ȘTIRI

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat DECRETELE de eliberare din funcţie a lui Nicolae Moga și numire a lui Mihai Fifor ca MINISTRU interimar al Afacerilor Interne.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul de eliberare din funcţie a lui Nicolae Moga, după demisia acestuia din fruntea MAI şi decretul de numire ca ministrul interimar al Afacerilor Interne a lui Mihai Fifor.

„Am preluat interimatul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a solicitării Prim-ministrului Viorica Dăncilă.
Vă asigur că vom continua toate cercetările necesare în cazul din Caracal, pentru identificarea adevărului și pentru sancționarea tuturor celor care nu au acționat profesionist și eficient în acest caz.
Am mandat din partea Premierului să inițiez un proces radical de luptă împotriva criminalității și de reformare a sistemului.
De asemenea, din respect pentru familiile victimelor și pentru cetățenii care urmăresc evoluțiile, mă angajez să asigur o mai mare transparență în comunicarea periodică în acest caz. Vom pune la dispoziție constant informațiile oficiale care ies la iveală din demersurile pe care le facem.” – a postat, la ora 19.00, senatorul de Arad Mihai Fifor.

Nicolae Moga a anunțat marți, 30 iulie, că demisionează din fruntea MAI, după 6 zile de la depunerea jurământului. Decizia a fost luată în contextul modului defectuos în care s-a acționat la Caracal.

„În urma unei discuții pe care am avut-o cu doamna ministru Dăncilă am decis să mă retrag din fruntea MAI. Retragerea din această demnitate trebuie văzută ca un nou început pentru minister.”, a declarat Nicolae Moga. „În cele şase zile în care am condus Ministerul Afacerilor Interne am dispus toate controalele posibile pentru identificarea vinovaţilor în cazul tragediei de la Caracal. Toate aceste cercetări vor continua. Am încredere în oameni oneşti şi profesionişti din minister că vor reuşi să ducă la bun sfârşit munca pe care am început-o împreună şi le mulţumesc pentru colaborare. Îi mulţumesc doamnei prim-ministru pentru încredere şi trebuie ca astfel de evenimente să nu mai fie posibile în viitor”, a adăugat el.

În acest moment, Ministerul de Interne și Poliția Română sunt fără conducere, pentru prima oară în istoria recentă. Șeful Poliției, Ioan Buda, a fost demis luni seară printr-o decizie a premierului Dăncilă, dar în Monitorul Oficial nu a apărut o altă decizie de numire în funcție.

Critic Arad, 30 iulie 2019 6:56