joi, august 11, 2022

Ordonanța privind Pensiile militare – un dezastru anticonstituțional

 

Demantelarea  structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională ale României a fost finalizată prin adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care amputează prevederile legale privind pensiile militare. Putem afirma că acest Guvern s-a înscris pe lista neagră a guvernelor care au provocat unele din cele mai mari dezastre pentru Statul Român, în perioada postdecembristă.

Din analiza succintă a art.VII din această OUG care modifică  3 articole din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat putem constata următoarele:

1) La art.3 din Lege se adaugă 2 noi aliniate care definesc termenii de soldă/salariu net și pensie militară netă. Textul nu face decât să ușureze înțelegerea  următoarelor modificări la lege.

2) Art 59 din Legea nr.223/2015 privitor la indexarea pensiilor militare se modifică. La indexare nu se va mai lua în calcul  50% din creșterea reală a căștigului salarial mediu brut realizat.

Această prevedere este clar anticonstituțională. Toate pensiile din România, inclusiv cele publice, se indexează atât cu rata medie anuală a inflației cât și cu 50% din creștera câștigului salarial mediu brut.

Această discriminare flagrantă  încalcă art 16(1) din Constituție. Nu se pot justifica în niciun fel diferențele de tratament între pensiile militare și celelalte categorii de pensii. Legea pensiilor publice din 2010 care reglementează inclusiv posibilitatea introducerii unor pensii „ocupaționale “ (așa cum sunt pensiile militarilor) are rolul de reglementare cadru, ale cărei principii ar trebui să guverneze toate celelalte categorii de pensii.

Am convingera că această prevedere va fi declarată neconstituțională. Sper ca acest lucru să se întâmple până la data de 15.09.2017, data intrării în vigoare a acestei făcături.

3) Articolul 60 din legea nr.223/2015 care se referea la actualizarea pensiilor militare este abrogat iar în noul text se introduce o prevedere prin care se limitează  cuantumul net al pensiei la nivelul mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Eliminarea posibilității de actualizare a pensiilor militare produce încă o discriminare  a militarilor comparativ cu cei din sistemul public de pensii. Exemplul cel mai recent îl costituie recenta majorare a punctului de pensie, de la 928 lei la 1000 lei, majorare care nu li s-a aplicat și militarilor. Aceasta în condițiile în care pensiile militare aflate în prezent în plată, înainte de 01.01.2016, sunt calculate pe același principiu ca și pensiile publice.  Pot afirma acest fapt raportându-mă la propria mea pensie care nu a fost încă recalculată potrivit Legii nr.223/2016 și care are cuantumul exprimat în puncte de pensie. Cu toate acestea, punctul de pensie a rămas neschimbat. Este adevărat că, potrivit Legii nr.223/2015, pensiile militare au fost scoase de sub incidența Legii pensiilor publice.

În condițiile în care, prin Programul de Guvernare, s-a prevăzut majorarea în continuare a punctului de pensie prin care, practic, se face o actualizare a pensiilor, desființarea posibilității de actualizare a pensiilor militare este încă o prevedere neconstituțională a acestei Ordonanțe de Urgență.

Am asistat în ultimele zile la o  campanie furibundă și profund nedreaptă împotriva pensiilor militare și îmi asum să mă refer la câteva dezinformări și neadevăruri promovate în mass-media, inclusiv  de oficiali  ai statului.

Doamna Olguța Vasilescu afirma că, prin actualizare, pensiile militare au crescut substanțial. Să înțelegem că salariile militarilor au crescut cu ceva în ultimii ani? Nu am cunoștiință de așa ceva. Pensiile militare aflate în plată după anul 2011, când au fost recalculate pe aceleași principii cu pensiile publice (în funcție de contributivitate), au fost majorate la fel cu celelalte pensii, prin indexare cu indicele de inflație și, parțial, 50% din creșterea salariului mediu.

Toate exemplele de pensii speciale uriașe aparțin unor magistrați care au cumulat și alte funcții, cum sunt câțiva care s-au pensionat din postura de directori de penitenciare. Aceștia, ca și magistrații militari, au cumulat venitul  de magistrat  cu cel de militar și s-a ajuns astfel la sume astronomice. Este clar că în aceste situații și în alte cazuri de pensii ce depășesc pragul de 20.000 lei, au fost obținute prin fraudă. Ele trebuie desființate prin hotărâri judecătorești care să probeze manoperele frauduloase prin care s-au acordat venituri uriașe unor persoane în luna sau perioada luată în calcul la stabilirea pensiei.

Toate calculele pensiilor din toate categoriile au în vedere veniturile brute realizate de cei în cauză.

De aceea este  inexplicabil ca, pentru militari să se folosească veniturile lunare nete. Încă o discriminare și,  ca o consecință, încă o prevedere neconstituțională. Aceasta cu atât mai mult cu cât pensile militare, majoritatea mai mari de 2.000 lei,  sunt supuse impozitării. Asistăm așadar la o dublă impozitare mascată.

Se ignoră cu bună știință datele furnizate de ministerele interesate, în care pensia medie nu depășește 3000-4000 lei /lună și se insistă până la saturație pe cele câteva cazuri de pensii frauduloase. Propaganda deșănțată duce cu gândul la interese străine statului nostru. Se pare că unii, așa-ziși formatori de opinie, sunt în slujba unor cercuri oculte sau, mai grav,  pur și simplu nu știu ce fac.

Dincolo de impactul acestei ordonanțe pentru cei care încă nu au cerut trecerea în rezervă pe motiv de pensionare, structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională sunt supuse unui atac fără precedent în istoria postdecembristă. Ultimii rămași în sistem, cu vechime apropiată de limita de pensionare (20 ani), vor părăsi serviciul până la data intrării în vigoare a OUG adică 15.09.2017.

Deficitul de personal cu pregătire și experiență la nivelul cerințelor impuse de situația extrem de dificilă în care se află România, va atinge cote de avarie. Acesta nu poate fi refăcut decât în minim 10 ani.

Încadrările din sursă externă costituie o soluție falimentară, care satisface numai clientela politică.

