sâmbătă, aprilie 1, 2023

O altă boală inventată: PREMIILE… ca să mai facă sponsorul un ban grămadă

 

A înnebunit social media în ultimele două zile cu Olivia Steer și premiul dat și luat înapoi, la nu știu ce gală, la nu știu ce asociație care vinde frunze tăiate la cățelași drăgălași. E cu pro și e cu contra, că adică cum dai premiul, iei premiul, săraca Olivia, ba nu, ăștia sunt niște fanatici, ce are Olivia Steer cu sănătatea? Ca la nebuni. Doar că se pot opbserva, la semifreddo, cum zic italienii, frații noștri, adică nici la cald, nici foarte la rece, trei lucruri importante. E și al patrulea aspect, un fel de trei plus unu, dar e un corolar la cele trei.

Unu. Se pleacă de la premisa greșită că gala în cauză are vreo legătură cu sănătatea. Când, în fapt, e o modalitate de a gâdila orgoliul sponsorilor unui eveniment fără vreo valoare de vreun fel. E bine marketat, nu am nimic de zis, dar e exact mult zgomot pentru nimic. Niște firme care vând suplimente mai bune decât ale altora (pe ăia nu i-a întrebat nimeni, niciodată), povești, culoare, așa zisul high life vegano-naturist. Cam atât. Subțire, dacă dai jos spoiala. O afacere bună pe imagine, magnet pentru cei ce-și caută scopuri noi, nobile și deosebite în viața lșor, de altfel fără prea multe probleme. Pentru că produsele alea costă. E un fel de antisistem foarte bine sistematizat.

Doi. A doua premisă greșită e Olivia Steer. Ea, draga de ea, e o cruciată ciudată, o emblemă a gălăgiei, o maestră a controversei ieftine. Ea nu e o persoană controversată, cu toții știm ce e. Lucrurile au devenit clare atunci când, după lupte seculare împotriva vaccinelor, presa a descoperit că și-a vaccinat copiii. Deci, e oarecum clar. Că există un grup mic de fani extrem de vocali, și extrem de nervoși (n-aș fi zis niciodată că leurda și loboda pot să te facă agresiv!), e adevărat. Că există și majoritatea, adică ceilalți, vegetarieni, vegani sau băutori de sânge, care nu sunt de acord nici cu aberațiile susținute de fosta guristă de la Pro Tv, și nici cu maniera de-a dreptul mitocnească de a-i înjura pe toți cei care sunt de acoprd cu ea, e la fel de adevărat. Dar a ajunge să credem că, în universul ăsta plin de chestii reale, cineva dă doi bani pe părerile Oliviei, e o greșeală. Oamenii apreciază nebunia – nu, însă, când e ipocrită.

A treia chestie importantă este că, așa ca întotdeauna, cineva beneficiază masiv de pe urma scandalului iscat pe nimic. Cei care câștigă sunt cei de la Aqua Carpatica, deoarece numele brandului lor a fost rostit de mii de oameni, din tabere diferite. Și, în timp ce veganii furioși se jură pe pagina de facebook a Oliviei că nu mai pun gura pe apă de acolo, ceilalți merg spre supermarketuri și, inconștient, cumpără acel brand. Așa că Aqua Carpatica și-a marketat genial produsul, fără să dea un bănuț. Și gata.

Un al patrulea aspect ține de noi, chiar și de mine, că-mi pierd vremea scriind despre nimeni și nimic, asta în timp ce, probabil, un nou război mondial se apropie cu pași repezi, iar noi mâncăm lăptucă și o spălăm cu apă minerală.

Ultimele Știri

Related news