sâmbătă, iunie 25, 2022

„Podul de piatră s-a dărâmat”. Caz-școală despre corupție

Joi, 9 Iunie, un pod reabilitat recent în județul Neamț s-a prăbușit în timp ce traversau mașini și au fost persoane rănite.

Podul de la Luțca a fost redeschis circulației rutiere în luna noiembrie 2021, după ce a fost reabilitat. La vremea respectivă, președintelui Consiliului Județean Neamț prieciza pe pagina sa de Facebook: „Podul de la Luțca, unul dintre cele mai mari poduri hobanate din țară, lung de 216 metri, se redeschide pentru participanții la trafic începând din seara aceasta. Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță”.

Și-au făcut poze, au tăiat panglica, au trimis comunicate de presă plătite, au apărut la TV. După nouă luni, „Podul de piatră s-a dărâmat” și nimeni nu are nicio vină.

Într-o societate normală, președintele CJ Neamț, proiectantul, constructorul, dirigintele de șantier, șefii de la secția drumuri naționale Neamț s-ar fi prezentat de bunăvoie la cea mai apropiată unitate de Parchet.

„Am venit să ne punem la dispoziție pentru anchetă. Podul s-a prăbușit pentru că suntem corupți” ar fi trebuit să zică.
Bine că nu suntem într-o societate normală.
Aici nici măcar o unitate de Parchet nu se gândește să le facă o vizită pe tema asta. Ei acum ar fi trebuit să fie reținuți de autorități. Nici măcar familiile celor afectați direct și cetățenii care folosesc acel pod nu s-au dus peste ei cu bâte. Nici măcar dacă viața lor este pusă, la propriu, în pericol de corupția lor. Așteaptă să-l mai voteze, poate, încă o dată pe nemernicul ăla.
Nici măcar nu mai trebuie spus nimic. E schema simplă a corupției. Dar tocmai pentru că e simplă e atât de complicată pentru autorități.

Ultimele Știri

Related news