La penitenciare, de exemplu, deficitul de personal a ajuns de nesuportat. În prezent nu se mai pot acorda concediile legale de odihnă iar numărul orelor suplimentare a depășit orice închipuire. Sindicatele din acest sistem au demarat proteste care  se vor accentua în perioada următoare. Colac peste pupăză, Ordonanța de majorare cu 15% a salariilor din M.A.I  nu se aplică și la penitenciare, lucru de o absurditate evidentă.

Toată mascarada și balamucul create în jurul pensiilor militare, amestecate cu cele speciale, ocolește adevărata cauză a exodului  de personal din aceste structuri. Legea nr.223/2015 blochează  posibilitatea ca militarii să obțină o majorare a pensiei în raport cu vechimea suplimentară  acumulată prin prelungirea activității până la limita vârstei standard de pensionare (60 ani). Principiul contributivității încurajează salariații să prelungească perioada activă în consens cu tendința generală de creștere a vârstei de pensionare. Legea menționată acționează în sens invers, împingând militarii la pensie cu mult înainte de vârsta standard, prevăzută în același text controversat. Aici trebuie intervenit și nu în direcția  luată prin această OUG care nu conduce decât la un dezastru în structurile militare, haos, confuzie și amăgire în rândul populației, mai ales a celor cu pensii și venituri la limita sărăciei.

Toată această situație ar putea fi îndreptată doar de Curtea Constituțională ca un ultim refugiu al dreptății și legalității care ar trebui să guverneze activitatea  instituțiilor statului român.

Ultimele Știri

Related news

40 COMENTARII

 1. Atata timp cat pensiile speciale nu se bazeaza pe pricipiul contributivitatii nu avem ce discuta si analiza! Din moment ce ele se platesc de la bugetul de stat din banii tuturor contribuabilor discutiile sunt inutile.Pentru militarii care au participat in teatre de razboi inttradevar trebuie pensie speciala dar pentru restul nu.SI totodata trebuie marita varsta de pensionare pentru cei care nu au participat in teatre de razboi.Punct.

  • Bub, atât timp cât militarii sunt un segment militarizat al statului, iar partea de contribuție a angajatorului revine statului nu unei firme private sau instituții publice ca la civili, ce tot îi dați cu contributivitatea ? Și militarii au avut rețineri tip CAS și CASS și au și acuma. Vorbiți doar ca să vă aflați în treabă.

  • Esti un bou……un mare bou!!!! Datorita…astora ca tine….merge bine tara asta!!!! Intra in sistem…..sa vedem…cam cat rezisti…

  • Contribuim. 10.5% la bugetul de stat. Nu la fondul de pensii. Nu mai puneti botul la toate parasutele care incearca sa va lamureasca altfel. Daca aveti vreo cunostinta militar sau politist rugati sa va arate fluturasul. Daca nu nu mai comentati fara sa cunoasteti realitatea.

  • Dupa 10 ani de misiuni in teatrele de operatii, nu mi-au fost luate in calcul sporurile de misiune, considerandu-se ca sunt doar temporare. La cei care nu au iesit din birou li s-a luat in considerate acel spor pentru lucrari de exceptie pe 6 luni. La iesirea la pensie am solicitat calculul cuantumului brut pe sistemul contributivitatii, dar nici dupa 1,5 ani n-am primit niciun raspuns de la casa de pensii a MAI! Deci unde-i normalitatea ca de dreptate nici nu mai vorbim ?!

  • Bubu, pentru ca o parte din militari să ajungă în misiunile din teatrele de operații, află că militari rămași în țară și-au adus contribuția. Se pare că faci parte din rândul celor care au participat la astfel de acțiuni și din această cauză faci referire la pensii speciale și la limita de vârstă de pensionare doar pentru acești militari.

  • Propun ca militarii sa se pensioneze la aniversarea propiului centenar ! Sunt foarte buni luptatori atunci ! Ce repede fugi in carje, indoit de spate de boli, damblagiti de boli diverse….Sau ar fi mai bine sa nu se pensioneze deloc. La varsta standart sa fie executati de un pluton de executie, pentru a face economie de bani la buget.

   • Da, asa e Cristi, sa ne execute plutonul (daca se poate pe stadion, in vazul poporului), de ce sa mai traim sa luam pensii?”. Dulce ca mierea e glontul patriei”, nu?

  • Bubu, cu respect te rog sa citesti, pe rand, incet si cu atentie, lasand un pic tonul arogant si nasul tupeist mai in jos doar atat cat sa vezi sa nu calci in vreun IQ:
   1. Pensiile militare NU sunt pensii speciale. {Daca vrei iti explic de ce, sau poti sa-l intrebi pe Gogu’ 🙂 (google) }
   2. Pensiile militare NU se platesc din banii contribuabililor, ci din fondul MApN. {Daca vrei iti explic si asta, Si pot sa-ti povestesc pe scurt si cum se constituie acest fond, eventual si care sunt darile procentuale… sau iti spune Gogu’ desigur}
   3. Misia/sporul din teatru are aspect temporar si nu se ia in calcul. Intreaba pe Gogu despre art.28 din lege.

   In rest bune raspunsuri… de apreciat 🙂
   (exceptie raspusnul lui „un fost militar” care desigur dupa ce a citit raspunsurile rezultate in urma primului mesaj a transformat tupeul in rautate si obraznicie… in conformitate cu trendul. 🙂

   Dar in alta ordine de idei, referitor la ARTICOL…
   1. Intorcandu-ne la MATE’ (fir’ar ea sa fie)
   A analizat cineva ce insemna solda neta. Va spun eu: e chestia aia de ramane dupa ce scazi ordinul 50. Adica… chiar pe bune ? Adica chiar suma aia de adunam noi toate soldele (grad,fct) si sporuri ca sa depasim salariu minim pe economie si apoi ni se ia impozit din adunare…. chestia aia de 1650 lei ???…
   2. A observat cineva ca „detaliile” din art.60 modificat (treaba cu venitul net) se aplica tot la amaratii cu pensiile nesimtite (adica CARE NU SE SIMT de vai mama lor) si nu la contribuabilii tupeisti si obraznici si nici la cei cu pensii in realitate speciale ?

  • Auzi la ala pensii pentru cei din teatrele de operatii.Dar cine te-a trimis in AFGANISTAN ?????????? Citeste juramantul militar si vezi ce spune ala .Muriti ca fraierii pentru niste dolari si acum vreti pensii speciale: Treceti la munca .Armata este in ziua de azi a murit dar a uitat sa putrezesca.

  • Cei ce pleaca in teatre de operatiuni, sunt mercenari, ca cei ce au plecat in Vietnam etc., sunt platiti special pt asta, nu merita sa se pensioneze mai devreme pt ca e optiunea lor, dau examen sa plece, nu sunt ca cei ce au luptat pt tara si sunt platiti suplimentar pt asta, asa ca ciocul mic despre lucrurile astea !!!

 2. Bubu…. si atunci nu ai face o lege speciale…. lege care un …. cineva ca tine care nu are habar ce inseamna Armata o sa o reclame?
  Faptul ca poti scrie aici si inca vorbesti limba romana este si datorita faptului ca Romania are Armata (inca)…
  Faptul ca Romania este membra NATO este si datorita Armatei…
  Faptul ca Romania este membra UE este si datorita Armatei…
  Faptul ca ai libertatea de a blama militarii este si datorită Armatei…
  Faptul ca noapte poti dormi linistit in patul tau este si datorita ca o parte a Armatei nu doarme …
  Faptul ca tu ai libertatile si bucuriile de care te bucuri este si datorita Armatei….

  Faptul ca nu poti judeca anumite aspecte este doar datorita faptului ca nu ai capacitatea de a gandi, esti asemenei unu guvid care haleste tot ce i-se pune in fata si ajunge in carligul pescarului… halesti tot ce au spus la TV fara sa judeci si te-ai prins in carligul psd-ului… ai grija sa te lasi prajit bine sa nu le faci greata… am auzit ca prostia are gust amar.

  Armata isi plateste militari si rezervisti dupa o alta lege decat este platit civilul de peste 150 de ani…
  Militarul nu este un simplu pensionar care dupa incetarea raporturilor de munca il doare in cot de angajator…. Militarul dupa ce iese la pensie nu este pensionar…. este REZERVIST… si poate fi chemat sub drapel oricând… si va face asta pentru ca cei ca tine nu vor sa o faca… pentru ca cei ca tine sunt niste LASI si nu vor sa-si apere TARA chiar cu pretul vietii si prefera sa dea bir cu fugitii lasand asta in seama Armatei si Rezervistilor…

  • Corect . Unii au tras din greu! Numai cate cazuri de omor am rezolvat, tâlhării, spargeri, etc. ca unii sa doarmă liniștiți. Nu am avut sărbători, nu am avut timp liber să-l petrec cu familia, iar când mergeam la Mall sa cumpărăm haine la copii mergeam la distanta de familia mea ca nu știam ce cetățean certat cu legea putea sa le facă rău. Din biserica duminica am fost scos afara de oamenii certați cu legea, atunci unde ați fost voi ? Nopți întregi nu dormeam de ganduri: cazuri nerezolvate, lipsa de materiale, presiuni de la șefii pe care-i blamați, planuri de acțiuni, infracționalitate, etc. Voi habar nu aveți. Nu este tot una sa probezi și sa închizi un criminal sau sa montezi un utilaj. Și încă ceva prietene… nu ori cine putea sa facă ce am făcut noi în lipsuri, stres, și fără viata privata. Habar nu ai prietene! Iar acum ca sunt rezervist ma poate aștepta și un război (doamne fereste), ca tu prietene nu știi sa ții o arma în mana. Hai… Sunt foarte putini cu pensii nesimțite! Doamna Olguta se sperie ușor!

  • De departe cel mai tare comentariu. Partea cu guvidele sunt convins că îl reprezintă pe Bubu. La fel de inteligent că tizul lui și BD- urî.

 3. Democratia asta de fatada a adus in Romania dreptul la opinie. Un mare rau. Pentru ca nu toti sunt capabili de o opinie. Pentru ca nu-i duce mintea. Pentru ca nu sunt informati corect. Pentru ca sunt manipulabili. Pentru ca le toarna venin in urechi cine stie ce incompetenti, la fel ca si ei, total pe langa subiect. Pentru ca formatorii de opinie din mass-media mai intai urla si apoi gandesc.

 4. Bubule vedea-te-as lucrand ture de 12 ore inchis cu 200 de infractori. Si sa nu crezi ca aia stau inchisi doar in camere. 2/3 din timpul unei ture esti printre ei. Sa vedem atunci ce parere ai despre contributivitate.

 5. Bubu, cu supușenie recunosc că ești ”deștept”, dar atât de deștept încât chiar puți. Nu știu încă a ce, dar cred că simplu a prostie, o fi ceva legat de alte interese (portofelul tău se poate să știe mai bine). Poate ți se pare o contradicție în termeni, ba nicidecum, mai departe… :), trebuie să demonstrezi contrariul. Că matale ai o problemă cu armata, este problema ta, zi mersi că nu are ea cu tine. Spre exemplu să te cheme sub drapel, să-l aperi, ce faci? Pleci în Portugalia (e la capăt de UE), crezi că scapi ușor? Oricum pe lângă faptul că ești deștept, șmecher, descurcăreț (propria ta părere), ești de fapt un mare fricos, cu alte cuvinte LAȘ! Datorită acestui fapt nu ști și nu vei ști vreodată ce înseamnă viața de militar. Și cel de ”acasă” se așteaptă oricând să fie chemat la ”teatrul de operații”, iar pentru aceasta trebuie să se pregătească. În niciun caz la Vama Veche, Costinești sau alte locații gen Untold. Pentru ca dumneata să intri în Primărie (de ex.) și să poți vorbi românește (dacă ești român) trebuie să fluture un steag deasupra. Ei, fluturarea ateagului nu poate fi garantată de cât de o forță de descurajare a inamicului și acea se numește Armata Română, cu toate componentele ei! Nu mă mai bag în seamă, până nu scap de miros nu pot spune mai multe.

