ȘTIRI

„O seară magică” a postfațat Ziua Culturală a ROMÂNILOR din Bătania [FOTO]

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Identitatea națională este reprezentată de cultură, de limbă, de obiceiuri, pe care să le împarți cu cei de un neam cu tine, dar și pe care să le împărtășești cu celelalte naționalități, așa cum într-o familie, fiecare vine cu moștenirea sa și contribuie astfel și mai mult la frumusețea obiceiurilor care întăresc comuniunea dintre membrii ei.

Astfel că, vineri 13 decembrie 2019, românii din Bătania au umplut sala Căminului Cultural din micuțul orășel maghiar, situat la nici 25 de km de Arad, pentru a participa la Ziua Culturală a românilor din Bătania!

Încă, de la înfiinţare, Autoguvernarea Românească din Bătania  organizează acest eveniment în fiecare iarnă, în preajma uneia dintre cele mai importante sărbători românești: Crăciunul.

Au răspuns invitației organizatorilor de a sărbători împreună, toți cei care au limba, tradițiile și cultura română, în sufletul lor, alături de prietenii din zonă cu care conviețuim și împărțim un respect reciproc.

Ca de fiecare dată, pentru a putea oferi clipe și momente minunate, la acest eveniment au pus umărul împreună, toți stâlpii comunității noastre: familiile, grădinița, școala, biserica, unite aici pentru un program cultural în limba noastră dragă.

În ajutor, ca de fiecare dată, au sărit pedagogii şi copiii Şcolii Generale şi Gradiniţei „Lucian Magdu”, care s-au pregătit cu un program încântător.

A fost salutată prezența în sală a primarului oraşului Bătania, domnul Boros Csaba, a purtătorului de cuvânt al  românilor în Parlamentul de la Budapesta, domnul Traian Kreszta, a reprezentanților Autoguvernărilor Române din Lokoshaza și Oroshaza.

De asemenea, a fost salutată și aplaudată public, doamna Iulia Olteanu, directoarea Școlii  Generale şi Gradiniţei „Lucian Magdu” (Școala românească din Bătania),întotdeauna emoționată pentru copii care urmau să evolueze pe scenă. Aplauze au primit și cei de la Asociația „Fodor Mano”, pentru ajutorul dat în expunerea unor obiecte tradițional culturale românești.

A fost un program artistic, foare frumos, oferit de: copiii și elevii Şcolii Generale și Grădiniței Române „Lucian Magdu”, de corul ARMONIA și de corul bisericesc trimis nouă de Doamna Comandor Templier dr. Maria Gurzo, comandantul comanderiei Gondemar din Bekescsaba, iar prin bunăvoința părintelui Justin, de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog,  Crăciunul nostru românesc a fost adus mai aproape de inimile românilor de aici.

A fost o seară magică!

Autoguvernarea Românilor din Bătania mulţumește tuturor celor care au participat și au contribuit la buna desfășurare a acestui eveniment: părinți, copii, elevi, profesori, prieteni. Frumusețea este cu atât mai mare cu cât eforturile au fost pur voluntare, în spiritul Crăciunului. Sărbători fericite, tuturor!

 

Critic Arad, 17 decembrie 2019 8:22

batania-17batania-16batania-13batania-14batania-11batania-12batania-8batania-9batania-7batania-6batania-5batania-4batania-2batania-3batania-1