NAȚIONAL

[NEWS ALERT] Președintele a decretat STARE DE URGENȚĂ. Vezi CE ÎNSEAMNĂ ASTA

 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi că a decis să decreteze starea de urgență în România începând de luni, 16 martie, „pentru a permite o luptă mai eficientă cu epidemia de coronavirus” (VEZI VIDEO).

Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență se aduce neîntârziat la cunoștința populației prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.

Decretul se difuzează pe posturile de radio și de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, și este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de asediu sau de urgență.
În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.

Decretarea „stării de urgenţă” este reglementată în Constituţie, la articolul 93, sub titlul „Măsuri excepţionale”

ARTICOLUL 93

(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora

Aplicat, vorbim despre Ordonanţa de urgenţă nr. 1/1999 „privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă”.

Acest act normativ a stat la baza singurului moment din istoria modernă a României când, pe întreg teritoriul ţării, a fost instituită în ianuarie 1999, starea de urgenţă. Atunci, de vină au fost minerii lui Miron Cozma şi ceea ce a intrat în conştiinţa publicului sub numele de „A cincea mineriadă.”

Surse: Digi24; Mediafax; Wikipedia

 

 

Critic Arad, 16 martie 2020 7:00

stare-de-urgenta