Precizările MINISTERELOR responsabile cu desfășurarea activității ÎN ȘCOLI, după ridicarea stării de alertă

adresa men
Distribuie:

 

Elevii aflați în carantină, la momentul terminării stării de alertă, vor respecta deciziile DSP în vigoare și vor reveni la școală după ce acestea expiră. La fel, clasele aflate în online din cauza cazurilor de COVID-19 vor reveni la ore cu prezență fizică după ce termenele stabilite pentru suspendare vor fi expirat. Ministerele Educației și Sănătății vor emite noi recomandări pentru procesul de învățământ aplicabile după ridicarea stării de alertă.

Ministerul Educației a transmis către inspectoratele școlare o adresă prin care face precizări cu privire la modalitatea de desfășurare a activităților în unitățile de învățământ începând cu data de 9 Martie, odată cu ridicarea stării de alertă.

„Vă informăm că, începând cu data de 9 martie 2022, va înceta starea de alertă instituită pe teritoriul României. Prin urmare, încetează și măsurile sectoriale privind educația cu aplicabilitate în starea de alertă, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, cu modificările și completările ulterioare.

Ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății nr. 5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, emis în baza Legii nr. 55/2020 și OUG nr. 141/2020, a fost abrogat astăzi, 8.03.2022 (prin ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății nr. 3343/707/08.03.2022).

Astfel, începând cu data de 9 martie 2022, nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor covid-19.

Clasele/grupele/unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă funcționează în sistem online vor continua să funcționeze în acest sistem până la sfârșitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activității cu prezență fizică.

De asemenea, preșcolarii, elevii și personalul din unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri.

Pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Educației, va stabili măsuri suplimentare de protecție pentru asigurarea dreptului la educație în condiții de siguranță sanitară.

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății subliniază necesitatea respectării cu strictețe a regulilor de igienă personală și în cadrul colectivității, urmând să emită un set de recomandări astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță epidemiologică” 

men isj reguli in scoli

Într-o conferință de presă, și ministrul Sănătății a vorbit despre responsabilitatea individuală cu efect asupra comunității și a prezentat un set de recomandări pentru populație, din 9 martie:
  • Utilizarea măștii de protecție în spații deschise aglomerate, în mijloace de transport în comun, în spații închise, spitale, în grădinițe, școli și universități, atât pentru personalul didactic și nedidactic, cât și pentru elevi
  • Nu vor exista limite privind accesul în spații publice, orarului
  • Evitarea spațiilor aglomerate deschise sau închise
  • Spălatul mâinilor e recomandat în continuare
  • Folosirea antisepticului e recomandată.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în cazul în care mai mulți copii dintr-o clasă sau grupă se vor infecta cu SARS-CoV-2, Inspectoratul Școlar și Direcția de Sănătate Publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp.

„Este aceeași situație pe care o avem descrisă și pentru alte boli infecțioase, nu doar pentru infecția cu noul coronavirus.

În funcție de contextul epidemiologic, o anumită clasă poate să își înceteze activitatea, dar nu vom mai întrerupe cursurile în întreaga școală. (…)

Copiii bolnavi izolați, însă dacă sunt foarte multe cazuri într-o clasă, sigur că se poate lua decizia de către Inspectoratul școlar împreună cu Direcția de Sănătate Publică ca în clasa respectivă, pentru un anumit interval de timp, cursurile să se suspende” a precizat ministrul.

Dacă apar simptome de îmbolnăvire, ministrul sănătății recomandă testarea la medicul de familie sau la un centru de evaluare și tratament sau la UPU. Părinții nu trebuie să nu trimită la școală copiii.

„Izolarea unei persoane simptomatice e normală și aceeași recomandare o avem și pentru gripă. Izolarea nu mai e dublată de control, asta nu înseamnă că trebuie să împrăștiem virusul.

Dacă o persoană este declarată pozitivă automat se izolează și primește concediu de la medicul de familie sau de la spital. Să respecți izolarea… nu trebuie să vină cineva să te verifice, e o măsură de bun simț.

În ceea ce privește carantina, continuă evaluarea situației și e nevoie de o decizie CNSU pentru această situație. Așteptăm o soluție în acest sens”, a explicat ministrul sănătății.

Categorie: Administrație
Etichete: covid 19, elevi, încetare stare de alertă, ministerul educației, Ministerul Sănătăţii.
Distribuie:
Articolul anterior
ÎNCETEAZĂ TOATE RESTRICȚIILE privitoare la PANDEMIA de COVID-19
Articolul următor
Ne-au învățat ceva ultimii doi ani din lunga istorie a umanității?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie