N-CAZURI

PĂZEA, a intrat Ana Pauker în BIBLIOTECĂ! Claudia Boghicevici l-a înlăturat pe profesorul DIDILESCU din funcția de director, ca să joace cărți cu Miha, Ando și „Doruțu” [DOCUMENTE]

 

Luni, 24 aprilie 2017, a fost o zi grea pentru profesorul Florin Didilescu – fiind ultima dată când s-a așezat pe scaunul de director al Bibliotecii Județene Arad, pe care l-a părăsit urmare a unei tactici de mazilire tipic politică operată de Claudia Boghicevici, vicepreședinte al Organizației Județene a PNL și al Consiliului Județean Arad, fost minstru al Muncii în „guvernul-cometă” a lui M.R. Ungureanu, învățătoare fără activitate la bază și absolventă de „ț” facultăți la „frecvență facultativă” (respectând ordinea firească a „meritelor”).
Cu sufletul spart, Papa Didi – fără niciun fel de exagerare, o legendă printre profesorii Aradului – toți știutorii de Limbă franceză, de teatru, de școală și de cărți din acest județ având cel puțin o poveste frumoasă cu dânsul) – a intrat în pensie forțată absolutalmente politic, nu înainte de a le citi colegilor săi cu care a împărțit același sandwich în ultimii 16 ani (4 noiembrie 2001 este data împuternicirii sale oficiale în funcție), motivele care i se impută.

În atașamentele foto puteți citi integral documentul oficial care poartă antetul CJA

intitulat  CONCLUZIILE RAPORTULUI ÎNTOCMIT DE COMISIA DE EVALUARE A MANAGERULUI BIBLIOTECII JUDEȚENE „A.D. XENOPOL” PE ANUL 2016, precum și PUNCTAJUL  pus de comisia formată din („ce să facă și ei… dacă-i ordin de la partid”) Sorina Stanca (managerul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj) și Tudor Crețu (Managerul Bibliotecii „Sorin Titel” Timiș) – prezidați de somitatea-sa Claudia Boghicevici… dacă vă imaginați umorul cenușiu, ca o viață de politician prost, de care dă seama destinul nostru… nu în ultimul rând… cultural.
N-ai ocazia să citești de multe ori în viață un document oficial care să se desființeze pe sine, de la prima la ultima propoziție… o dovadă de rea credință… o mărturisire strâmbă a acuzatorului față de acuzat, după ce a făcut o anchetă coruptă. Un scenariu de Kafka. După ce l-ai citit, chiar dacă n-ai intrat în viața ta în Biblioteca Județeană Arad… n-ai fișă de cititor, n-ai fi avut de gând în veci să-ți faci și nici nu știi ce-i aia, asemeni Claudiei… tot ți se pare lipit cu scuipat.
O blondă semialfabetizată de partid și de stat prezindând o comisie formată din niște oameni care au o viață de care ea habar n-avea că există, unde au sediu și de ce. Dacă în urmă cu un an ai fi-ntrebat-o unde e sediul  Bibliotecii Județene din Arad, n-ar fi știut să-l localizeze nici cu Google Street.
Fără s-o cheme nimeni în acel spațiu, pe o ușă pe care n-a mai deschis-o niciodată, imediat după momentul numirii sale ca vice al CJA, preluând fișa postului de la Adrian Țolea…

A intrat în Istoria Bibliotecii A.D. Xenopol Arad cu memorabilele cuvinte: „În afară de Ando și Doruțu, vă rog frumos să vă prezentați!”