 6. Nimic mai trist săptămânile acestea decât atitudinile miniștrilor apărării și internelor față de subordonații lor: i-au mințit o săptămână cu tot felul de asigurări în conferințe de presă ori când au luat cuvântul la tot felul de ceremonii. Ce să rețină un tânăr ofițer căruia la depunerea jurământuluitat militar domnul Tutuianu i-a turnat minciuni în față? ! Cum poți veni în fața unor oameni obligați la onoare, demnitate și protejarea legii și cetățenilor, să-i lauzi și să le spui minciuni în același timp?…
  Sper că toți din sistem, care au votat cu psd și alde sunt mulțumiți. ..
  Cei din mapn si servicii culeg acum și răsplata încăpățânarîi lor de a menține magistrații militari, parchetele si instanțele militare in timp ce din 2011 csm și ministerul justiției vor să-i transforme în civili.
  Vreau sa văd cum le explica dl gl Ciuca subofițerilor de ce trebuie să iasă cu pensii de 1500 în loc de 3000 de lei pe lună.

 7. Bubule, din tot ce ai postat, doar cuvîntul „punct ” are noimă.Şi asta doar în ceea ce te priveşte.Nu eşti mai mult decît un punct în materie de gîndire şi logică.Aşa că lasă-ne, punctule.

 8. In fiecare lună , militar fiind , faceam câte 120-130 de ore peste norma lunară și nu eram nici liber nici platit . In toiul nopții când suna telefonul sau agentul la ușă pt alarmă , trebuia să fiu prezent in cel mai scurt timp, timp in care tu dragă civilule îți faceai somnul , îți f….i nevasta sau amanta,, îți legănai copii… Sâmbetele și Duminicile , Crăciun, Revelion sau Paște, tu le petreceai alaturi de cei dragi iar noi ăștia ,, nesimțiții” indeplineam ordine de misiune specifice posturilor …. Că statul nu ne-a platit din bugetul la care tu strigi in gura mare că contribui , nu-i nimic în schimb te răsufli ca pepsi când ne cerem drepturile constituționale…
  Mai vrei să auzi civilule ? Mai sunt multe de spus…

 9. Se spune ca prostia doare ,dar nu-l aud tipand pe acest individ dus cu capul . Am sa-i spun si eu ceva. Unde erai domnule cand eu impreuna cu soldatii mei lucram zi si noapte pe Raul Mare Retezat pe complexele hidroenergetice Bistra Poiana Marului , Cerna Belareca , Crivina ? Am spus am inteles si am plecat . Copilul meu a invatat in cinci orase iar familia stia cand plec dar niciodata cand vin Timp normat ? Cine crede ca asa ceva este posibil in armata este dus cu capul Dar daca tot suntem la capitolul ,hai sa ne aflam in treaba , de ce nu propui matale ca si cadrele militare sa lucreze 8 ore ! Sa-ti ea foc casa sau sa fii agresat pe strada si sa pot spune ,taticule nu-mi pasa . am terminat programul ,maine stam de vorba Sau propune sa fim scosi de sub incidenta regulamentelor militare si a juramantului militardupa terminarea programului Ai coborat in mina , ai cules porumb in Insula Mare a Brailei de sarbatorile de iarna , ai stat pe estacada la -20 de grade sa descarci vagoanele cu carbune caci intra sistemul energetic in colaps ?Noi am spuc am inteles si ne-am facut datoria acolo unde tara ne-a cerut , Asta am facut noi printre altele , dar tu ?

 10. dar despre personalul civil din armata, nimic, chiar asa sunt civili care lucreaza, respecta regulamentele, participa la misiuni, de peste 30 de ani, in institutia militara, chiar mai mult decat militarii, si nicio deosebire fata de cei din civilie, sa aiba si civilii in plus sa zicem 25 la suta, fata de civilie, ca ei nu au fost sub tricolor ca cei din armata.
  cu stima

 11. Contribuţia adusă la întãrirea capacitãţii de apãrare a ţării chiar cu preţul vieţii militarului, nu are un echivalent contributiv precum CAS-ul.Viaţa nu se poate cuantifica în bani!!!!!!!!!!!!!!!!! Nici un alt angajator nu cere angajaţilor civili sa-şi dea viaţa la locul de muncă, sub nici un motiv. Din acest considerent toate statele din lumea asta , acorda militarilor pensii militare. Trebuia sa imbratisati aceasta cariera , nobila .
  Banii la bugetul ministerelor de resort vin din contributiile militarilor astfel:
  -din munca nenormata pe parcursul carierei contrar Codului muncii de protectia caruia d-voastra ati beneficiat. Militarii au fost singurii cetateni sclavagizati platiti nu la zile calendaristice ci la zile lucratoare. Nu au primit nimic compensator la salarizare. Diferenta neplatita de ani suplimentari munciti dar neplatiti petrecuti in misiuni peste 24 ore, aplicatii, campanii, etc se constituie conbtributii la buget.
  -din munca militarilor pe toate santiererle tarii, construind cele mai dificile si importante edificii si obiective economice. Der ex Transfagarasanul aduce annual turisti, iar o parte din beneficiile statului intra in ministerul de resort.
  -din industria de aparare, unde sunt cei mai buni ingineri militari si care de ex . prin exportul de armamaent tara si-a achitat datorii externe. Astea se intorc o parte la bugetu;l ministerului de resort. Si multe alte contributii, mi-ar lua o zi s va tot explicam ca aveti o ura viscerala pe muitari din cauza unei campanii mediatice marsave.
  In plus ei mai au obligaţii militare si dupa pensionare, sunt rezervişti militari operaţionali, comparativ cu pensionarii civili care nu au această obligativitate. Putem afirma că acestia au un privilegiu nesimtit aşa cum militarilor li se atribuie calificativul de nesimtiţi pentru privaţiunile îndurate şi norocul de a nu fi murit?

 12. PETIŢIE, adresată tuturor partidelor politice, instituţiilor şi structurilor cu atribuţii/competenţe în asigurarea securităţii naţionale.

  STOP TRANSFORMĂRII REZERVIŞTILOR ÎN MASĂ DE MANEVRĂ ELECTORALĂ.

