NOUL SISTEM de COLECTARE A DEȘEURILOR va intra în operare din aprilie. Încheierea contractelor cu populația și agenții economici din Arad, Pâncota, Nădlac, Pecica, Sântana și Curtici se desfășoară deja

retim
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

NOUL SISTEM DE COLECTARE A DEȘEURILOR VA INTRA ÎN OPERARE ÎN LUNA APRILIE
Încheierea contractelor cu populația și agenții economici se desfășoară deja

Începând cu luna aprilie, RETIM Ecologic SA va introduce în Arad colectarea deșeurilor pe cinci categorii distincte, un standard european la care se aliniază și România. Astfel, în următoarele săptămâni toți cetățenii, persoane fizice, asociații de locatari, persoanele juridice și instituții publice vor semna conform legii, contracte cu noul operator de servicii de salubrizare.

Sistemul de colectare selectivă care va fi demarat în aprilie, urmărește pe de o parte pregătirea pentru reciclare a deșeurilor care pot fi reutilizate (sticlă, hârtie, metal și plastic), minimizarea cantităților depozitate (prin mai multe metode precum compostarea în gospodarii, colectarea separată și tratarea deșeurilor biodegradabile, etc.) și depozitarea deșeurilor ce nu pot fi reciclate.

Colectarea pe cele cinci categorii de deșeuri se va realiza astfel: deșeuri din metal și plastic în pubele și containere de culoare galbenă, hârtie și carton în containere de culoare albastră, ambalaje din sticlă în containere de culoare verde, deșeuri reziduale în pubela dedicată. O categorie importantă o vor constitui deșeurile biodegradabile, care se vor colecta în pubele maro, în zonele urbane, și vor fi compostate în gospodărie în zonele rurale.

„Suntem încrezători că beneficiind de sprijinul clienților noștri vom reuși să implementăm într-un timp scurt un sistem de colectare care să asigure respectarea țintelor de reciclare și de reducere a cantităților de deșeuri depozitate în conformitate cu standardele proiectului ce se implementează” a declarat Dan Pascu, director general RETIM.

În această perioadă și în săptămânile care urmează până la demararea activității de colectare selectivă, se desfășoară activități de încheiere a contractelor de prestări servicii de salubrizare între noul furnizor RETIM și toate categoriile de utilizatori (persoane fizice, asociații de locatari, persoane juridice și instituții publice).

Acest contract este unul cadru, prestabilit, verificat și aprobat de către ADI SIGD Arad.

Contractarea se desfășoară din ușă în ușă, un serviciu suplimentar gratuit oferit de RETIM pentru a ușura întreg procesul și pentru a evita aglomerarea și timpul de așteptare îndelungat la ghișeele sale. Astfel, fiecare cetățean, asociație de proprietari, fiecare agent economic și instituție publică vor fi contactați acasă sau la sediul firmei de către reprezentanții companiei RETIM pentru semnarea contractului, dar și pentru a  fi informați despre modul în care se va desfășura colectarea, despre specificul fiecărei categorii de deșeuri, despre tipurile de pubele și containere care vor fi utilizate etc.

În vederea semnării contractului de prestări servicii salubrizare, este necesar ca persoanele fizice și asociațiile de locatari să declare pe propria răspundere numărul de persoane care locuiesc în gospodărie sau în imobil.

În cazul agenților economici, contractul se va semna în funcție de cantitatea de deșeuri pe care aceștia estimează ca fiind colectabilă de către RETIM. În contract nu există cantități minime impuse de către autorități sau de către societatea de salubrizare. În același mod se va stabili și numărul de recipiente cu care va fi dotat fiecare agent în parte.

Utilizatorii sunt rugați să răspundă pozitiv solicitărilor RETIM întelegand că activitatea de semnare a contractelor se desfășoară pe zone după un program stabilit sș are un termen fix impus de către autoritățile publice. În acest fel, vor evita sancțiunile legale pentru neîncheirea contractului de salubritate.

______________

RETIM Ecologic Service SA este noul operator de salubrizare în aria care include Municipiul Arad și orasele Pâncota, Nădlac, Pecica, Sântana și Curtici, precum și zonele rurale adiacente, câștigând licitația organizată de ADI SIGD ARAD în perioada martie – octombrie 2017. ADI SIGD este o agenție care reprezintă toate primăriile din Arad, având în responsabilitate gestionarea deșeurilor în județ. Obiectul contractul dintre ADI SIGD și RETIM se referă numai la activități de colectare deșeuri și transportul acestora la instalațiile de sortare, transfer sau compostare. RETIM nu tratează deșeurile biodegradabile și nu valorifică deșeurile reciclabile colectate în Zona 1 Arad.

