miercuri, august 10, 2022

Noua conducere a IPJ Arad a prezentat analiza activității în primul semestru al anului 2022 în cadrul unei întâlniri (in)formale cu presa locală

Schimbare de tactică a noii conduceri a IPJ Arad

După o lungă și opacă perioadă prin care a trecut IPJ Arad, perioadă în care imaginea poliției a avut exclusiv de suferit, noua conducere a luat taurul de coarne și a vrut să se prezinte oficial, în cadrul unei conferințe de presă.

Chiar dacă motivul acestei conferințe este lesne de intuit, acest fapt nu este neapărat din registrul negativ: măcar ei vor ști cine-i critică, iar noi știm pe cine criticăm. Ca o concluzie sumară a întâlnirii cu presa, se poate spune că această schimbare este una în favoarea cetățeanului.

A fost o întâlnire atât informală (în prima și ultima parte), cât și formală, în partea mediană a unei discuții colective de o oră, în care reprezentanții presei locale au fost invitați să spună… fiecare ce-l doare în raport cu comunicarea poliției cu cetățenii pe care-i apără și, desigur, cu activitatea lor propriu-zisă.

Analiza activității I.P.J. Arad în primul semestru al anului 2022 – sintetizată în COMUNICATUL DE PRESĂ

În conferința de presă organizată la sediul I.P.J. Arad, în ziua de 15 iulie 2022, dl. Comisar Șef Stoicănescu Dan-Constantin, împuternicit șef inspectorat, împreună cu dl. Comisar Șef Turnagiu Florin, împuternicit adjunct al inspectorului șef, au prezentat activitatea polițiștilor arădeni în primele 6 luni ale anului curent.

Din punct de vedere al infracționalității sesizate,

au fost înregistrate 3.534 de fapte, dintre care 2.023 de infracțiuni judiciare, 383 de natură economico-financiară și celelalte de altă natură, în scădere cu 67 de fapte față de aceeași perioadă a anului trecut.

În mediul urban, au fost înregistrate 2.506 fapte, în scădere cu 150 de fapte, iar în mediul rural, 1.028 de fapte, fiind înregistrată o creștere de 8,8%.

Din numărul total al infracțiunilor sesizate, 40,4% se regăsește în municipiului Arad
(1.426 de fapte).

Infracționalitatea stradală a înregistrat o scădere cu 14,8%, respectiv 288 de fapte, față
de 338, în primul semestru al anului 2021.

Din punct de vedere al dosarelor penale cu autor necunoscut, au fost înregistrate 1.222
de fapte, în scădere cu 20 de fapte față de anul 2021. Dintre acestea, în 234 de cazuri, autorii au fost identificați, procentul de identificare fiind în creștere cu 10,4%.

Din aceste infracțiuni, ponderea cea mai mare o are infracțiunea de furt: 847 de fapte.

Polițiștii arădeni au emis, în primele 6 luni ale acestui an, 112 ordine de protecție.

Siguranța rutieră este o prioritate a poliției arădene,

fiind organizate periodic acțiuni pentru impunerea respectării legislației rutiere pe șoselele din județ. Astfel, au fost constatate 80 de infracțiuni de conducere fără permis (72 în semestrul 1 al anului 2021); 103 conducere sub influența alcoolului (111 în semestrul 1 al anului 2021); 54 de conducere sub influența substanțelor psihoactive (13 în semestrul 1 al anului 2021).

14.526 de persoane au fost sancționate contravențional

(14.492 în semestrul 1 al anului 2021), fiind reținute 1.543 permise de conducere (1.252 în semestrul 1 al anului 2021) și retrase 594 certificate de înmatriculare (483 în semestrul 1 al anului 2021).

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere

sunt viteza excesivă, abaterile pietonilor și alte preocupări de natură a distrage atenția și neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor, care au generat 41 de accidente rutiere grave, în urma cărora au fost rănite grav 29 de persoane și decedat 18.

Polițiștii de prevenire

au organizat 28 de acțiuni, de la începutul acestui an, acestea urmând a fi continuate și în perioada estivală. Activitățile se vor axa pe prevenirea consumului de droguri, prevenirea infracțiunilor contra persoanelor și patrimoniului și prevenirea infracțiunilor cibernetice.

Siguranța școlară rămâne în atenția polițiștilor arădeni,

în perioada de referință fiind înregistrate 8 infracțiuni, (7 în mediul urban și 1 în mediul rural), dintre care 4 loviri și alte violențe, 3 fapte de furt și o distrugere. Activitățile polițiștilor Biroului Siguranță Școlară continuă pe toată perioada vacanței, pentru a pregăti anul școlar 2022-2023 și a reduce numărul de fapte de natură contravențională și penală din școli și zonele adiacente acestora.

Biroul de presă al IPJ Arad

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news