  Toate partidele politice importante, în functie de nevoia si de momentul prielnic de a capitaliza simpatie electorală, încurajează campanii mediatice de hărţuire a PENSIONARILOR MILITARI CU OBLIGAŢII MILITARE ÎN CAZ DE MOBILIZARE/RAZBOI, bazându-se pe ,,setea de sânge’’ a populaţiei învrăjbite. Cadrele militare active care ies la pensie, pensionarii militari, ÎNDEPLINESC SERVICIUL MILITAR ÎN REZERVĂ, sub incidenţa Jurământului Militar depus, fiind rezerviști operaţionali cuprinși în planurile de mobilizare ale unităților din Sistemul Naţional de Apărare. Astfel beneficiază de pensie de serviciu sau altfel spus, ,,solde de rezervist’’.
  Prin campanii mediatice regulate, pensiile militare ale rezerviştilor operaţionali, sunt transformate incorect în „pensii speciale”, sau, pentru incitarea mulțimii, în „pensii nesimțite”.
  Pensiile militare de stat nu trebuie confundate cu cele 8615 pensii(conform documentelor oficiale de la Curtea de Conturi) pentru diplomați, magistrați, grefieri, personal aeronautic, auditori şi funcţionarii publici parlamentari (indemnizaţii suplimentare la pensii).
  Pensiile militare de serviciu, de invaliditate şi de urmaș, care nu sunt pensii speciale, sunt acordate către circa 150.000 de persoane ( 76.000 MapN, 60.000 Interne, 14.000 servicii). Acestea nu fac parte din sistemul public de pensii ci sunt plătite din bugetele ministerelor de resort şi degrevează astfel sistemul public de pensii.
  Pensionarii militari au o pensie medie de 2800 lei, după o carieră în care le-au fost îngrădite drepturile şi libertăţile de care au beneficiat ceilalţi cetăţeni (Secțiunea a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare)
  Din cauza mediatizării excesive a unui număr de 5-7 exemple de oportunişti cu pensii mari, oportunişti nemediatizaţi existând în toate domeniile, nu este posibil să se denigreze, hărţuiască şi să fie supuşi oprobiului public, permanent, pensionarii militari rezervişti operaţionali din SNAp, o resursa umană valoroasă pentru statul român. Acele abuzuri, punctual, trebuie analizate şi corectate. Dar pensiile militare de stat au existat( în ţara noastră din 1862), există şi vor exista în toate statele membre NATO si UE, din motivele enunţate mai sus.
  Pe subiectul pensiilor militare de stat, marea majoritate a jurnaliştilor noştri, fără să generalizez, ,,patrioţi până în măduvă’’, unii racordaţi la contractele bănoase cu statul, dezinformează cu bună ştiinţă, pentru un rating crescut, făcând indirect un grav deserviciu statului român, dar un serviciu partidului în slujba cărora se pun, transformând pensionarii militari în masă de manevră electorală.. Sunt şi jurnalişti oneşti şi imparţiali, care merită tot respectul cuvenit.
  Complementar, pe acest subiect, se declanşeazâ periodic acţiuni de trolling organizat în spatiul online şi audiovizual de către entităţi interesate în acest sens, persoane urcate pe valul mediatic, ţinta fiind Armata României şi pensionarii militari din SNAp.
  DOMNILOR POLITICIENI care ne urâţi, jurnalişti, trolli, pe noi, pensionarii militari rezervişti operaţionali din SNAp, ne-aţi târât prin toată mocirla existenţială a ultimilor ani.
  VREȚI FĂRĂ NOI? VREŢI SĂ NE DETAŞĂM DE JURĂMÂNTUL MILITAR DEPUS? VREŢI CA PENSIONARII MILITARI REZERVIŞTI OPERAŢIONALI DIN SNAp SĂ ÎŞI PREDEA ÎN BLOC LIVRETELE MILITARE INSTITUŢIEI UNDE SUNT CUPRINŞI ÎN PLANURILE DE MOBILIZARE ALE UNITĂŢILOR? ESTE SIMPLU! Poate doreşte statul român să-si angajeze MERCENARI, dacă mai are timpul necesar la momentul agresiunii, şi să constate pregătirea şi resursele bugetare implicate.
  În orice stat civilizat, membru NATO şi UE, militarii activi şi în rezervă/retragere sunt preţuiţi pentru spiritul lor de a-şi da viaţa pentru apărarea ţării! Şi vă sunt vii tributul lor în vieţi pierdute, cu regularitate, în misiuni, inclusiv pe timp de pace. Nici o altă categorie socio-profesională nu depune un Jurământ , prin care se obligă să îşi dea viaţa, la solicitarea angajatorului, în schimbul salariului sau pensiei de care beneficiază! Pentru pensionarii militari rezervişti operaţionali Jurământ Militar depus este încă valabil.
  În orice stat responsabil, resursa umană înalt calificată în Sistemul Naţional de Apărare, pe care o are ţara la dispoziţie, costă!

  STOP UMILIRII MILITARILOR ACTIVI ŞI ÎN REZERVĂ/RETRAGERE DIN SISTEMUL NAŢIONAL DE APĂRARE!

 13. VREM EGALITATE/EGALIZARE, ASTFEL:
  1. Acordarea acelorași drepturi și libertăți fundamentale și constituționale și militarilor români, de care beneficiaza toți ceilalți cetateni români, fără excepții, limitări, îngrădiri și discriminări în defavoarea militarilor. Element care solicităm a fi concretizat prin abrogarea în totalitate a Secțiunii a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare – secțiune care este aplicabilă în același timp și soldaților/gradaților profesioniști (prin efectele Art. 25 din Legea nr. 384/2006).
  2. Eliminarea tuturor diferențierilor de tratament (diferențieri pe bază de apartenența profesională, de vârsta sau de sex), existente între cetățeni la acest moment în legislația internă, în ceea ce privește obligativitatea serviciului militar în situații de mobilizare/război/campanie. Element care solicităm a fi concretizat:
  – fie prin anularea oricăror obligații militare impuse personalului militar pensionat cu vârsta până la 63 ani – bărbați și femei, în situații de mobilizare/război/campanie;
  – fie prin introducerea în legislație a obligativității efectuării stagiului militar în situații de mobilizare/război/campanie, pentru toți cetățenii cu vârsta până la 63 ani – bărbați și femei, fără privilegii și fără discriminări.
  ,,Nu cumva să nu mai vrea ei pensii militare, acordându-şi singuri în schimb, drepturi fundamentale și constituționale, egale cu ale voastre!”

