miercuri, martie 29, 2023

Nutriționistul-dietetician Alina Ciceu: Beneficiile consumului de fasole

 

Pe lângă faptul că este consistentă, fasolea este şi nutritivă. Proteinele reprezintă nutrientul cel mai important al fasolei şi de aceea ea a fost supranumită „carnea săracului”. Concentraţia de proteine din fasole variază, în funcţie de soi, între 21% şi 24%, adică o cantitate egală sau chiar mai mare decât cea din alimentele de origine animală, precum tonul, carnea de vită sau carnea de pui. Proteina din aceste alimente variază între 18% şi 21%, în funcţie de greutate.

Fasolea, ca toate leguminoasele, este săracă în aminoacidul metionină. Pentru a reface acest mic deficit şi pentru a obţine o proteină completă, este suficient să combinăm fasolea cu un aliment bogat în metionină, cum ar fi:

–           cerealele: grâu, orez, porumb, ovăz etc.

–           susanul sau seminţele de floarea-soarelui

–           drojdia de bere.

Cu cât fasolea este mai închisă la culoare, cu atât are un gust mai pronunţat şi este mai uşor de digerat.

REDUCE NIVELUL COLESTEROLULUI

Consumul regulat de fasole este o bună metodă de menţinere a nivelului de colesterol în limite acceptabile. Potrivit unui studiu realizat în SUA, o porţie de 120 g de fasole consumată zilnic timp de trei săptămâni a redus cu 10% nivelul colesterolului şi al trigliceridelor. Aceasta se poate datora conţinutului lor de fibre (15,2%), care „mătură” din intestine colesterolul si precursorii lui (sărurile biliare) şi pregăteşte eliminarea lor prin materiile fecale.

SCADE VALORILE TENSIUNII ARTERIALE

Fasolea este ideală pentru persoanele cu hipertensiune arterială, deoarece are un conţinut scăzut de sodiu şi ridicat de potasiu.

ESTE INDICATĂ ÎN CONSTIPAŢIE ȘI AFECŢIUNI ALE COLONULUI

Datorită conţinutul ei ridicat de celuloză (20%), fasolea este benefică în cazul constipaţiei şi în prevenirea diverticulozei şi a cancerului de colon.

ESTE BENEFICĂ ÎN ANEMIE SI CONVALESCENȚĂ

Această leguminoasă conţine peste 10,4 mg de fier la 100 g, o cantitate mult mai mare decât cea din carne sau spanac (ambele conţin aproximativ 3 mg/100 g). Acest fapt, adăugat la proprietăţile ei nutritive, face ca fasolea să fie un aliment foarte recomandat pentru persoanele anemice sau subnutrite.

ESTE RECOMANDATĂ ÎN AFECŢIUNI ALE PIELII

Fasolea intervine în protejarea pielii şi a mucoasei deoarece ea este o sursă bună de niacină şi acid pantotenic, doi factori vitaminici foarte importanţi pentru sănătatea ţesutului tegumentar. Fasolea este recomandată în caz de eczemă, mâncărimi ale pielii, piele uscată, alergii cutanate şi, în general, în caz de dermatoză. De asemenea, s-a dovedit că fasolea este benefică pentru foliculii de păr şi este recomandată în caz de cădere şi fragilitate a părului, seboree şi mătreaţă.

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news