Nutriționistul-dietetician Alina Ciceu: Alimente care reglează hipertensiunea arterială

tensiune
Distribuie:

Hipertensiunea arterială are o evoluţie asimptomatică pe o perioadă îndelungată de timp, astfel încât subiecţii afectaţi pot fi supuşi riscurilor unor afecţiuni grave cum sunt infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, fără a fi conştienţi de acest lucru. Valorile cronice crescute ale presiunii sanguine afectează iremediabil sistemele organismului (cardiac, renal, cerebral şi vascular), inducând şi alte boli grave. Alimentele care pot contribui la diminuarea hipertensiunii arteriale trebuie să fie bogate în anumite macroelemente, în grăsimi nesaturate, în proteine vegetale şi arginină, în anumite vitamine şi anumiţi fitomicronutrienţi. La fel de importante sunt şi alimentele de origine vegetală bogate în fibre solubile.


Iată câteva alimente benefice în scăderea tensiunii arteriale:
  • Alimentele bogate în potasiu sunt reprezentate de anumite fructe (banane, struguri, caise, prune, suc de portocale, avocado etc.) şi anumite legume (dovlecei, roşii, broccoli, cartoful copt în coajă, quinoa, fasolea boabe, mazăre, linte).
  • Alimentele bogate în calciu. Se recomandă consumul de iaurt şi alte produse lactate, broccoli, smochine şi verdeţuri.
  • Alimentele bogate în magneziu. Sursele alimentare recomandate sunt spanacul, amarantul, leguminoasele, quinoa şi cerealele integrale.
  • Alimentele bogate în grăsimi mononesaturate şi polinesaturate. Dintre alimentele reprezentative pentru acizii graşi esenţiali omega-3 şi omega-6 se pot recomanda peştele gras, fructele de mare, seminţele de in, măslinele, seminţele, nucile şi uleiurile vegetale.
  • Alimentele bogate în proteine vegetale şi arginină. Dintre alimente bogate în proteine vegetale amintim fasolea boabe, lintea, măzărea, quinoa şi amarantul. Alimentele care furnizează cantităţi apreciabile de arginină sunt alunele, nucile, peştele şi produsele lactate.
  • Alimentele bogate în vitamina C. În această grupă de alimente sunt incluse prazul şi suplimentele cu vitamina C asociate cu păducel. Prazul exercită efecte diuretice semnificative datorită unui raport excelent între potasiu şi sodiu (conţinut foarte mare de potasiu şi redus de sodiu), fiind folosit împotriva retenţiei de lichide şi a hipertensiunii. Partea albă a legumei este bogată în fibre solubile şi glucide cu proprietăţi diuretice, iar partea verde este foarte bogată în vitamina C. Suplimentele cu vitamină C pe bază de păducel sunt recomandate în reducerea hipertensiunii deoarece acestea exercită o acţiune sinergică în dilatarea vaselor de sânge; vitamina C, prin efectul său antioxidant şi de neutralizare a radicalilor liberi, poate contribui la reducerea hipertensiunii arteriale; în plus, păducelul controlează frecvenţa bătăilor inimii. Alte surse de vitamina C sunt şi ardeii, broccoli, citricele şi fructele de pădure.
  • Alimentele bogate în vitamina D. Deşi exercită o influenţă benefică indirectă în reducerea hipertensiunii arteriale, vitamina D trebuie întotdeauna corelată cu nivelul de calciu din organism.
  • Alimentele bogate în anumiţi fitonutrienţi. Dintre aceştia trebuie amintiţi flavonoidele, izotiocianaţii, rutinozidele, coenzima Q10. Ceaiul de tei acţionează ca un tonic general al sistemului circulator, exercitând efecte relaxante, astfel încât este util în cazurile de hipertensiune arterială apărute pe fond nervos.
  • Alimentele bogate în izotiocianaţi. Cel mai reprezentativ este usturoiul; acesta contribuie la scăderea tensiunii arteriale şi exercită o eficienţă maximă când este consumat sub formă naturală, chiar dacă apare inconvenientul mirosului dezagreabil. S-a demonstrat că pilulele concentrate obţinute din usturoi nu exercită acelaşi efect benefic ca produsulnatural.
  • Alimentele bogate în rutinozide. Acestea sunt prezente mai ales de hrişcă şi mere.

Importanţa terapiilor complementare în prevenirea hipertensiunii arteriale

Terapiile complementare: yoga, hipnoza, terapia muzicală şi alte metode de reducere a stresului au o acţiune benefică asupra nivelului hormonilor de stres ce pot induce o creştere bruscă a presiunii arteriale.


Importanţa asocierii tratamentului hipertensiunii cu tratamentul altor afectiuni asociate

Indiferent de eficacitatea medicamentelor antihipertensive, gestionarea şi controlul obiceiurilor şi al regimului alimentar zilnic trebuie menţinute pe întreaga durată a vieţii. Este foarte important ca tratamentul hipertensiunii să fie corelat cu tratamentul impus de prezenţa altor afecţiuni asociate (diabet, dislipidemii etc.) cu care aceasta este într-o relaţie de interdependenţă.


 

Categorie: Sănătate
Etichete: alimentație, Alina Ciceu, hipertensiune, nutriție
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 2] Fostul primar de Zărand, Ion Florin Moț, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare, dar își va inspăși pedeapsa… la vânătoare
Articolul următor
[ACTUALIZARE] Cursul Camerei de Comerț privind noile reglementări fiscale a stârnit un interes major arădenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

petrolul uta large

ERA LOC DE MAI MULT… Petrolul – UTA: 1-1

PETROLUL – UTA: 1-1 (1-0) Au marcat: Grozav (11) – Micovschi (82) 22.04.2024, ora: 19,00, stadion: „Ilie Oană”, temperatura: 12°C, spectatori: 5120. Petrolul (antrenor Laszlo Balint): Zima – Hanca, Papp,…