL

[NEWS ALERT] SUA au atacat Siria azi-noapte cu 59 de rachete tip Tomahawk

 

Statele Unite au atacat joi noaptea Siria, lansând zeci de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a regimului ca răspuns la atacul chimic de pe marți, pe care Donald Trump l-a catalogat drept o „ruşine pentru umanitate”, relatează AFP.

„Au fost lansate 59 de rachete de tip Tomahawk”, a anunţat un oficial de la Casa Albă, precizând că „Washingtonul a vizat baza aeriană de la Shayrat, care este asociată programului armelor chimice al Damascului şi direct legată de evenimentele oribile de marţi.”

Preşedintele Donald Trump a declarat că aceste operaţiuni sunt  „în interesul vital al securităţii naţionale” a Statelor Unite.

Postul de televiziune sirian le-a catalogat la rândul său drept o „agresiune”.

La 4 aprilie, un raid imputat armatei siriene împotriva localităţii Khan Sheikhoun, în nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puţin 86 de morţi, inclusiv 27 de copii.

Statele unite au acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că a folosit un agent neurotixic de tip sarin împotriva acestui mic oraş rebel. Imagini cu victime – femei şi copii – care agonizau au şocat lumea.

Preşedintele Trump a ameninţat încă de miercuri că va trece la acţiune împotrva omologului său sirian, din cauza acestui atac „odios”, un „afront la adresa umanităţii”.

Joi, sosind în Florida pentru a-l primi pe omologul său chinez Xi Jimping, el a denunţat o „ruşine pentru umanitate” şi a reclamat ca  „ceva să se întâmple”.

Şeful diplomaţiei american Rex Tillerson a acuzat „regimul sirian de sub Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad că este vinovat de acest atac”.

Cancelarul german Angela Merkel a arătat şi ea cu degetul  „regimul lui (al-)Assad”.

Însă Rusia, aliata Siriei, a avertizat Statele Unite chiar înainte de atacul cu rachete.

Conform Reuters, „SUA nu vor mai continua atacul asupra  Siriei” după acest gest de forță.

Critic Arad, 7 aprilie 2017 7:38

syriattack