CAMPANII

Poziția economică a ALDE – o pledoarie pentru eficiență

 

În spațiul public circulă, la ora actuală, o multitudine de informații referitor la programe și prognoze economice, atât ale coaliției, cât și ale partenerilor politici implicați. Din păcate, o mare parte din așa zisele informări sunt false, iar unele de-a dreptul tendențioasă. Ca expert în economie, ca membru ALDE, dar și ca om al cetății, consider o dovadă de civism a clarifica aceste aspecte.

În primul rând, ALDE este parte a coaliției de guvernare, dar în virtutea vocației sale de partid de centru dreapta, are o poziție distinctă în domeniul economic. Propunerile noastre vizează câteva aspecte esențiale.E vorba de intervenția minimă a statului în economie prin simplificarea și reducerea reglementărilor, interoperativitate instituțională, egalitate între cetățean și stat. De asemenea, menținerea cotei unice de impozitare și un nivel redus de fiscalitate, ca stimulent economic. Impozitul progresiv nu figurează pe agenda ALDE.

Milităm pentru susținere pentru capitalul românesc, echilibrarea ajutoarelor de stat între capitalul românesc și cel străin, continuarea proiectelor start-up și de dezvoltare regională, Programul Național de Dezvoltare Locală, precum și proiectul de reindustrializare.

Nu vom susține creșteri de taxe și impozite. Singura soluție eficientă de creștere a veniturilor este creșterea gradului de colectare, ceea ce nu înseamnă sufocarea mediului de afaceri cu controale și reglementări, ci claritate, predictibilitate, respect pentru mediul de afaceri și cunoașterea în timp real a fluxurilor fiscale. Aplicarea viziunii economice a ALDE presupune o bună colaborare în interiorul coaliției, între Parlament și Guvern. Sunt sigur că noul ministru de finanțe va fi receptiv la opțiunile noastre privind debirocratizarea, informatizarea sistemelor fiscale și instituționale.

Consider că legitimarea unei guvernări ca fiind eficientă se face prin realizarea unor mari proiecte, de rezonanță națională. Astfel de mari proiecte sunt autostrăzile, în primul rând tronsonul Pitești-Sibiu. Realizarea priorităților în acest domeniu, inclusiv prin atragerea de fonduri europene, este unul dintre criteriile de evaluare a bunei guvernări. Voi menționa mobilizarea resurselor investiționale ale proprietății de stat pentru susținerea unor proiecte de anvergură prin Fondurile Suverane, îmbunătățirea legislației parteneriatului și achizițiilor publice, atragerea resurselor investiționale ale organismelor europene bancare, prin care se pot finanța proiecte mari, fără a fi afectat deficitul bugetar.

Dr. Alexandru Vlasiu,
Vicepreședinte ALDE Arad

Alexandru Vlasiu, 7 februarie 2018 4:11