vineri, decembrie 2, 2022

Onisim Colta, unul dintre cei mai respectați artiști plastici români, Cetățean de Onoare al Aradului, s-a stins la 70 de ani

Artistul plastic Onisim Colta (n. 10 iunie 1952, în Baia Sprie, Maramureș), pictor, scenograf, conferențiar universitar a încetat din viață astăzi.
Anunțul a fost făcut chiar de către Primăria Municipiului Arad printr-un comunicat de presă:

„Primăria Municipiului Arad este în aceste clipe de profundă durere și tristețe alături de familia artistului plastic Onisim Colta, personalitate marcantă a culturii naționale și Cetățean de Onoare al Municipiului Arad. Distincția i-a fost acordată chiar anul acesta în cadrul ședinței festive a Consiliului Local Municipal, în semn de recunoaștere și respect pentru întreaga activitate artistică prin care a contribuit la mărirea prestigiului și vizibilității municipiului Arad pe plan național și internațional.

Transmitem sincere condoleanțe și compasiune familiei îndurerate!

Dumnezeu să-l odihnească, în liniște și pace!

Primăria Municipiului Arad”

Biografie (cf. Wikipedia)

A absolvit Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția pictură, în 1976, în clasa prof. Paul Sima. În 2006 obține titlul Dr. în Arte Vizuale – Universitatea de Arte și Design, Cluj Napoca (Summa cum laude). Parcurge un stagiu de perfecționare profesională post-universitară, de cinci ani în cadrul Centrului Special de perfecționare profesională București pe linie de scenografie între anii 1978-1980 și respectiv între 1983-1985.

Membru al UAP din 1980; membru A.I.A.P. din 1995; Conf. univ. la Facultatea de Arte Vizuale Oradea în perioada 1998-2005. Președintele Filialei Arad a UAP, 1994-1998; Vicepreședinte al Filialei Arad a UAP din 1998; Redactor artistic la Revista “ARCA” din 2000.

Din 1976 lucrează, în baza unei repartiții ministeriale, ca scenograf la Teatrul de Stat din Arad montând până în prezent peste 70 de spectacole.

Din 2003 publica în paginile revistei ARCA, comentarii plastice, studii, însoțite de reproduceri, pe marginea operei unor artiști de seamă din peisajul plasticii românești contemporane ca Liviu SuharZamfir DumitrescuMihai MănescuMarin GherasimConstantin FlondorPaul Gherasim sau Liviu Mocan.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” anunță detalii care0i privesc pe cei care doresc să-i aducă un ultimul omagiu artistului

Trupul neînsuflețit al lui Onisim Colta va fi depus în foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, sâmbătă, 8 octombrie.
Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o pot face între orele 14.00 – 18.00. Înmormântarea va avea loc duminică, 9 octombrie, de la ora 15.00, la cimitirul „Eternitatea”.

Lucrarea „Oameni care pleacă (Marea îmbarcare)”, desen în pensulă, 2015:

 

 

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news