INTERNATIONAL

PAPA Francisc și-a cerut iertare de la ȚIGANII ROMÂNI la Blaj, în ultima seară a vizitei sale în România. Toate agențiile de știri din lume au MEMORAT acest GEST UNIC în ISTORIE

Citește cu voce tare sau doar ca să te-auzi pe dinlăuntru – dar auzi-te! – aceste fraze:

„Eu cer iertare – în numele Bisericii și a Domnului – și vă cer vouă iertare.”

„Indiferența generează prejudecăți și încurajează furia și resentimentele.”

„De câte ori judecăm cu răutate, cu cuvinte care înțeapă, cu atitudini care seamănă ură și diviziune?”

„Sute de mii de persoane ale acestei etnii au fost ucise în timpul Holocaustului.”

Sunt cuvintele rostite de Papa Francisc, care, în ultima seară a vizitei sale în România și-a cerut iertare ŢIGANILOR la Blaj, în numele Bisericii Catolice – au consemnat toate agențiile importante de știri din lume.

Agenţia italiană ANSA notează că Papa Francisc a condamnat regimurile şi dictaturile care au afectat decenii aceste zone din Europa, dar nu a pronunţat niciun moment cuvântul comunism. Definiţia folosită a fost „regim dictatorial şi ateu”.

Reuters, BBC, france24.com şi Deutsche Welle remarcă de asemenea mesajul Suveranului pontif. „Poporul rom s-a confruntat cu persecuţiile de secole în Europa”, scriu publicaţiile străine după ce Sanctitatea Sa a cerut iertare ţiganilor în România.

Şi The Washington Post îşi centrează reportajul pe mesajul Papei Francisc în faţa romilor. „Duminică, în a treia zi a vizitei sale în România, înainte de a se întoarce la Vatican, Suveranul pontif a vizitat o comunitate de romi, într-o biserică catolică care era atât de mică încât organizatorii au cerut să fie primiţi înăuntru doar reprezentanţii comunităţii rome” – a titrat reputatul cotidian american.

Euronews a titrat: „Papa Francisc a avertizat cu privire la dezbinarea prin ideologie”

Suveranul Pontif a cerut iertare pentru „toate acele vremuri din istorie când i-am discreditat, i-am maltratat, i-am privit chiorâş.”

Persoanele de etnie romă s-au confruntat cu persecuții în Europa de secole, notează BBC.

BBC: 10% dintre români sunt ţigani

În zilele noastre, romii trăiesc în principal în sudul și centrul Europei și reprezintă aproximativ 10% din populația totală a României, afirmă postul britanic. Ei se plâng că nu pot obține un loc de muncă, fiind discriminaţi şi că trăiesc în sărăcie.

Potrivit ultimului RECENSĂMÂNT, în România trăiesc 16,79 milioane de români (88,9%), 1,22 milioane de maghiari (6,5%) şi 621.600 de romi (3,3%).

***

Papa și-a cerut iertare de la țiganii români.
Eu nu cunosc ca vreun român – de vlădică la opincă – s-o fi făcut vreodată.
Fii tu al doilea!…
🙏
Foto: newstandard.news

Lucian Valeriu, 3 iunie 2019 10:41