 14. Vreti NATO doar declarativ? Toate obligatiile asumate prin aderare trebuie respectate!.PENSIONAREA CADRELOR MILITARE DIN STATELE NATO
  Italia
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
  – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.
  Belgia
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
  – Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
  Franţa
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
  – Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
  Germania
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
  – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
  Marea Britanie
  – Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil;
  – Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
  – Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
  – Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.
  [Nota: Corelat cu materialul redactat, rezulta ca militarii britanici beneficiaza la pensie de 3,3% procent din cel mai mare salariu primit in ultimii 3 ani, pt. fiecare an in serviciul militar. In aceasta ipoteza, fara a avea certitudinea, rezulta ca britanicii au drept de pensie militara de cca. 60% din respectivul salariu pt. 18 ani de serviciu militar, iar pt. fiecare an in plus se adauga 3,3%].
  Olanda
  – Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
  [Nota: Aici exista o inadvertenta. Rezulta ca in fapt, exista o legislatie separata fata de civili. In caz contrar, am ajunge la concluzia ca la toti olandezii pensia se calculeaza pe baza ultimului salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu, ceea ce nu poate fi real. Dupa cum stau lucrurile ar rezulta ca in Olanda militarii au de departe cele mai mari pensii fata de alti cetateni. In conditiile in care un colonel olandez are o solda lunara cuprinsa intre 8 000 si 10 000 de euro].
  Polonia
  – Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
  – Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
  Turcia
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
  – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
  S.U.A.
  – legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
  – pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;
  – pensia medie fost în anul 2008 de 4.632 USD/lună.

 15. Ce sa știe toți marțafoii ce înseamnă sa fi militar sau polițist! Buba asta e vreunul care a luat amenda la circulație și are boala pe polițiști. Nu cred ca rezista in sistem mai mult de 6 luni cu toate motivările din comentariile de mai sus. Și vine acum LOV , păpușarul de telemorman și marioneta buhăită și nu știu cum sa dreagă busuiocul cu pomenile electorale și s-au găsit sa ia de la militari

 16. bubu, sper ca nu vine de la imbuibat, pentru ca asa lasi impresia. trait pe banii parintilor, fara armata facuta, cu gandul la ciuguleli, frustrat, vai de capul tau, atarnator. vorbesti de un sistem de care nu ai habar, care nu te-ar accepta niciodata. s-ar declasifica daca te-ar accepta. de fapt asta e problema ta . ca nu poti fi ca ei.vorbesti de contributivitate fara sa stii ce este, care este mecanismul. probabil ca asa ai fost platit sa macani. vai de capul tau.

 17. Buna ziua! In legatura cu Ordonanta 59/2017, vreau sa va intreb daca nu este vorba de neconstitutionalitate si din urmatorul motiv :
  Pensiile militare recalculate in baza legii 223/2015, pana la data intrarii in vigoare a Ordonanței 59/2017 nu au fost limitate la media soldelor cuprinse in baza de calcul a pensiei. Avand in vedere faptul ca dupa data intrarii în vigoare a Ordonanței 59/2017, Art. 60 din legea 223/2015 va impune ca „pensia neta nu poate fi mai mare decat media …”, rezulta ca pentru pensionarii militari ale caror pensii nu au fost inca recalculate, modul de calcul va fi diferit, prin limitarea valorii rezultate.
  Rezulta o discriminare in randul pensionarilor avand la baza momentul cand pensia le-a fost recalculata (inainte sau dupa intrarea în vigoare a Ordonanței 59/2017).
  Mentionez faptul ca acelasi lucru s-ar fi intamplat si pentru cei care au depus cereri de pensionare si acestea nu au fost rezolvate pana la intrarea in vigoare a Ordonantei, in raport cu cei ale caror cereri de pensionare au fost rezolvate. Pentru acestia a fost insă introdus Art. VIII care spune ca „Cererile de pensionare inregistrate si nesolutionate pana la data de 15 septembrie 2017 se solutionează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensie si asigurari sociale”.
  Un astfel de articol trebuia introdus si pentru cei ale caror pensii nu au fost recalculate inca pana la data de 15 septembrie 2017. In absenta lui, se face o discriminare intre pensionarii militari ale caror pensii se recalculeaza conform Legii 233/2015, functie de data cand aceasta a fost recalculata – inainte sau dupa 15 septembrie 2017.

 18. recalculati pensiile militare sunt nesimtite si nerealiste nu au contribuit cu nici un leu la sist de pensii niste mincinosi si pun pe primul loc onoarea pe care ei nu o au au devenit mercenari pe bani si de aceia toti cauta sa plece in Afganistan sau in alta parte sun avansati la apelul de seara si toti devin colonei cu functia ca sa poata obtine bani multi sunt o rusine pentru aceasta tara nu le convine sa mearga la privat ca si asa nu au scoala multa sunt facuti la 6 zile gradati niste demagogi si infatuati nu au bunul simt decat al banilor

  • …. fostule militar…. esti fost si ca gandire specifica militarului si ca si simt al datoriei si onoarei

   Cei ce merg in Afganistan sau alt teatru de operati… merg pentru ca ROMANIA are acorduri in acest sens.. are obligatii ce trebuie sa le onoreze in schimbul altor beneficii, beneficii ce se refelecta in viata de zi cu zi a oricarui cetatean… inclusiv a ta…. fostule militar….

   Si da, se mai fac si avansari la apelul bocancilor…. dar ai avut vreodata curiozitatea sa afli de ce?
   Nu ai avut… altfel ai supus altceva…
   Avansarile la apelul bocancilir (pentru cei ce stiu ce inseamna) se fac datorita faptului ca viata de militar e atat de atractiva incat sunt prea putin cei ce vor sa devina militari… si atunci se incearca acoperirea deficitului prin încadrarea personalului din viata civila (civili adica) care habar mu au de… onoare…. demnitate… spirit camaraderesc… spirit de sacriviciu… si de SIMTUL DATORIEI… prefera sa se incadreze in armata unde procedeaza exac ca si in viata civila… sa traga pe cosor… se se eschiveze de la indatoriri… si sa faca de ras in fata civililor prin comportament si atitudine, uniforma militara….
   Deci domnule …. fost militar… esti profund adancit in eroare si rupt de realitate… viata in civilie te-a facut sa uiti ce inseamna sa fi militar… ba chiar cred ca ti-a afectat putin si … teligenta… altfel ai fi spus lucrurile pe nume.

