POLITICĂ, MESERIE și PRESĂ în Aradul Secolului XIX. Despre APA MINERALĂ TERMALĂ DE MONEASA – un articol publicat de Dr. Кегy Imre, medic șef al județului, în publicația Gyógyászat („Medicina”), 1866

moneasa - sec. xix
Distribuie:

Iosif Verebes este un sebișean pasionat de istoria locurilor natale și care, deocamdată doar pe pagina sa de facebook, pro bono, cu speranța că traducerile sale vor ajunge la cât mai mulți oameni (ideal, la cei mai tineri), traduce și publică articole apărute în presa din secolul trecut cu precădere în Limba maghiară.

I-am cerut permisiunea de a prelua pe site-ul nostru parte din munca sa

Iată-i răspunsul: „Abordez deocamdată Sebișul și împrejurimile, uneori poate și istorie generală, din pasiune, pentru că nu sunt specialist. Intenția mea este de a face cunoscute aspecte din trecut, fără a face neapărat o apreciere a ce a fost în comparație cu prezentul luminos! Puteți prelua tot ce doriți, postările mele sunt publice.
P.S. Aș dori să revitalizez un site Borossebes es kornyeke, site bilingv, care se ocupa exact cu acest areal din jurul orașului Sebiș. Am luat legătura cu urmașii administratorului și prin înțelegere sper să ajungem la un rezultat. Apelând la cele două comunități, sper să ajung la cât mai multe informații și documente.”

Îi invidiem modestia, îi respectăm demersul și îi mulțumim pentru acord.

Primul articol din ceea ce ne dorim a fi nu doar o simplă serie, ci parte a unui STUDIU DE ISTORIE LOCALĂ, reprezintă, conform traducătorului,  „Un punct de vedere autorizat si documentat al specialistului”, cu exemple și argumentări interesante despre sănătate – opiniile Dr. Кегy Imre, fost medic șef al județului Arad – despre

APA MINERALĂ TERMALĂ DE MONEASA – 

Publicat în Gyógyászat / „Medicina” din 1866-07-07 / 27

Menyháza – Monyásza – se află la granița de est a județului Arad într-una dintre văile lanțurilor muntoase acoperite cu fagi si brazi, care se întind spre Bihor și se contopesc cu acestea formând lanțul de la poalele celebrilor Munți ai Bihorului. Dincolo de această localitate nu mai există localități ale județului Arad pe direcția est sau nord.

Trei drumuri naționale duc aici: dinspre Arad, Bihor și din Transilvania (via Brad).

Prin toate aceste 3 drumuri ajungem la Вогоs-Sebes/Sebiș, o locație foarte îndepărtată, locuita de familii de romani, maghiari și slavi – aceștia din urmă sunt muncitori ai fabricilor de fier de pe partea dreaptă.

Există în acest modest oraș-târg trei biserici: romano-catolică, helveta/reformată și greco-catolică de rit oriental, și tot atâtea școli, un deal care produce vin de masă foarte bun și o fabrică de fier activă industrial cu un laminor mare. Aici este în prezent (1866) moșia contelui Ernő Waldstein, conacul construit de predecesorul lui, Königsegg von Rothenfels und Aulendorf Jozsepf, este situat central si nu poate fi ratat de călătorii care vin de oriunde în Menyháza/Monyasza. Este cel mai bine pentru că poștalionul își odihnește caii aici pentru ultima parte a călătoriei; până la Monyasza este la doar o oră și jumătate distanță de aici.

Să pășim în mica vale a stațiunii noastre Monyasza.

Lungimea acestei văi este de 200 de stânjeni/ brațe / – 365 m – (1 stânjen austriac= 1,8288 m) și este îndreptată spre miazănoapte, iar acolo se termină brusc în adâncul unor munți foarte abrupți. Cea mai mare lățime a văii, care este în fața băii, este de 11 stânjeni, aproximativ 20 m. Terenul acestei văi este ocupat de pârâul menționat, mai în stânga sus, iar în dreapta de o singură cale carosabilă/pentru căruțe. Pe la mijlocul văii se ridică prima baie frumoasă, la care duc câteva trepte, și are o fațadă cu o serie de coloane decorative.

Clădirea are 6 stânjeni lungime și 5 stânjeni lățime – 11×9 metri. Include cinci bazine pentru baie, trei în dreapta, două în stânga. Cel de sub numărul 5 este de două ori mai spațios decât celelalte și este destinat scăldării sociale. Fiecare camera de baie, în care este bazin/cada, are 12 picioare lungime și 6 picioare lățime, (~3,6×2) metri, fiecare bazin/cadă are 5 picioare lungime și 4 picioare lățime, (1,5×1,2 m), dimensiunile bazinului din camera cu numărul 5 sunt de două ori mai mari, adică are 2,4×1,5 m, și permit îmbăierea colectivă.