In iunie, anul trecut, imediat după alegerile locale și în prefața celor centrale, pe fondul unor frustrări notorii în culisele strâmte și înguste la minte ale politicii locale, dar total necunoscute oamenilor care se ocupă strict de cultură, prințesa nesatisfăcută a defunctului, dar reîncărcatului PD-L a descins, pe „model Ana Pauker”, în Casa cu Cărți, secondată de „pretorienii galbeni” Andrei Ando și Doru Sinaci. I-a convocat anterior la ședință pe toți directorii de instituții culturale din Arad, l-a luat cu ea și pe Tifi, să-i traducă din româna de bibliotecă în româna de nișă… habar n-avea nici cum îi cheamă, nici unde anume sunt șefi oamenii ăia (despre directorul Complexului Muzeal Arad, Peter Hügel, de exemplu, știa doar că-i „domnul de la Palat”) și, cu memorabilele cuvinte „În afară de Ando și Doruțu, vă rog frumos să vă prezentați!” a intrat în istoria locală a prostiei la putere. După care a prestat un discurs de comisar-șef al poporului… pe care sper să-l aibă cineva înregistrat, pentru ca să ne dăm palme împreună.
Oamenii s-au prezentat frumos, ca niște intelectuali politicoși ce sunt… mulți dintre ei s-au făcut că ignoră aerele de „șefă venită de la centru să facă ordine”, minimalizîndu-i influența… dar exact de atunci i se trage și porecla Ana Pauker – noi am adăuga „de Micălaca”… pentru a respecta proporțiile, totuși. Claudia Boghicevici a aflat (prin turnători, desigur), că Papa Didi a făcut-o „Ana Pauker” în șoaptă… și acesta va fi fost începutul unei urâte dușmănii.

Toată lumea ține minte inepta idee țâșnită din fundurile găleților electorale numită „tramvaiul – biblioteca pe roți”

– iar rarii oameni care merg și cu tramvaiul, și la bibliotecă din orașul ăsta, au amendat-o din start… cum au putut și ei. Ei bine, Florin Didilescu nu s-a opus fățiș sau curmeziș, la sfârșitul lui iulie, anul trecut, când i-a fost „adusă la cunoștință” de doamna care n-a umblat în viața ei nici cu tramvaiul, nici la bibliotecă. A intervenit doar cu două amendamente: 1. acțiunea să se desfășoare la început, cel puțin, experimental, pe două linii lungi (cum ar fi 3 și 11), fie și pentru că Aradul are și linii de tramvai pe care cărțile din coș dispar în exact ziua în care sunt puse (cum e linia 18) și 2. să se plaseze voluntari, care să poarte semne distincte, să prezinte călătorilor acțiunea și să urmărească traseul cărților.
Niciuna dintre obiecțiile (nici măcar mediatizate) ale lui Florin Didilescu nu a fost reținută, cu atât mai puțin aplicată, în condițiile în care tocmai instituția pe care o conducea era furnizoarea „materiei” ideii blondei. Rezultatul? După două săptămâni de la implementare, Claudia Boghicevici l-a sunat pe director să-i mai ceară cărți. Cele 2.500 de  cărți pe care, timp de 4 zile, toți funcționarii bibliotecii s-au obosit să le selecteze atent și să le împacheteze în cutii, frumos, să le care până la Depoul de tramvaie, se „evaporaseră” (în sobele țiganilor de pe Mărului și în Piața Obor, pe tarabe).
A fost a doua chestie pe care Ana Pauker de Micălaca a resimțit-o ca pe o ofensă. Ficatul, oricum, îi fusese grav atacat încă din prima zi a implementării proiectului,  când – nota bene! – Florin Didilescu și-a permis „obrăznicia” de a nu dori să apară în presă în poze cu ea.

A vrut să facă „punct de lucru” al Bibliotecii dintr-o anexă a Școlii Gimnaziale „Aron Cotruș” din Grădiște

va fi fost „picătura care a umplut paharul răbdării în fața nesupunerii” directorului cu prea mult spirit critic pentru un sistem atât de încuiat. Între proiectele BJA există, de multă vreme, unul vizând înființarea unei secții de cartier – cartierul Grădiște fiind singurul care nu oferă așa ceva iubitorilor de carte împrumutată. Fosta „Generală 13” are, în arealul cuprins în CF-ul proprietate a Primăriei, o asemenea clădire – cât se poate de pretabilă la proiect, fiind necesare doar renovarea și mobilarea ei. Didilescu a etalat ideea ca renovarea să se facă din bugetul Primăriei, iar mobilarea și utilarea din cel al CJA. S-a dus cu proiectul la Boghicevici, iar politiciana a spus că „se rezolvă”. S-a „rezolvat” după cum urmează: l-a chemat pe director într-o dimineață să meargă împreună la școală. I-a prezentat, în curte, o altă anexă… un imobil improvizat, ridicol de mic, compus dintr-o singură încăpere… o anexă la anexa pe care el o propusese. „Aici facem biblioteca!” – a tunat blonda. Directorul i-a explicat că nu are cum… că o secție de bibliotecă județeană trebuie să aibe un spațiu compus măcar dintr-o încăpere cu rafturi, o cameră media, o magazie, un hol, o toaletă… na… chestii contemporane cu omul care împrumută cărți… „Nici nu discut! Dacă nu secție, atunci vom face aici un punct de lucru!”
Cu răbdare de om care a educat zeci generații de tineri în spiritul ironiei și subtilității franceze, Papa Didi a încercat să-i explice blondei că în structura unei biblioteci județene nu există noțiunea de „punct de lucru”… asta e pentru șantiere, exploatații agricole… e altfel desenată organigrama la o bibliotecă.
Degeaba. Mai rău a enervat-o!

Știm tot ce s-a întâmplat, de ce s-a ajuns la asta, care e scopul și cine îl va înlocui pe Papa Didi

În 2014, lui Florin Didilescu i s-a solicitat, chiar din partea Consiliului Județean Arad, prelungirea mandatului de director pentru încă 4 ani, iar profesorul a acceptat oferta, chiar dacă avea anii de pensie acumulați. Urma, deci, să intre în pensie anul viitor, cursul firesc al lucrurilor n-având de ce să-și tulbure traseul. Însă odată scăpată la butoanele CJA, Claudia Boghicevici  a vizat postul, ca pe un fel de celulă de partid, „punct de lucru” al partidului, ca să ne încadrăm în termenii propuși de ea. Favorita și, aproape sigur, viitoarea director a instituției este Mihaela Blaga… nimeni alta decât soția șefului de cabinet al Claudiei Boghicevici… „fată faină altfel… colegă ok”, până la proba contrarie… care nu va depinde de ea.
Cu precădere după pierderea postului de deputat în Parlamentul României la alegerile din decembrie, vicepreședinta CJA și-a vărsat toate frustrările peste sărmana bibliotecă. A făcut rost de un jurist și de doi oameni fideli partidului cărora nu le păsa de Arad nici cât de praful de pe toba mare și l-a executat de profesor urmare a unei scheme „clasice” în domeniul mazilirii, căruia nimeni, practic, nu i s-ar fi putut opune altfel decât… apărând în poze cu Claudia Boghicevici.
Concluziile auditului sunt mincinoase, formulate în limbaj de lemn, generaliste și perverse.

Ei bine, acuzațiile care i se aduc lui Florin Didilescu sunt niște perle staliniste de cea mai joasă factură morală și juridică… mai ales!

Să îl acuzi pe Florin Didilescu de lipsă de comunicare „demnă de exigențele mediatice și informatice ale cetățeanului de azi”, în condițiile în care toate ziarele, site-urile, televiziunile și radiourile locale (cel puțin) sunt pline de știri cu Biblioteca Județeană Arad e o mârșăvie. Să-l acuzi că nu a depus proiecte de manageriat, în condițiile în care prin sertarele biroului său zac „n” adrese înregistrate la CJA, multe dintre ele nici măcar citite de administratori, e o minciună. Să-l acuzi pe manager că, la întrebările tale idioate, „nu a dat răspusurile necesare”, în condițiile în care ți-a explicat din prima cum stă treaba, dar n-ai priceput tu, e prostie! Să-l întrebi, în interviul final, „ce a făcut în timpul mandatului său ca să pună Aradul pe harta culturii internaționale?” în condițiile în care însuși Ambasadorul SUA a vizitat anul trecut Biblioteca Județeană Arad, (CJA nefiind pe lista sa de interese) venind cu o donație de cărți… ca să ai tu ce să risipești în proiecte tâmpite, înseamnă să fii neinformat. Să afirmi că „managerul a prezentat evenimente fără impact”, în condițiile în care știi foarte bine că numai Festivalul AMIFRAN adună, de 25 de ani încoace, mii de copii din țările francofone e o ticăloșie.

Jocurile sunt făcute. Florin Didilescu nu a contestat decizia CJA de a-i întrerupe directoratul – nu avea de gând din start s-o facă.
„Visam să se-ntâmple altfel…” – este singurul lucru pe care-l are de declarat… posterității, vizavi de acest subiect.

…………………………………………………………….

[COMUNICAT DE PRESĂ – CONSILIUL JUDEȚEAN ARAD] (apărut pe fluxul redacțiilor la o oră după aparția articolului de mai sus)

„În conformitate cu prevederile art. 32 alin.(1) lit.a) din O.U.G. nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, contractul de management încetează în cazul în care rezultatul evaluării anuale este sub nota 7.

În perioada 09.03.2017-19.04.2017 a avut loc evaluarea managementului instituţiilor publice de cultură subordonate Consiliului Judeţean Arad. În urma evaluării  raportului de activitate întocmit de către domnul Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Judeţene «A.D. Xenopol» Arad, şi a intervievării de către comisia de evaluare, rezultatul a fost sub nota minimă prevăzută de art. 32 alin.(1) lit.a) din O.U.G. nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 33 alin. (1) din același act normativ, în situaţiile de încetare a contractelor de management înainte de termen, preşedintele Consiliului Judeţean va desemna prin dispoziţie o persoană competentă, în maxim 5 zile de la data constatării încetării  contractului de management, care să asigure managementul instituţiei publice de cultură.

Cristina Duma, bibliotecar angajat al Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol” Arad, din aprilie 2002, a fost numită, prin dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, începând cu data 26 aprilie, manager interimar până la organizarea concursului.

Numirea managerului interimar al Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol” Arad s-a făcut pe o perioadă de maxim 120 zile calendaristice, timp în care Consiliul Judeţean Arad va organiza concurs de proiecte de management, în condiţiile legii.“

 

SCURT C.V. PROFESIONAL – FLORIN DIDILESCU

 

Filolog şi profesor de limba franceză, Florin Didilescu a fost directorul Bibliotecii din Arad din anul 2001. Coordonator al mai multor proiecte internaţionale, profesorul Didilescu a participat la conferinţe, colocvii şi seminarii dedicate limbii franceze şi culturii francofone, dar şi diversităţii culturale în Europa.

În 1991, Florin Didilescu a fondat şi a devenit preşedintele AMIFRAN (Asociaţia română pentru apărarea şi ilustrarea limbii franceze), care organizează proiecte importante în domeniile: pedagogie, arte, muzeologie, media, drepturile omului, administraţia locală şi Europa de mâine.

Membru fondator al Reţelei Internaţionale a Festivalurilor de Teatru Francofon, Florin Didilescu a animat, de asemenea, proiecte şi ateliere de teatru.

În 1993, a fondat Festivalul Internaţional de Teatru „Jeunes francophones”, care a devenit cea mai importantă întâlnire teatrală francofonă din România dedicată tinerilor.

Pentru activitatea sa, Florin Didilescu a fost numit în 2010 Cavaler al Ordinului Palmes Académiques.

………………………………………………….

[COMUNICAT DE PRESĂ – BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „A.D. XENOPOL” ARAD] (27 aprilie, 2017)

Începând de miercuri, Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” este condusă, pentru o perioadă de cel mult 120 de zile, de directorul interimar Cristina Duma. Absolventă în specializarea „Ştiinţe ale comunicării”, aceasta a făcut parte din Consiliul de Administraţie al Bibliotecii.

Cristina Duma are o experienţă profesională de aproape 13 ani, timp în care a urmat mai multe cursuri de specializare:

– Curs  biblioteconomie 2005-2006;

– Curs de conservare documente, opere de artă şi monumente 2007-2009, Oradea;

– Curs formator acreditat 2010.

Directorul interimar Cristina Duma a fost implicat în proiecte importante ale instituţiei, cum ar fi Proiectul Național Biblionet 2010-2014 şi Proiectul Biblioteca de aplicații, în cadrul EIFL-PLIP, desfăşurat în  2014-2015.

„În perioada de interimat, în care se pregăteşte documentaţia pentru ocuparea funcţiei de manager, principala sarcină a conducerii interimare este asigurarea unui cadru optim pentru buna funcţionare a instituţiei” a declarat Cristina Duma, director interimar al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.

 

Articol asociat:

Transportul în comun ca sală de lectură – utopia unora care nici nu citesc, nici nu merg cu tramvaiul [RECOMANDĂRI EDITORIALE]

Articole corespondente subiectului:

http://criticarad.ro/?s=biblioteca+judeteana+arad

Lucian Valeriu, 26 aprilie 2017 4:01

Cristina-Dumadidilescu-2claudia-boghiceviciact4act3act2act1