ȘTIRI

Primăria Arad a început, în ceasul al XII-lea, „tratamentul la sol împotriva țânțarilor”… după ce TOATE organele statului au avertizat despre pericolul extrem pe care virusul West Nile îl reprezintă asupra sănătății populației

 

Primăria Municipiului Arad a demarat abia aseară acțiunea de stârpire a țânțarilor, în condițiile în care de la începutul verii s-au înregistrat o mulțime de decese pe întreg teritoriul țării și în vecinătate din cauza înțepăturii insectelor mutante care transmit  înfiorătorul virus West Nile. La Arad, conform tuturor celor cunoscute de localnici și vizitatori, e „patria țânțarilor” și numai hazardul face să nu fi murit încă nimeni (oficial) de boala trasmisă prin înțepăturile acestor mutanți: reacțiile DSP și ale altor organe de stat sunt „timide” și se limitează la comunicate, ale Primăriei sunt exclusiv politice, iar ale populației se derulează pe facebook… și acolo rămân.

Internetul e plin de avertismente ale Direcțiilor de Sănătate Publice din toate județele României.

Ministerul Sănătăţii a anunțat ieri, 30 august, 2018 că până în prezent, au fost înregistrate 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile şi 12 decese, însă persoanele din urmă sufereau şi de alte afecţiuni.

„Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 până în data de 29 august, au fost înregistrate 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, fiind înregistrate 12 decese. Cele 12 decese au survenit la pacienţi care prezentau comorbidităţi. 5 decese s-au înregistrat în Bucureşti, 2 în judeţul Olt şi câte unul în judeţele Iaşi, Galaţi şi Covasna, Constanţa şi Dâmboviţa”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de Ministerul Sănătăţii.
Sursa citată mai precizează că faţă de anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu trei săptămâni mai devreme, iar specialiştii apreciază că ne apropiem de vârful epidemic din acest sezon, dar nu este vorba despre o epidemie, aşa cum a fost în anii 1996, 2010 şi 2016.
„Vectorii implicaţi în transmiterea virusului West Nile în ţara noastră îi reprezintă mai multe specii de ţânţari răspândiţi atât în mediul urban cât şi în cel rural. Condiţiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi de deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor de protecţie personală. În judeţele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în centrele de transfuzii s-au luat măsuri de siguranţă”, se mai arată în comunicatul de presă.

Cea mai recentă știre despre infecția cu virusul West Nile vine din Sudul țării – „nouă persoane din judeţul Dolj – cinci femei şi patru bărbaţi – cu vârste cuprinse între 33 şi 79 de ani, au fost infectate în ultima săptămână cu virusul West Nile în urma înţepăturilor de ţânţari”, conform presei naționale.

***

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Tratamete la sol împotriva ţânţarilor

Primăria municipiului Arad anunţă că în această seară va fi demarat tratamentul de combatere a ţânţarilor prin stropiri terestre.
Timp de trei nopţi consecutive,  cele 4 echipe ale firmei responsabile cu aceste operaţiuni vor acţiona pe aliniamentele stradale, în parcuri, scuaruri şi alte zone verzi de pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Arad. Se va acţiona pe o suprafaţă totală de peste 3000 ha.
Acţiunea este programată să înceapă în jurul orei 22.00,  efectuarea tratamentului fiind condiţionată de evoluţia fenomenelor meteorologice. Substanţele utilizate pentru stropire sunt omologate de către Ministerul Sănătăţii şi nu afectează oamenii şi animalele, având efect strict asupra ţânţarilor.

În cursul săptămânii trecute s-au efectuat tratamenteîmpotriva ţânţarilor cu ajutorul aviaţiei utilitare.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad (30 august, 2018)

***

Ce e bine să știți despre virusul West Nile
(sursa – Google)

Cum putem preveni infectarea

Cea mai usoara metoda de prevenire a infectarii este evitarea intepaturilor de tantar.
– cand se desfasoara activitati in mediul extern, se recomanda utilizarea unui repelent pentru insecte.
– activitatea tantarilor este mai intensa in zori si dupa apunerea soarelui. In aceste momente ale zilei este absolut necesara utilizarea unui repelent si purtarea hainelor lungi, care sa acopere corpul intr-o proportie cat mai mare.
– pentru evitarea patrunderii tantarilor in casa se recomanda montarea de plase speciale la ferestre.

Care sunt simptomele contactarii virusului

Perioada de incubatie: De regula, pacientii dezvolta simptomele dupa 3 – 14 zile de la contactarea virusului (intepatura tantarului). In mod surprinzator, organismul uman raspunde diferit in urma contactarii virusului, in ceea ce priveste simptomatologia; astfel, au fost identificate 3 situatii:

Manifestarea de simptome severe – Meningita/Encefalita

Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala:

– febra puternica;

– dureri de cap;

– rigiditate la nivelul gatului;

– stupoare (simptom ce apare de regula in psihoze: deprimare, insensibilitate, amutire);

– dezorientare;

– coma;

– tremor si convulsii;

– slabiciune musculara;

– pierderea vederii;

– amorteala si paralizie.

Simptomele pot persista pe perioada mai multor saptamani, iar efectele neurologice pot fi permanente.

Recuperarea este caracterizata de o perioada lunga de convalescenta si extenuare.

 

Aproximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virusul nu prezinta nici un simptom.

Transmiterea virusului

  1. Tantari infestati.

Cel mai adesea, virusul West Nile se raspandeste prin intepatura tantarilor infestati, care la randul lor il contracteaza prin inteparea pasarilor infectate.

 

  1. Transfuzii, transplante, transmitere mama-copil

In foarte putine cazuri, s-a constatat o transmitere a virusului prin transfuzia de sange, transplantul de organe, alaptare sau chiar pe perioada de sarcina, de la mama la copil.

 

  1. Virusul nu poate fi transmis prin atingere!

Virusul West Nile nu poate fi raspandit prin contact fizic obisnuit, cum ar fi sarutul.

 

Diagnosticare si tratament

Diagnosticarea infectiei cu virusul West Nile se face printr-o combinatie de teste speciale de biologie moleculara, asociate cu observarea semnelor si simptomelor.

– Testarea se efectueaza doar in cazul pacientilor care prezinta simptome severe, deoarece nu exista un tratament pentru infectia cu virusul West Nile.

– Confirmarea diagnosticului are la baza teste ADN, denumite Reactia de polimerizare in lant (PCR) sau analiza fluidului din maduva spinarii (lichidul cefalorahidian).

Analiza lichidului cefalorahidian se face prin prelevarea unor mostre obtinute prin punctii spinale – introducerea unui ac in partea inferioara a coloanei vertebrale. Lichidul este analizat apoi in vederea identificarii unor dovezi de infectie, cum ar fi cresterea numarului de leucocite si a cantitatii de proteine.

Ambele probe sunt supuse analizei in cadrul unui laborator specializat.

Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.

In cazul manifestarii de simptome de severitate medie, starea pacientului se imbunatateste dupa cateva zile in absenta unui tratament.

In cazul simptomelor severe, se recomanda prezentarea de urgenta la camera de garda; in general, este necesara spitalizarea pacientului si tratarea cu medicatie intravenoasa.

Foto: consumerreports.org

Lucian Valeriu, 31 august 2018 10:38