Noul sistem de colectare selectivă pe cinci fracții distincte care urmează a fi introdus începând cu această primăvară în județul Arad, este una dintre etapele importante ale proiectului “Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Arad”, a cărui valoare se ridică la 30 de milioane de euro și care a beneficiat de finanțare europeană. Demarat în 2010, proiectul urmărește îmbunătățirea infrastructurii de mediu, în conformitate cu standardele europene în domeniul gestionării deșeurilor, pentru a spori calitatea mediului și a condițiilor de viață. 

 

Categorie: Știri
Etichete: ADI SGID Arad, colectarea deseurilor, Curtici, dan pascu, nadlac, Pancota, Pecica, RETIM, santana, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
În apărarea cocalarului arădean
Articolul următor
Prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldis” din Arad , conf. univ. dr. Florin Iosif Moldovan a trecut la cele veşnice

7 comentarii. Leave new

  • Să vezi tu Adriane in ce te au bagat! Fi pe fază!

    Răspunde
  • avatar of din ciclul botaniadei de primavara
    din ciclul botaniadei de primavara
    1 martie 2018 9:36

    Eu nu voi semna nici un contract. Nu pot fi obligat sa fiu de acord daca nu sunt de acord.
    Cum pot astia sa vina sa ne spuna ca contractul a fost negociat de altii decat cei care ar trebui sa semneze contractele. Ce negociaza altul ar trebui sa fie obligatoriu doar pentru partile participante la negociere nu si pentru mine.
    Dincolo de aspectul asta ar mai fi de spus ca populatia si agentii economici nu cunosc clauzele contractuale pe carte cica trebuie sa le semneze.
    Din experienta proprie pot sa va spun ca agentii firmei de salubritate din Timisoara care umbla pentru semnarea contractelor sunt deopotriva prosti, abuzivi si tupeisti la maxim. S-a ajuns sa se ameminte cu garda de mediu pentru refuz sa ni se explice ca suntem obligati sa semnam, ca ne costa 150 lei pe luna in conditiile in care la Polaris plateam 50 lei etc.
    Ar mai fi de spus ca nu avem nici macar informatiile legale, nu stim care este HCLM, care este reglementarea ANRSC, care sunt documentele privitoare la achizitia serviciului de salubritate. Ceață totala, smechereala, prosteala prin social media si mass-media, politruci care vin sa gireze manevra asta – probabil aceiasi care au semnat si pentru serviciile de deszapezire.
    O administratie abuziva, smechera si proasta si o turma mare de fraieri care fac posibile toate rahaturile astea.
    Oras trist cu oameni tristi, saraci, umili, inculti, naivi etc.

    Răspunde
    • ADI SIGD are contract cu mai multe primarii prin care i se acorda autoritatea de a gestiona si organiza serviciile de salubrizare de pe raza localitatilor cu care are contract. Informatiile legale cu privire la tot ce tine de ANRSC sunt la ei pe site, contractul privitor la achizitia serviciului de salubrizare este public (cauta si vei gasi), nu esti oblicat sa semnezi nimic dar va trebui sa iti gestionezi singur gunoiul menajer si sa aduci documentatie care sa ateste ca gunoiul dumneavostra a fost prelucrat de o firma autorizata (mergeti la Polaris si faceti contract cu ei direct… si va costa 300-350 lei)…..toate astea de la un om trist,sarac,umil,incult si naiv…. noroc ca exista oameni ca dumneavostra sa ne trezeasca la realitate

      Răspunde
  • avatar of pentru ferari
    pentru ferari
    1 martie 2018 13:03

    cu cine are ADI contract pe mine nu ma intereseaza asa cum nu ma intereseaza ce contracte are Fiat in America de Sud. Nu este treaba mea.
    Ce are ANRSC pe site este necitibil.
    In concret nu am acces la informatii privind normativele aplicabile in contractele astea pe care vrea sa mi le bage RETIM pe gat.
    Ce contracte pot eu sa fac cu Polaris …. pai am deja contract cu Polaris si nu costa 300-350lei ci de 3 ori mai putin decat cel propus de RETIM, adica 150lei:3= 50 lei!?
    Dar poate ca nu am gunoi …
    Poate ca obligatia la care va referiti in comentariu nu exista – in conditiile in care lipseste o referinta la actul normativ, eventual cu indicarea articolului, eu trebuie sa va cred pe cuvant. Asta inseamna incredere, ori eu sunt sceptic cand aud ca vine statul sa ma ajute pe banii mei.
    Din experienta mea statul ar incepe sa fie OK abia cand nu va mai ajuta cu sila oamenii. Asa ca, multam de ajutor!

    Răspunde
  • avatar of iaczko zoltan
    Iaczko Zoltan
    1 martie 2018 22:04

    150 de lei pe lună? Poate pe an. Cine dracu are atâţia bani pt gunoi?

    Răspunde
  • nu se poate accesa site-ul celor de la deseuri. poate doar dupa ce va trece perioada de semnare a contractelor

    Răspunde
  • inca nu am gasit nimnic util …
    daca stii tu, poate ajunti cu un link sau cu nr si anul hot de consiliu local.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie