Parcare pe terenul de sport al Colegiului Moise Nicoară – un proiect ilegal şi inoportun

ilegal1
Distribuie:

 

Administraţia locală, prin vocea viceprimarului Călin Bibarţ, revine asupra ideii năstruşnice de a transforma malul Mureşului într-o enormă parcare. Nu au reuşit în Parcul Eminescu, acum încearcă să regenereze urban terenul de pe „Slavici”. Îi vom opri şi de această dată pentru că ceea ce îşi doresc Bibarţ & Falcă este ilegal si inoportun.

De ce e ilegal?

ILEGALITATEA rezultă chiar din Regulamentul Local de Urbanism elaborat la cererea Primăriei Arad de către o echipă de proiectanţi care a lucrat câţiva ani la întocmirea Planului Urbanisti al Zonei Protejate. Ori acum, la fel ca și în cazul Parcului Eminescu, primarul doreşte să încalce un regulament avizat de specialişti, de Statul Român şi chiar de CLM Arad pe care îl controlează de 12 ani.

PUZ-ul interzice modificarea cotei de sistematizare şi prevede clar ca terenul de sport să îşi păstreze funcţiunea existentă, la NIVELUL ACTUAL, în niciun caz, mutat cu câţiva metri mai sus; o parcare ar fi permisă doar sub cota actuală a terenului de sport: *** anexa B, art 87, alin 3, pag 305 „3) Destinaţia construcţiilor admise în zonă pentru care se pot emite autorizaţii directe pentru construire: construcţii şi amenajări sportive cu destinaţia de teren de sport sau construcţii pentru parcaj public şi/sau destinat instituţiilor din zonă, cu respectarea NP24-2004 şi a normelor privind PSI şi amenajare vestiare pentru terenul de sport. În acest caz se va menţine #CotaActuală de sistematizare, precum şi funcţiunea existentă supraterană de teren de sport orăşenesc.” și *** anexa B, la planşa de la pag 827: ” este permisă realizarea construcţiilor subterane pentru parcaje publice şi/sau destinate instituţiilor din zonă cu respectarea NP24-2004 si a RLU aferent #PUZCP. Se va menţine cota actuală de sistematizare, precum şi functiunea supraterană din situatia existentă.

Documentaţia elaborată de proiectant a fost avizată de instituţiile Statului prin avizul nr. 11/2014, înregistrat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu nr. 21392-07.05.2014.

PUZ-ul a fost adoptat de Consiliul Local Arad prin hotărârea nr. 201/17 iulie 2014 (am ataşat în foto expunerea de motive semnată chiar de inginerul Falcă).

De ce e inoportun?

Firma germană DR. BRENNER INGENIEURGESELLSCHAFT MBH, în baza proiectului transfrontalier „ARAD – GYULA – DEZVOLTAREA COMUNĂ A REŢELEI DE TRANSPORT” a elaborat la cererea Primăriei Arad un Masterplan de transport care a fost adoptat în 2011. În urma acestui studiu au propus mai multe locaţii pentru parcări subterane în zona centrală a oraşului, care se pot vedea în documentul-foto ataşat (platoul din fata Primariei, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Catedralei şi Parcul Reconcilierii).

În aceasta zonă există deja parcări care sunt mai mult goale în majoritatea timpului: hotel Parc, în fata Liceului Pedagogic şi peste pod – la intrarea în Cetate precum şi lângă Mureş.

Amenajarea unei parcări în această locație ar creşte nivelul poluării şi ar spori traficul de-a lungul Mureşului, în singura oază mare de verdeaţă din oraş iar un trafic mai intens ar expune elevii care învaţă în această zonă cu o mare concentrare de licee şi în special al celor de la „Moise Nicoară”.

Și, nu în ultimul rând, impactul arhitectonic asupra întregii zone, dominate de un monument de mare valoare cum e Palatul Moise Nicoară, nu ar fi unul benefic.

Ce propun eu?

În primul rând investiţii care să faciliteze activităţile sportive într-unul din puţinele locuri cu acces liber: o pistă de alergare decentă în locul celei improvizate, terenuri de baschet şi handbal moderne în locul celor cu zgură, pline de gropi, praf şi invadate de buruieni, două terenuri de baschet modernizate, vestiare şi grupuri sanitare.

Apoi, respectarea Masterplanului de transport realizat de firma germană şi adoptat în 2011, cu parcări subterane amenajate în zonele indicate: platoul din faţa Primăriei, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Catedralei şi Parcul Reconcilierii.

Și chiar îndrumarea cetăţenilor către parcările aflate la doar trei sute de metri distanţă (Subcetate, intrare ştrand) prin montarea unor panouri indicatoare P.

În concluzie, domnilor conducători sus-amintiţi, vă solicit:

– să nu mai folosiţi banii publici pentru studii de fezabilitate după tematici inventate de d-voastră, care contravin documentelor ce se bucură de integritate fiind însuşite de experţi, având avizele Statului şi fiind deja adoptate chiar de CLM Arad

– să renunţaţi la tendinţa de a „îngropa” trecutul Aradului, tendinţă făcută publică în dese rânduri de către primarul care nu înţelege nimic din spiritul acestui oraş şi care ţine neapărat să îşi pună în aplicare viziunea personală prin ridicarea cotei de sistematizare a malului drept al Muresului, în zona Centrului Istoric Protejat

– să nu apelaţi la subterfugii, aşa cum s-a procedat în cazul Parcului Eminescu când s-au falsificat documente, deoarece chiar dacă încercaţi permanent să ne descurajaţi, noi SUNTEM ÎNCĂ AICI. D-voastră controlaţi multe instituţii şi comunităţi, aveţi fini şi naşi puternici, posedaţi averi de invidiat, dar chiar şi imperfectă, încă există o LEGE în ţara asta.

 

Categorie: Investigații
Etichete: ilegal, inoportun, moise nicoara, parcare, Sebastian Bulumac
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Sărbătoarea Vinului în Podgorie continuă la Şiria [PROGRAM SÂMBĂTĂ – DUMINICĂ]
Articolul următor
[ROMAN FOILETON] Metamorfoza (22)
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie