PAMFLETE

Nu mai plânge, Bibi… plânsul e de formă. Nu îți moare BRADUL: bradul se transformă!

 

Zi tristă pentru arădeni. Primul, fostul sau cum vreți să-i spuneți, Brad de Crăciun din fața primăriei a fost scos cu „dricul ” din Arad.

Ca-ntr-un film de Emir Kusturica se poate descrie destinul acestui copac, destin care, dacă nu se suprapunea peste blestemul Aradului, putea fi unul frumos. Dezrădăcinat, dat spre adopție Aradului, a găsit aici părinți adoptivi haini, o familie de circari ambulanți. L-au împodobit la mișto și l-au băgat în arenă cât să-și facă rondul, să mai culeagă niște aplauze și să posteze câteva selfie-uri. Aplauze, toată lumea mulțumită, Ura!Ura!…

Feeria a durat vreo trei zile, ca-n alte povești. Bradul-cel-Frumos s-a transformat în Broscoiul-cel-Bubos  pentru că, nu-i așa, la noi și poveștile sunt în sens invers și frumosul se transformă-n bubos peste noapte. Părinții adoptivi, oricât l-ar fi împodobit, nu-l mai puteau băga în arenă. A urmat episodul „să râdem cu bradul” pe toate rețelele de socializare, bancuri cu bradul și, inevitabil, episodul „Despodobește, Bibi, bradul”.

Obștescul sfârșit (ș)i l-a dat astăzi, iar trupul său neînsuflețit a fost plimbat cu „dricul” prin centrul Aradului și scos din oraș. „Bradul” care e trimis înapoi la Brad, putea fi altul.

Urmează să cântăm colindul „Reîmpodobește, Bibi, bradul” și să-nchinăm un pahar de vin în cinstea acestui an care ne-a hărăzit tradiții și obiceiuri de Crăciun inedite, made in Arad, „ca la noi, la nimeni”. Sperăm ca, aceste „obiceiuri” să nu se transmită din generație-n generație și să se găsească niște arhitecți urbani care să recomande plantarea a doi brazi în scuarurile din fața primăriei pentru ca, în următoarea sută de ani să-i împodobim cum se cuvine. Și, mai sperăm să nu poarte ghinion acest ritual rușinos de „împodobit bradul, despodobit bradul, plimbat bradul, aruncat bradul, reîmpodobit bradul”, combinat cu „pomana porcului” și „balul vânătorilor”.

Articol asociat:

Moș Crăciun își ia înapoi bradul din fața primăriei și concediază spiridușii care l-au împodobit

Sasha Romanov, 10 decembrie 2020 7:32

brad_urat_arad-4brad_urat_arad-2brad_urat_arad-3brad_urat_arad-1