Apa pentru fiecare baie este adusa în fiecare bazin printr-o deschidere pătrată prevăzută cu sită metalică, de 4 inci de lungă și lată (10×10 cm), iar într-o oră dă câte 6.000 de inci cubi, adică 98,4 l; conform acesteia, în toate cele cinci băi în fiecare oră, curg în jur de 600-700 litri de apă din izvoarele termale.

Efectul curativ al apei termale Menyháza.

Nu există nicio îndoială, și s-a menționat deja în repetate rânduri, că efectul medicinal al oricărei surse medicinale din punct de vedere medical este determinat, pe de o parte, de calitatea și cantitatea componentelor chimice ale apei minerale sau termale în cauză, iar în cazul apelor de îmbăiere, pe de altă parte, de temperatura acestora.

Dacă aceste proprietăți ale unei anumite ape minerale sau de îmbăiere sunt cunoscute de medic, atunci, pe baza principiilor patologiei generale și medicinei, în ceea ce privește efectul de vindecare al apei în cauză, acesta este abilitat să stabilească relațiile reciproce care există între corpul uman și funcționarea naturală a componentelor medicinale conținute în apa minerală, poate determina cel puțin în general tipurile de boli care pot fi încadrate în urma efectului de vindecare al apei minerale sau de baie dată.

În acest sens, se poate stabili chiar ca regulă că substanța medicinală conținută în apa minerala, cu unele modificări, are același efect asupra organismului uman, indiferent dacă această apă este folosită intern sau extern sub formă de baie.

Și aici îl avertizez pe stimatul cititor despre ceea ce am avut ocazia să menționez la începutul acestei mici lucrări sub articolul general intitulat Băi.

Totuși, experiența ne învață și că, deși această relație reciprocă între efectul agenților terapeutici ai apei de baie și natura bolii de tratat a fost supusă celor mai stricte calcule, iar după această regulă, pacientul va recurge la o anumită baie, al cărei efect de vindecare este în concordanță cu natura bolii sale, și este, de asemenea complet adecvată. Dar se poate rata în mod constant efectul așteptat și chiar uneori poate să fie în detrimentul acestuia, băi recomandate în mod rezonabil.

Aici, influențele externe care acționează asupra corpului uman bolnav, care sunt complet independente de conținutul chimic al apei minerale și de temperatura apei de baie, sunt cele prin care pacientul este deturnat de la scopul său. Influențe externe la suprafață sau proprietățile locale specifice ale stațiunii balneare sunt în principal cele care vor fi luate în considerare în fiecare ofertă de spa.

Acestea în sine au deja o capacitate certă, adesea semnificativă, de a afecta corpul uman în general, și mai ales atunci când este bolnav, deși sunt benefice pe de o parte, pot fi și dăunătoare în alte circumstanțe.
Iată un exemplu:

O femeie care este doar predispusă la boli tuberculoase, dar care este deja bolnavă sau suferă de sângerare uterină activă, deși altfel este puternică, ea este acum slăbită. Se grăbește să ajungă la Monyásza, pentru că a fost informata de la o sursă de încredere că este centrul de tratament competent pentru psoriazis, iar starea ei de sănătate probabil se va îmbunătăți aici. Dacă până acum sănătatea ei considerată era tolerabilă, va fi însă acum perturbată și în declin, ca urmare a prezenței ei la băi, iar acest lucru este drept obstacol în vindecarea psoriazisului; munții împăduriți de aici nu erau buni pentru sănătatea ei.

Pe de altă parte, influențele cerești și aceste proprietăți ale stațiunii balneare pot fi foarte benefice pentru alții

și pot avea un efect atât de benefic încât nici componentele apei minerale și nici temperatura apei spa nu pot fi inversate; de exemplu: apa de Monyásza, după cum reiese din analiza chimică, nu conține componente medicinale care modifică sângele sau îl purifică, și totuși un pacient bolnav din rural, cu sânge afectat, care a fost ruinat de digestie și regenerarea greoaie, poate să-și recupereze sănătatea aici.

Motivul sunt munții, pădurea și apa noastră de o calitate excelentă, care au efectuat tratamentul deoarece au un efect benefic și puternic asupra producției de sânge și elimină cu succes problemele de regenerare cauzate de digestia parțială. Conform exemplului, acest pacient își datorează recuperarea condițiilor noastre climatice și locale favorabile.

