Front 7 N-CAZURI

PISTA DE SCHI de la Moneasa va ajunge la DNA. Primarul Nuțu Herbei este acuzat că a executat lucrări de NIVELARE FĂRĂ AUTORIZAȚIE pe proprietăți care nu sunt ale Primăriei

 

Suprafața pe care Primăria Moneasa intenționează (dinaintea erei noastre!) să construiască o pistă de schi nu a reprezentat niciodată o miză mai mare decât acum.  Un scandal imens e pe cale să izbucnească în instanțele de judecată după ce în weekendul trecut primarul comunei, Ioan Nuțu Herbei, a nivelat o suprafață de câteva sute de metri pătrați de pe care intenționează, într-un viitor incert, să construiască o pistă de schi, săniuțe… sau ceva.

Primarul este acuzat că lucrarea sa „la negru” pune în pericol zona și integritatea proprietarilor de case și pensiuni

Spiritele s-au inflamat joi, 18 octombrie, când proprietara casei din imediata vecinătate a spațiului în litigiu, nimeni alta decât profesoara Lizica Mihuț a sunat la 112 reclamând violarea dreptului proprietății sale, iar apoi la Poliția Comunei Moneasa – care a și sosit la fața locului în persoana a două polițiste. Esența juridică a conflictului este că, de-a lungul gardului care  grănițuiește proprietatea sa, primarul a dat ordin să se aducă terenul la același nivel, iar buldozeristul a împins malul de pământ până aproape de gard, „ceea ce pune în pericol integritatea casei și, implicit, persoanei mele” – după cum declară reclamanta, care a depus ulterior plângere la Inspectoratul de Stat în Construcții (care actualmente întreprinde cercetări mai amănunțite).

Mai grav este că toate aceste lucrări au fost efectuate fără autorizații,

certificate, acorduri sau avize de la organele statului și vecini, fără hotărâre de consiliu local, conform cu prevederile legii. Ioan Nuțu Herbei și-a asumat, aproape de unul singur, responsabilitatea acestui demers… pe care l-a și dus oriunde – numai la „bun sfârșit” nu. „După ce joi seara autoritățile au promis, la presiunea proprietarilor, că vor suspenda lucrările, ele au continuat, la fel de ilegal, pe toată perioada weekendului… efectiv până când primarul a terminat ceea ce el numește «nivelat». A doua zi, aceleași autorități – printre care Ocolul Silvic Sebiș – au revenit și au trecut cu vederea evenimentul… ceea ce mi se pare extrem de suspect” – a declarat Lizica Mihuț, care a anunțat că a demarat acțiunea de reclamare a primarului de Moneasa la Direcția Națională Anticorupție.
Proprietari pe suprafața despre care facem vorbire sunt după cum urmează: Ocolul Silvic Șebiș, Arhiepiscopia Aradului, și Nicoară Creț (fostul senator), iar în vecinătatea imediată are o casă de vacanță profesoara Lizica Mihuț și o pensiune la fel de cunoscutul Coloman Edeleni. Niciunul dintre aceștia nu și-au dat acordul scris… inclusiv (sau mai ales) pentru că nu li s-a cerut – iar asta o recunoaște și primarul, care își justifică aroganța prin aceea că făcut „un lucru bun, pentru care DNA nu va avea de ce să formuleze acuze” declarând că „am avut discuții de principiu cu fiecare dintre proprietari, de-a lungul mandatului meu. Le putem oferi terenuri în compensare, din proprietatea Primăriei Moneasa. Repet: am vorbit cu toți și niciunul nu s-a opus… doar că nu s-a semnat nimic încă. Întenționez să introduc pe ordinea de zi la următoarea ședință de consiliu local acest punct”, iar despre autorizații spune că „pur și simplu nu aveam nevoie!”  În timpul lungii convorbiri telefonice pe care am avut-o pe acest subiect, edilul Monesei a repetat de trei ori faptul că terenul de lângă casa profesoarei Lizica Mihuț aparține Primăriei – dar proprietara susține că nici vorbă de așa ceva!… nu că asta ar schimba cu mult datele problemei.

Prin chiar ceea ce declară, primarul recunoaște că a efectuat această „muncă patriotică” efectiv „la negru” – adică nu avea nicio autorizație să facă o lucrare pentru care muritorii de rând au nevoie de „o tonă” de acte. „Am profitat de prezența unui buldozer la o lucrare din comună și am apelat la proprietarul lui, care îmi este prieten, să mi-l împrumute pe perioada weekendului. A fost amabil și mi l-a dat cu tot cu mecanic – așa că am făcut nivelarea locului, de care era nevoie de mult – pentru că acolo era un teren plin de gunoi și bălării. Pentru asta sunt de trimis la DNA?! Toată lumea vrea pistă de schi la Moneasa… peste tot numai asta auzim – dar când e să se facă un prim pas, mai hotărât, băgăm bețe în roate!” – explică primarul.

În replică la această trimitere, Lizica Mihuț a spus că „domnul primar are la dispoziție dealuri întregi, despădurite ca urmare a hoțiilor din zonă și a prăpădului făcut de furtunile din toamna trecută. Are Culmea Izoi, de exemplu, și are mai multe variante. Se pot face piste în multe locuri din Moneasa – nu e nevoie să încalci legile sfidând proprietățile oamenilor -, iar eu chiar îmi doresc să se construiască o pistă de schi la Moneasa! ”

 

 

Lucian Valeriu, 22 octombrie 2018 4:11

IMG_0933-e1540206065911IMG_0932-e1540206046154reclamatieHerbeimoneasa-schi-5moneasa-schi-4moneasa-schi-3moneasa-schi-2moneasa-schi-1