 19. Domnilor, guvernantii acestia sunt de groaza. Pensiile militarilor au fost recalculate in perioada 2011- 2012, in spiritul legii unitare a pensiilor, a lui Seitan, L263, facandu-se uz de o presupusa contributivitate. Astfel din 2012 pana in decembrie 2016, toti am avut pensiile stabilite pe principiul care astazi este atat de trambitat. Dupa intrarea in vigoare a legii 223, a pensiilor militare, marea majoritate a pensiilor militare au fost recalculate, pastrandu-se, la pensiile care au scazut, cuantumurile avantajoase, stabilite pe baza contributivitatii. Ca urmare astazi pensionarilor militari li se platesc pensiile care au crescut prin recalculare pe baza l223, (si sunt putine) si pensiile avand cuantumurile stabilite de Boc, pe baza contributivitatii. Pensiile enorme de care se face atata caz nu sunt pensii ale unor fosti militari din unitati operative sau comandamente, nici un militar nu poate ajunge la asemenea sume Acele pensii sunt poate ale unor fosti securisti, magistrati militari, diplomati, sau a celor care au activat mult timp ca reprezentanti militari in diferitele comisii ONU sau forte internationale si au avut statut special. Asa ca este de neinteles ce doresc acesti guvernanti sa faca, ce doreste Olguta sa faca cu noi.
  In urma scandalului nejustificat avand drept subiect pensiile militare, a crescut ostilitatea celor din jur fata de pensionarii militari, asa cum se vede si mai sus. Si este o mare nedreptate. o pensie de 1500 – 2000 nu este mare. Toti cetatenii tarii ar trebuii sa beneficieze de posibilitatea de a traii decent. Si gugernantii ar trebui sa asigure acest lucru tuturor, chestiune care insa nu se rezolva asa cum a calculat Olguta, cu miliardul din banii de pensii a militarilor. Ca cei 150 -200 de mii cati suntem nu putem fi volatilizati, o pensie, calculata sau nu pe baza unei inexistente contributivitati, tot trebuie sa ne plateasca.

 20. O tara de kkt, cu o conducere de kkt si o mentalitate idem. Populatia nu mai e de acord ca armata(politie, armata etc) sa fie respectata si normal, remunerata. Dar da fuga la politie cand apare o problema si la armata(sa o apere) si la alte servicii…astia suntem…mai mult , de unde? Ne-au cocosat invidia, rautatea, ne mancam intre noi ca si cainii.
  S-a ajuns ca orice muncitor necalificat, orice analfabet sa vrea pensie ca un militar, caun diplomat,magistrat….ar fi chiar culmea sa aibe pensii egale…toata lumea vrea la fel….Fiecare ar vrea sa aibe numai el batranetea asigurata, ceilalti sa nu primeasca nimic, sa moara daca s-ar putea….

 21. Deh, suntem o ţară Balcanică unde primează lipsa de civilizaţie, datorată influenţei mult prea îndelugatei prezenţei otomane în regiune. Pensiile militare, întradevăr, nu sunt pensii speciale şi sunt plătite din bugetul MApN aşa că, cei care au problemă legată de bugetul pensiilor de stat, să se informeze mai bine. Ca şi nivel de calculare, aici ar fi o problemă, mai exact, în urma pensionării, un M.M. sau subofiţer primeşte cu câteva sute de lei mai puţin iar un ofiţer primeşte cu mai multe sute de lei în plus decât primea totalul veniturilor lunare în timpul când era activ. Pensia unui ofiţer este dublul pensiei unui subofiţer sau M.M. deşii la nivelul soldelor nu era acest raport (cu timpul va deveni şi la nivelul soldelor acest raport deoarce toate indexările se fac procentual la toţi militarii ci nu pe categorii de militari aşa că, în timp, diferenţele dintre solde se măresc doarece, procent din puţin înseamnă tot puţin iar din mult înseamnă şi mai mult). Eu am fost subofiţer în activitate timp de 29 de ani şi pot spune că această mare diferenţă dintre cele 2 categorii de militari (M.M./Sof şi Of) la nivelul soldelor de cca.80% iar la nivelul pensiilor de cca.100% nu este echitabilă. Da, sunt destui cei care spun „De ce nu te-ai făcut ofiţer ?” dar pe vremea cănd eu am urmat şcoala de subofiţeri (anii 80), nu erau aceste diferenţe mari intre soldele Sof. şi cele ale Of. ci doar cca. 30%. Alţii ar spune „Păi da, dar ofiţerii au mai multă răspundere” însă eu aş răspunde că doar căţiva au mai multă răspundere şi,de multe ori, în cazul unor probleme, ofiţerii beneficiază de „îngăduinţă” pe când Sof. sau M.M. sunt pedepsiţi exemplar ca să nu mai spun că nu de puţine ori am întâlnit ofiţeri „slabi” dar pe care îi ajută „pedigreeul”. Concluzionez că pentru ofiţeri, armata este o „afacere” bună ca activ şi mult mai bună ca pensionar (pensiile ofiţerilor superiori pensionaţi în ultimii ani sunt peste 6.000 de lei iar ale M.M. şi Sof. în jurul sumei de 3.000 de lei.

 22. Buna seara….sunt subof.in rezerva…am iesit la pensie in 31/03/2001…am iesit cu o pensie de râsul lumii…186 ron..se murea de foame cu acesti bani…la nivelul preturilor anului 2001….nu ajungeau nici pt.o saptamana sa pot trai cu familia…(eu si sotia)…..cu toate formele de mărire a pensiei…..la ora actuala nu depăsesc 1400ron….am lucrat in fiecare zi din 2001 si lucrez si in prezent ca sa pot sa imi întrețin familia…nu am stat sa astept pensia pt.simplul motiv ca era EXAGERAT de mica….am primit instiintari de mărire…(((cu specificatia ca banii vor fi virati in functie de fondurile alocate)))..dar banii nu au fost virati…..nici la momentul când scriu acest articol….ma refer la L223/2015….ultima decizie de recalculare care mi-a venit….spune clar ca am peste 30 ani in câmpul muncii…..anual am trimis adeverința de la locul de munca pt.actulizarea vechimii la pensie catre casa sectoriala…si tot nu am o pensie decentă pt.a.mi putea permite sa traiesc o lună de zile pana la următoarea pensie….tinand cont de cheltuielile lunare la bloc….si ce raman pt.alimente…..de cumpărat haine sau altceva nici nu poate fi vorba….asa traiesc subof.din armata iesiti la pensie…cu bani putini.

 23. IN CATIVA ANI, PENSIONARI, POLITISTII SI MILITARII, VOR AVEA PENSIILE CELE MAI MICI, AVAND IN VEDERE CRESTEREA SUCCESIVA A PUNCTULUI DE PENSIE. INTR-O TARA NORMALA, ,,REGULILE,, NU SE SCHIMBA IN TIMPUL ,,JOCULUI,,…AM VAZUT, FEL DE FEL DE COMENTARII…DAR, MULTI, SE FAC CA, NU INTELEG, DE CE POLITISTII SI PENSIONARII, AU AVUT, DIN PACATE, UN STATUT MAI APARTE, CUM DE ALTFEL AU IN TOATE TARILE …
  POLITISTUL, CA SI MILITARUL, ISI RISCA VIATA, NU AU ACELEASI DREPTURI CA ORICARE ALT ,,CIVIL,,, …POLITISTUL, ESTE POLITIST, 24H/24H, 7ZILE/7ZILE, CAND PLEACA IN CONCEDIU, SAU CHIAR CAND ARE 2 ZILE LIBER, SOLICITA APROBAREA Cdt., PENTRU A PARASII ,,GARNIZOANA,,, ANUNTAND UNDE SE DEPLASEAZA, CAND AJUNGE LA LOCUL DESTINATIEI, SE DEPLASEAZA LA SECTIA/POSTUL DE POLITIE, ETC, ANUNTAND ,,SOSIREA,, IN LOCALITATE….SI ULTERIOR ,,PARASIREA,, LOCALITATII…MAJORITATEA SARBATORILOR RELIGIOASE, LEGALE, ETC., LE ,,EFECTUEAZA,, LA LOCUL DE MUNCA…NU ARE DREPTUL DE A AVEA O ALTA ,,ACTIVITATE,, …..JOB, AFACERE, ETC….NU ARE F.MULTE ,,DREPTURI,, CUM AU CEILALTI CETATENI, ,,CIVILI,,…AU DECEDAT LA DATORIE, MAI MULTI POLITISTI, DECAT MILITARI IN ,,TEATRELE,, DE RAZBOI…ASTA NU INSEAMNA CA, MILITARII NU AR TREBUI SA AIBA ACELEASI DREPTURI CA POLITISTII…F.MULTI POLITISTI, AU FOST ULTRAGIATI, AMENINTATI CU MOARTEA, INCLUSIV A MEMBRILOR FAMILIILOR….LE-AU FOST DISTRUSE BUNURI, ETC….AR DURA PREA MULT, SA SCRIU, DESPRE TOATE PRIVATIUNILE PE CARE LE SUPORTA POLITISTII SI MILITARII….

 24. Domnilor, Casele sectoriale de pensii au emis de la 1 ian 2016 incoace decizii de recalculare si de pensii, fara nici un temei legal. Astfel, in efectuarea recalcularilor si stabilirea pensiilor, CPS nu au recunoscut Legea 223 privind pensiile militare de stat intrata in vigoare la 1 ian 106, in litera si spiritul ei, asa cum a fost adoptata la 30 iunie 2015 de Camera Deputatilor a Parlamentului Romaniei, asa cum a fost promulgata de Presedintele Romaniei prin decretul 682 si cum a fost publicata in M.Of. 556/27 iulie 2015. Fara nici un temei legal (sau constitutional) CPS au considerat ca prin intrarea in vigoare la 11 dec. 2015 a dispozitiilor art.40 din OUG.57/2015 si prin aplicare acestor prevederi incepand cu 1 ianuarie 2016, Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat nu a mai intrat in vigoare asa cum a fost publicata in M.Of.556 si ca a fost inlocuita de un text rezultat la 11 dec 2015 prin adaugiti, taieri si reformulari de fraze. Cu alte cuvinte CSP au considerat ca Legea 223/2015 a fost desfiintata inainte de a intra in vigoare in interiorul perioadei de legiferare si ca a fost inlocuita cu un text fara efecte juridice, care nu reprezinta o lege in intelesul Constitutiei Romaniei pe care l-au numit Legea 223 privind pensiile militare de stat cu modificarile si completarile ulterioare. Considerand astfel, CPS nu au recunoscut pensiile militare de stat instituite ca efect imediat la 1 1an. 2015 prin intrarea in vigoare a art 109 al Legii 223 privind pensiile militare de stat, nu au efectuat recalcularea acestor pensii si nu au pus in plata cuantumul avantajos al acestora, conf art.111. Dar in Romania nu exista institutia desfiintarii unei legi inainte ca aceasta sa intre in vigoare, deasemenea nu exista prevederi legale sau constitutionale care sa permita guvernului sa intervina in procesul de legiferare prin acte normative, sa isi impuna o anumita solutie legislativa, sa blocheze intrarea in vigoare a unei legi care a percurs procesul legislativ sau sa o desfiinteze. Contrar legii in vigoare CPS au considerat ca pensiile militare de stat au fost instituite nu in baza legii ci in baza textului fara efecte juridice numit de ele legea 223 privind pensiile militare cu modificarile si completarile ulterioare si a efectuat recalcularea acestora si emiterea de documente fara temei legal (decizii) . Deasemenea aCPS au trecut la stabiliri de pensii fara temei legal in baza acestui text.
  Domnilor, daca legea 223 privind pensiile militare modificata sau nu exista, atunci CPS trebuie (trebuia) sa recunoasca intrarea acesteia in vigoare le 1 ian. 2016, asa cum a fost adoptata, promulgata si publicata in M. Of. 556/2015, caz in care CPS trebuie sa recunoasca si pensiile militare de stat instituite ca efect imediat al intrarii in vigoare a acesteia. Trebuia deasemenea sa efectueze recalcularea acestora si sa puna in plata cuantumul avantajos. Daca CPS nu recunosc intrarea in vigoare a legii 223 la 1 ian 2016, asa cum a fost publicata in M. Of. nr. 556, atunci pentru ei legea 223 nu exista fiind desfiintata prin OUG 57, art 40,43, caz in care toate pensiile stabilite dupa 1 ian 2016 ar fi ilegale. Am zis!

Comentariile sunt închise.