Potrivit acestora, acele ape medicinale al căror avantaj principal, și poate exclusiv, este abundența componentelor chimice eficiente ale apei, pretutindeni, având în vedere efectul lor de ansamblu, exercită aceeași putere de vindecare; aceste ape sunt folosite în principal pentru uz intern, iar atunci când sunt folosite în acest fel, corpul uman va întâlni o reacție egală fie că este pe vreme caldă sau rece.

Dacă, de exemplu, izvorul Károly/Karlovy din zona rurală muntoasă a Cehiei ar fi provenit din țara noastră, efectul său solvent, care este proprietatea principală a acestor izvoare, ar rămâne aici același.

Dimpotrivă, efectul acelor băi care este un efect salutar, pe lângă conținutul lor chimic mai mic, este oarecum, sau în mare măsură, legat si de influențele cerești și sunt legate de loc, pentru ca primesc și o mână de ajutor din natură.

Conform acestora, dacă balneara Monyásza ar fi transferată în altă zonă, dar lipsită de două aparate uriașe de vindecare, aerul și prezența naturii, s-ar reduce și la valoarea efectului de ansamblu al acestui mijloc balnear blând, în ceea ce privește efectele lui curative. Aceasta este dovada că nu toate sursele medicinale își exercită efectele benefice numai pe baza componentelor lor chimice.

Prin urmare, dacă pacientul se pregătește pentru un tratament balnear, condițiile climatice și locale, care au adesea un efect mare asupra pacientului, vor trebui întotdeauna comparate cu natura bolii înainte de a ne putea convinge că mineralul sau mineralul selectat, apa băilor/spa nu este doar pentru componentele sale, ci și pentru condițiile sale spațiale și locale, vă puteți îndeplini și scopul.

Ținând cont în mare măsură de toate acestea, pot urmări cursul bolilor care au apărut în Menyháza până acum și care mi-au fost oarecum încredințate și cred că doar așa pot determina tipurile de boli și specii pentru care pot considera că sursele medicinale ale lui Menyháza sunt recomandate în mod rezonabil.

DETALIEREA STRUCTURII CHIMICE A APELOR TERMALE din Monyasza

Dintre izvoarele termale, trebuie menționate în special 3, care le depășesc pe celelalte prin permanență și prin cantitatea de apă. Deoarece par să provină de la o adâncime mare, nici temperatura lor, nici cantitatea de apă nu sunt supuse unor fluctuații mari.

Toate cele 3 surse există spre fundul văii direct la baza versantului vestic al muntelui, iar fiecare se află la doar câțiva pași de cealaltă. Calcarul Liasz și Heather Liasz se ridică direct deasupra lor și parcă își datorează originea fisurii în care se întâlnesc straturile acestor două roci.

Că toate cele 3 izvoare au același cap de puț se poate deduce din faptul că temperatura, greutatea specifică și compoziția chimică a tuturor celor trei sunt aproape aceleași și diferă doar în măsura în care sunt amestecate cu apa din alte izvoare mai reci. .

Cu toate acestea, lanțul muntos care se înalță de ambele părți ale văii constă în cea mai mare parte dintr-o stâncă numită ryolith de richtoffen.

Doar aceste 3 surse, care sunt folosite în scopuri medicinale, si sunt supuse analizării chimice. Din aceste 3 surse, apa necesară analizelor chimice a fost obținută pe 8 octombrie 1863, ziua fiind înnorată dar liniștită, temperatura la prânz era de 18,4 grade Celsius.

PROPRIETATILE NATURALE ALE APEI

Temperatura apei a arătat 32,4-32,6 grade pe termometrul de clasa 100. Această mică diferență s-a arătat de îndată ce calorimetrul a fost coborât în diferite locuri sau la diferite adâncimi ale sursei. Se pare că această mică abatere provine de la apa rece străină care curge către sursa originală.

Apa este perfect transparentă și aproape fără gust.

Forma desenului cu pensula nu a suferit nici cea mai mică modificare și nici nu au putut fi detectate bule de gaz în creștere. Mai mult, când a fost turnata într-un pahar și lăsata să stea mai mult timp, mărgelele de gaz nu s-au așezat pe pereții paharului, iar apa in sine abia a devenit vizibilă după ce a fiert mai mult timp.

Greutatea specifică a apei, care a fost comparată cu apa distilată la 18°C, a fost 1,00065. În conformitate cu aceasta, diferă puțin de greutatea specifică a apei distilate.

Proprietăți chimice:


Orice descompunere chimică. Compilarea defalcării chimice a tuturor celor trei surse: la 1000 părți în greutate.
Sursa 1. Sursa 2. Sursa 3.

