miercuri, august 17, 2022

„Omul cu pagaia ruptă”, URIAȘUL SPORTIV Ivan Patzaichin „a plecat și nu se mai întoarce”

 

„Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce.
Familia”
Acesta este anunțul, de o tristețe discretă sfâșietoare, apărut duminică, 5 septembrie, pe pagina de Facebook a sportivului, și care a îndoliat întreaga lume a sportului

Conform site-ului Fanatik.ro, Ivan Patzaichin a fost diagnosticat în luna aprilie cu o formă gravă de cancer la stomac. Deși familia nu a vrut să facă publice aceste informații, cei apropiați de fostul mare campion cunoșteau starea medicală a acestuia.

Ziaristul Gabi Safta a făcut publică o conversație cu Ivan Patzaichin de pe data de 1 august, când fostul mare campion a recunoscut că are probleme de sănătate: „Scuză-mă, Gabi, dar sunt în spital pentru niște investigații. Mulțumesc pentru înțelegere”.

Cu doar două zile înainte de deces, Ivan Patzaichin avea speranța că va reuși să învingă cancerul, chiar dacă boala s-a agravat în ultima lună și i-a trimis un mesaj aceluiași Gabi Safta: „Este spre bine. Mulțumesc”.

Boala, însă, a evoluat extrem de rapid și, în doar câteva luni, i-a afectat lui Ivan Patzaichin toate organele interne.

În ultimele trei luni de viață, fostul mare sportiv în vârstă de 71 de ani a stat mai mult internat la spitalul Elias din București.

Comitetul Olimpic Sportiv Român a transmis un mesaj emoționant în memoria lui Ivan Patzaichin, care a devenit viral în spațiul online, fiind preluat de mii de oameni:

„E legendă… un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos. Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre! Condoleanțe familiei! Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!”

Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea. A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională.
Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante. Ivan Patzaichin a fost campion european în 1969.
A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale. Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968-1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (C2 1.000 m), Munchen 1972, (C1 1.000 m), Moscova 1980, (C2 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (C2 1.000 m), şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984).

În urmă cu 19 ani, în faţa Stadionului Dinamo a fost aşezată statuia unui mare campion. Ivan Patzaichin, cu modestia sa proverbială, fost singurul care s-a opus acestui proiect al clubului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news