CAMPANII

O încercare penibilă de a atrage simpatie şi interes

 

De obicei, ca economist, nu sunt tentat de polemici pe teme bugetare, cel puţin nu în spaţiul public. Cu toate acestea, ca om politic, dar în primul rând ca şi cetăţean, simt că trebuie să iau atitudine în cazul în care văd nişte derapaje spectaculoase înspre penibil, venite din zona politică, via cea economică.

Am aflat din presă că USR Arad a organizat o conferinţă de presă. până aici, nimic deosebit. Doar că USR a convocat această conferinţă pentru a anunţa opinia publică de faptul că ei au citit bugetul local. Cunoscând apetenţa pentru studiu al celor din susnumita pseudoformaţiune, am considerat că a anunţa acest lucru e normal. Problema apare în momentul în care ni se prezintă o aşa zisă expunere de motive, o analiză plus amendamente, pe proiectul de buget.

În calitatea mea de membru ALDE, dar şi, sau mai ales, cea de doctor în ştiinţe economice, nu sunt de acord cu bugetul pe care administraţia locală l-a propus şi aprobat. Sunt foarte multe neregularităţi, care trebuie combătute, dar pentru asta trebuie să ştii ce vorbeşti. Ceea ce nu s-a întâmplat la tinerii furioşi din USR. În primul rând, pentru că acea analiză este, ca să folosesc un termen al studenţilor mei, scrisă pe genunchi. În sensul că, pentru început, trebuie precizat că există o diferenţă între proiecţia bugetară şi execuţie bugetară, diferenţă care poate fi destul de serioasă în unele cazuri. În al doilea rând, în proiecţia bugetară vorbim de estimări, datele certe aparţin execuţiei. Ca să dau şi un exemplu, în proiecţia USR, guvernul cade în urma protestelor „spontane”, şi în fruntea ţării vine Cioloş, prim ministrul USR. Asta este proiecţia. Execuţia e oarecum altfel, guvernul rămâne, Nicuşor Dan nu se înţelege cu Cioloş, USR e pe cale să se rupă şi să devină o non-amintire. Fie-mi iertată duritatea, dar cifrele sunt cifre, reci şi adevărate, cu matematica nu poţi negocia.

Concluzionând, chiar dacă avem de-a face cu o penibilă încercare de a atrage simpatie şi interes, trebuie să aplaud apetenţa pentru studiu a celor de la USR. Pentru că niciodată nu e prea târziu să începi să citeşti.

Alexandru Vlasiu, 27 martie 2017 11:44


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/criticar/public_html/wp-includes/functions.php on line 3783