Acasă ȘTIRI O MINI-TORNADĂ (fenomen tot mai des în Câmpia de Vest) este una...

O MINI-TORNADĂ (fenomen tot mai des în Câmpia de Vest) este una dintre cauzele propagării incendiului dintre Horia și Șiria

0

„Această tornadă este una dintre cauzele propagării rapide a incendiului dintre Horia și Șiria pe o suprafață așa de mare” – au concluzionat inspectorii ISUJ Arad după ce vineri, 8 iulie, 2022, au ars 8 hectare de miriște… iar această limitare e datorată pompierilor, care au intervenit la timp pentru ca focul să nu se propage la periferiile celor două localități.

 

Alte două incendii de vegetație: unul la Mocrea, altul la Horia. S-au făcut scrum 21 de hectare de miriște

Nu am avut de a face cu o tornadă în sensul „greu” al definiției fenomenului, desigur, doar că în ultimii ani asemenea fenomene sunt tot mai dese în câmpiile României și nu doar: la o simplă căutare cu Google găsești o mulțime de referințe însoțite de filmări și fotografii de Mini-tornade surprinse în special în Vestul țării.
Tornadele românești au și o pagină dedicată pe facebook.

Directorul A.N.M.: „În Europa, ele au o viaţă scurtă pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări şi traiectorii foarte extinse”

Potrivit specialiștilor în fenomene meteo extreme, tornadele se produc atunci când curenții de aer cald și rece se ciocnesc și produc o zonă de rotație, cu presiune atmosferică scăzută. Aerul dintr-un front cu presiune scăzută are tendința naturală de a se ridica, creând un curent ascendent puternic. Acest curent atrage aerul cald din jurul său, de la nivelul solului, făcându-l să se rotească din ce în ce mai rapid.

Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, definește tornada ca fiind manifestarea unei instabilități extreme și spune că „din nefericire, vom vedea tot mai adesea asemenea fenomene și la noi în țară.

„Tornadele sunt fenomene care apar în extrem. În Europa, ele au o viață scurtă pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări și traiectorii foarte extinse”, a spus Florinela Georgescu.

Exit mobile version