REPORTAJE

PE CULMILE ISTERIEI. Am fost la conferința de presă a lui Falcă în ziua în care faraonul a împlinit 13 ani de DOMNIE, iar noi de PROSTIE

 

Adevăru-i că „domnia și prostia se plătesc” – cum știm de la strămoși și cum trăim pe stradă -, da` nici obrăznicia și inteligența nu-s pe gratis.
Nimic nu-i gratis – cum se știe din Bujac în Aradul Nou și din Checheci până-n Micălaca cel puțin. Numai dacă te-ai trezit direct faraon, parașutat de Parpală în birou de când ai fost mic și altfel, ești obișnuit să-ți vină valiza de la Elba de câte ori dai bip la domnul Vasilescu și îți răsar casele din stadion distrus în stadion distrus,  studiile de fezabilitate false cacă biluțe de zeci de mii de euro pe săptămână și orice scurgere de cultură publică îți umple portofelul.

La restul oamenilor, astea se plătesc. Și nu neapărat cu bani.

 

Am fost la conferința de presă PNL de marți, 20 iunie de la sediul fostului (s-o crezi tu!) PD

și aveam să aflu ulterior, de la Cosmin Mihuța (fain titlu) că… am fost la ziua lui fără să habar n-am că-i Ziua lu` Falcă – 13 ani de când a descălecat din biroul de vicepreședinte CJA în cel de primar al orașului… știu, sunt un nesimțit… am fost „cu porcul” la ziua de naștere a primarului… cu porcul platonic… pentru că nici măcar nu știam, și n-aveam nici porc.
Am observat că e plin peste tot de de toate de mâncat, băut… pregătise omul pizza (4 pizza la un om – nu ca sărăciile alea  – că or fost puțini, în pofida eforturilor Oanei de a-i ruga pe ziariști să-i facă o favoare personală și să vină), cola, cafă, ecleruri (bune, am mâncat și eu unul), apă la bax… până să n-apar io o fost voie și să fumezi… no… fain! Flori nu i-o adus nimeni… da probabil i-o fi rezolvat Barbeș și frustrarea asta: o comandat direct „13 buchete de flori de bărbați cu panglică portocalie cu galben pe care să scrie mic LA MULȚI, ANI, DOMNULE PRIMAR să vină la Palatul Cenad!” și i-o umplut șervețelul de rimel de emoție. Tortul urma să vină… am aflat de la porumbei că și cu stripteuza s-o vorbit… dar, zbang… pixu chef… s-o spart de cum m-o văzut fumând pe hol (șefu, trăiască-ți paranoia, mai erau în scrumieră 5 chiștoace cu urme de la 3 ADN-uri diferite… știu că nu tu… da de aia am aprins-o!)
Doamne! – am distrus cheful omului de ziua sa de edil al orașului de 13 ani fix?!
Știu – mea pulpa – sunt un vagabond.
În loc să-i zic „La mulți ani, faraoane!”… i-am răspuns la insulte cu înjurături.

Să vă povestesc (la care vi-s curioși) povestea mea cu conferința de presă a lui Falcă – și de ce îi înțeleg pe cei care nu merg, nici să-i *uți, la conferințele de presă ale lui Falcă

Nu m-am pus în rănd cu toți (cu toți maxim șasă, insist!) ziariști… că am ținut musai să-l văd pe faraon de aproape, să văd ce știu să citesc în privirea sa, în mimica sa tefloniană, cum a mai evoluat de la ultimul nostru face-to-face încoace (ani buni… povești cu zâne). Dar, mai ales, am fost să-i urmăresc epica discursului, coerența, relația de cauzalitate dintre ce zice și ce face la momentul de față… și, da: să-i verific rezistența la stimuli intelectuali care-i depășesc capacitatea de înțelegere, să văd dacă a mai învățat înjurături noi, să facem schimb, eventual, ca doi oameni de aceeași vârstă care au fost în ultimii 20 de ani până la dracu-n praznic și-napoi… și hăis, și cea… rareori de mână.
Nicidecum chitit pe ceartă – dar dispus, dacă e cazul, la o partidă de popice filosofice, social-politice… și psihiatrice, dacă se scapă omul… csf? – ncsf!

Și chiar a fost CAZUL!

Remarcabilă coincidență în prologul… tămbălăului propriu-zis: Dan Coita – ziaristul „lor”, cum ar veni… dar în primul rând om cu umor – deci, inteligent! -, vizavi de mine… pe rândul care trebuie:Bă, unciu, io nu-i înțeleg pe ăia care se iau de Falcă în ziar, da` în conferință de presă n-au coaie să vină! Păi dacă ești bărbat, hai, mă, zi-i în față ce-ai de zis: întreabă-l de case, de Ela, de cine vrei tu!”
De acord cu tine, man… da` nu-n fiecare zi ai chef să-l vezi pe Falcă… cu cât mai rar, cu atât mai bine… că pățești ca Gopo, ca Andrei, ca Barbeș… iaca săracul –
i-am zis încet, să nu ne-audă Barbeș.
Și-o început faraonul: „Bă, io nu pot să-nțeleg cum unii care mă înjură de mamă și de familie prin ziare mai au tupeul să vină să mă privească în ochi!” – uitându-se la mine fix… cu ochii ăia de zici că o luat ciuperci!
M-am dat și mai pe mijloc, cu scaunul, să mă vadă mai bine. L-am întrebat: Vreți să plec? Pentru mine nu-i absolut nicio problemă să plec – am venit pentru că am fost invitat… da nu-i stres… nu stric io feng shuiul omului! O zis că „nu, nu-i vorba să pleci… da nu înțeleg!” Când v-am înjurat eu de mamă și de familie, domnule primar?! Cum puteți să ziceți așa ceva… eu pe dumneavoastră vă înjur exclusiv de dumneavoastrănicio treabă n-am cu familia dumneavoastră! – aproape că am (în)jurat. „Nu-i adevărat! Lasă că odată o să stăm de vorbă numai noi doi, direct!” – mi-o ridicat faraonul cota în fața celor 6 jurnaliști stupefiați de ce se-ntâmplă. I-am zis că abia aștept momentul. Sper că a reținut.

După care a-nceput să turuie de Fifor!

Fifor e rău, că nu aduce bani și trimite anchete la Primărie e ideea delirului. Când zicea „Fifor” i se umflau venele, în ochi îi apăreau semne de exclamare ca în desene animate și, cu ochii ăia, se uita la mine. I-am transmis din semne, ca să nu-l întrerup, că nu-s eu Fifor… altul e Fifor… și că nici n-am bani să-i dau… el – degeaba! Ca la un Fifor imaginar se uita Falcă la mine. „A trebuit să răspundem la o grămadă de întrebări privind sumele cheltuite de toate ONG-urile, iar ei ne-au acuzat că am favorizat minoritatea maghiară – și acum, iată, ei vând România Ungurilor” – în traducere liberă. I-am zis că mie nu mi se pare nimic nașpa să ceară un senator anchete privind cheltuirea banilor publici – toată lumea ar trebui să ceară câte un exemplar din raportul ăla. Faraonul s-a enervat și mai tare. Ca să încerc să-l aduc pe terenul lui, am întrebat că, în conformitate cu noile ordine privind lupta de clasă dintre partide, ziariștii cum ar trebui să acționeze? Ne dați și nouă niște ordine scurte, despre ce ar trebui să facem ca să vă fie vouă și mai bine?
„Să nu vă mai lăsați cumpărați de partide care vor răul țării! PSD dorește răul țării!” – gen… am observat un arc electric în ochii faraonului. Da` oare care partid vrea binele țării? – am întrebat și io, ca prostul, la care faraonul s-a bâlbâit. L-am întrebat despre plecarea lui Pistru la PSD – dacă tot insista cu partidul… „Întrebați-l pe el… nu comentez… eu nu vorbesc în numele altuia…” Dar v-am întrebat în numele partidului, că vorbiți în numele partidului! Cu el am vorbit.
A tăcut – dar foarte puțin.

„Să scrieți că Fifor vine, fură și pleacă!” – a poruncit faraonul. Bine, șefu, am zis… dacă ziceți dumneavoastră, iaca scriem… notăm ca titlu – și am notat titlul pe A4-le care altfel rămânea gol: Gheorghe Falcā: „Fifor vine, fură şi pleacă!”

Apoi a început să se laude cu „inverstițiile” la modul general, recitând nume de străzi și sume ca un contabil dezumanizat, mimând profesionalismul, evitând esențialul (lipsa calității)  și inserând printre informații goale acuze la consilierii opoziției care nu i-au votat toate ideile năstrușnice. A zis că nu admite întrebări, decât referitoare la investiții. Atunci l-am întrebat despre noul bazin de polo, care trebuia să fie bazin olimpic – dar nu e… așa, brusc: de ce nu e olimpic bazinul olimpic, dom primar? Am înțeles că, de fapt, din cauza unei greșeli de proiectare. A zis că „da` nici nu a fost vorba de bazin olimpic!… Va fi un bazin de polo”… și a început să bată câmpii cu polo și cu câte bazine mai mici  vor fi… nu a omis să informeze că „PSD a oprit finanțarea bazinului!” – și fii atent AICI  de exemplu (articol ulterior retras:), cum minte cu nerușinare… vom reveni pe larg asupra subiectului.
Apoi l-am întrebat, tot ca să-i respect dorința, despre investiția în cele 7 terenuri de fotbal care trebuiau să se construiască în apropierea gropii de gunoi ASA și să fie gata de… peste un an, până acum neînfigându-se un băț acolo. Nesimțind capcana, a spus (pe înregistrare) că „s-a refăcut studiul de fezabilitate” – pe acest subiect urmând a reveni și mai pe larg.

Așa-i că acestui șir de minciuni și ofense aduse bunului simț îi lipsește o calomnie ordinară?

Iat-o: „Îți trimit printurile pe care le-am făcut în care mi-ai jignit mama și familia!” – cu toți oamenii ăia de față… dintre care câțiva chiar știau bine că nu-i așa. N-aveți de unde și cum să-mi trimiteți asemenea printuri, dom primar! Eu nu v-am insultat niciodată mama și familia – dar dacă puneți la dispoziție o probă, eu mă angajez să mi-o imprim pe tricou și să ies așa, în fața Primăriei, pe model Burdan, și să îmi cer scuze! De altfel, să știți, singura fotografie la care v-am dat vreodată like este cea în care sunteți cu mama dumneavoastră! – s-a încheiat ciudatul meu dialog cu faraonul contra naturii.

Un epilog demn de prolog și de întreaga desfășurare a epicii avea să-mi dea Adrian Barbeș care, săracul, uite, #rezistă! „Nu-i ușor, să știi!” – mi s-a confesat Barbeș… fără să dea nume. Dacă vrei și vrea și seful tău, fii atent: facem schimb vreo trei zile: ai tu grijă de ce am eu, iar eu am grijă de Falcă! – îi propun, la oha sau nu. „Gata!” – s-o grăbit Barbeș. I-am zis ce trebuie să facă: să meargă la tribunal, să stea la procese, să Mateaș, să Uțu, să Dolcu, să Ioțcu, să breakinguri, să corecteze, să răspundă pentru orice… plus conferințe de astea… iaca!
A zis că o zi ar fi OK… „dar nu mai mult”...

Ce zi mișto ar fi ziua aia!

……………………………………………………………

ADDENDUM

La o oră după încheierea conferinței, pe adresa tuturor redacțiilor din Arad și nu numai a sosit următorul comunicat de presă:

[COMUNICAT DE PRESĂ] Gheorghe Falcā: „Fifor vine, fură şi pleacă!”

„A sosit momentul adevărului, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional! Domnul Dragnea a confirmat că timp de 6 luni România a avut cel mai prost guvern, fapt pe care PNL l-a repetat în mai multe rânduri. Acest lucru ne-a fost confirmat de incapacitatea guvernului PSD de a face lucruri importante în muncipiul și județul Arad. În tot acest timp, Fifor și Căprar luau apărarea propriului guvern, pentru ca astăzi ei să fie de partea lui Dragnea, cerând și susținând moțiunea de cenzură, deoarece, iată, și ei au ajuns la concluzia că Guvernul PSD este neputincios. În același timp, Grindeanu confirmă faptul că banii de la Bugetul de Stat s-au împărțit județelor, strict pe criterii politice, iar politicienii puternici au reușit să ducă banii în județe lor, pe când parlamentarii slabi, cum sunt Fifor, Căprar, nu au fost în stare să aducă niciun leu.

Aradul nu are nevoie de politicieni-slugi! Nu avem nevoie de oameni care se vând lui Dragnea sau Grindeanu! Este momentul ca Aradul, care are o contribuție majoră la Bugetul de Stat să își câștige dreptul de a fi respectat. Din cauza parlamentarilor slabi la nivel de București, cum sunt Fifor și Căprar, județul nostru a avut de suferit la nivel financiar. Este momentul ca politica arădeană să crească, să nu mai importe astfel de oameni slabi și să reușim să continuăm proiectele importante ale municipiului și județului Arad.

Îmi doresc ca adevărul despre proasta guvernare să dea României șansa la alegeri anticipate și să reușim să alegem un guvern care să aducă respect și prosperitate țării noastre” a declarat vicepreședintele Regiunii de Vest al PNL, Gheorghe Falcă.

 

20.06.2016, Departamentul de Comunicare al PNL Arad

 

Lucian Valeriu, 21 iunie 2017 11:13