Taninul acidului sulfuric KO,S03: 0,00720 / 0,00870 / 0,00647.

Acid carbonic CO,C02: — / — / 0,00316.

Scara de acid sulfuric NaO,S03: 0,00387 / 0,00080 /

Acid carbonic NaO, C02: 0,00600 / 0,00240 / 0,00720.

Dioxid de carbon Ca02C02. 0,08500 / 0,08784 / 0,09650.

Dicarbonat de magneziu MgO. C02. 0.06456 / 0,06339 / 0,09840.

Acid silicic Si03: 0,01100 / 0,01100 / 0,00700.

Al202 și urme de fier: Fe2O3 .0.00500 / 0,00200.

Suma mineralizării părților: 0,18263 / 0,17413 / 0,22173.

Temp. izvoarelor: 32,4—32,6°C /31,6—31,8°C / 25,2—25,390.

Greutatea specifică a apei: 1.00065 / 1,00065 / 1,00065.

Concluzie

Dacă comparăm descompunerea chimică a acestor trei surse: datorită corespondenței aproape complete a tuturor condițiilor chimice și naturale, observam că toate izvoarele trebuie să fie un loc comun de formațiuni și că trebuie să provină dintr-un bazin subteran comun. Cât de adânc poate fi acest bazin poate fi ușor determinat în funcție de datele cunoscute. Dacă temperatura medie a apei obișnuite de izvor în jurul Monyásza este considerată ca 9° C.; dacă mai presupunem că pentru fiecare 100 de picioare (30m) de adâncime temperatura pământului creste cu cu un grad, atunci adâncimea bazinului comun al izvoarelor este de 2350 picioare, daca t. i., adică 32,5, ca măsură standard.

Cu toate acestea, anomalii foarte ciudate și izbitoare apar în apele termale din Monyásza.

Față de celelalte, se remarcă conținutul lor foarte mic în componentele ignifuge, la 1000 de părți în greutate este in medie de 1,13—1,4 componente refractare. Această cantitate mică de componente este comună pentru apele termale din Monyásza, ca multe alte ape termale renumite pentru efectele lor medicale excelente, și anume cele de la Gastein, Ragaz și câteva altele. Apele termale din Monyásza sunt și mai aproape în ceea ce privește crearea lor de apele termale din Borsodtapolca de lângă Miskolcz.

O altă circumstanță izbitoare constă în absența aproape completă a argilei galbene, în timp ce aceste argile sunt aproape cea mai comună componentă a apelor noastre de izvor și râu. În mod similar, conținutul foarte mic de sare de acid sulfuric, dîn al treilea izvor. Pe lângă tot conținutul major al componentelor sale refractare se cunoaște un minim al acidului sulfuric, prezent. Chiar și în celelalte două surse, găsim doar acidul humic și o mică parte din acesta saturată cu acesta, în timp ce restul, precum și calciul și acidul magnezic, se găsesc în el doar sub formă de săruri carbogazoase.

Pe de altă parte, cantitatea de acid sulfuric din a treia sursă, așa cum sa menționat deja mai sus, este remarcabil de mică.

În plus, doar în această sursă, deși în cantitate mică, se poate observa degajare de gaze, prin urmare cantitatea de calciu și magneziu este și ea mai mare în această sursă, deoarece cantitatea mai mare de acid carbonic a avut un efect de dizolvare asupra acestor două componente până la un procent mai mare.

Este izbitor, totuși, faptul că întreaga cantitate de acid carbonic din toate cele trei surse nu este suficientă pentru a forma două săruri de acid carbonic cu stratul de calciu carbonatat și zgură în el și că nici prin fierbere timp de ore nu a fost posibil să se producă toate sărurile de calciu și magneziu, care sunt în apă sub formă de săruri carbogazoase, pentru a fi separate de apă.

 

Categorie: Restituiri, Reportaje
Etichete: APA MINERALĂ TERMALĂ DE MONEASA, Borossebes es kornyeke, Dr. Кегy Imre, Ernő Waldstein, fost medic șef al județului Arad, Iosif Verebes, MANUAL DE ISTORIE LOCALĂ, Menyháza - Monyásza, pro bono, Publicat în Gyógyászat / „Medicina” din 1866-07-07 / 27
Distribuie:
Articolul anterior
„Alumni U.V.V.G. Arad” prezintă absolvenți ai universității: Norbi Prentel, angajat al unei bănci importante din Arad și chitaristul trupei Q Band
Articolul următor
Ca la Kremlin, dar pe galben cu albastru „demonstrația de forță în prezența premierului Ciucă” a OFL Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie