ȘTIRI

Primăria Arad se va îmbogăți sau clădirile istorice vor fi renovate? Nici vorbă: Falcă dă „ultimatumuri” cu SUPRAIMPOZITAREA

 

Nu l-a bănuit nimeni niciodată pe Gheorghe Falcă de buneintenții… Nu l-a bănuit nimeni niciodată că ar fi făcut ceva cu cap pentru orașul ăsta. Știm cu toții care este starea clădirilor din centrul orașului și știm cu toții, înafară de el însuși, cât este de vinovat de starea deplorabilă în care se află acestea, cum se dezintegrează, cum nu are el nicio soluție administrativă concretă care să vină în sprijinul proprietarilor acelor clădiri ca să poată fi reabilitate. Nu am uitat cum, în urmă cu câteva luni, a căzut balconul chiar de la o clădire din patrimoniul primăriei în care, culmea, funcționează Serviciul Disciplina în Construcții al instituției. Și lista exemplelor din categoria „dezastru urbanistic” ar putea continua la nesfârșit dar nu ar rezolva nimic concret. Cu toate acestea, primarul are tupeul să ne transmită un comunicat amenințător… Nu putem decât să ne consolăm cu „AMR 2 ANI” și să sperăm că Aradul, la sfârșitul interminabilelor sale mandate, să nu intre în topul celor mai distruse și bântuite așezări omenești din Europa…  [Sasha Romanov]

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – Primăria Arad]

SUPRAIMPOZITAREA BATE LA UŞĂ!!

Proprietarii clădirilor şi terenurilor neîngrjite au la dispoziţie mai puţin 3 luni de zile pentru a face demersurile necesare evitării supraimpozitării. În acest sens ei trebuie să facă dovada faptului că au demarat începerea lucrărilor de construire, renovare sau demolare a clădirilor aflate într-un stadiu avansat de degradare, repectiv că au început amenajarea terenurilor neîngrijite.

Direcţia Venituri din cadrul Primăriei Municipiului Arad reaminteşte faptul că în conformitate cu prevederile art.489 alin.(5) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan, consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500%.

În cursul acestui an, proprietarii clădirilor și terenurilor neîngrijite au fost somați, în condițiile Hotărârii Consiliului Local al municipiului Arad nr.235/10.07.2017 cu privire la aprobarea Regulamentului privind stabilirea condiţiilor de majorare a impozitului pentru clădirile/terenurile neîngrijite și terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv de pe raza municipiului Arad, să efectueze lucrările de întreţinere/îngrijire necesare şi să menţină în continuare clădirea/terenul în stare de întreţinere/îngrijire.

Pe baza evaluărilor din teren, a documentaţiei şi a fotografiilor efectuate, comisia de specialitate constituită în scopul inventarierii clădirilor şi terenurilor neîngrijite, a emis până la data de 15 mai 2018, aproximativ 16.000 de somaţii. Prin intermediul acestora, proprietarilor li se recomandă să facă demersurile necesare în vederea reabilitării clădirilor.

Întrucât o parte dintre aceste somaţii s-au întors la expeditor, respectiv la Direcţia Generală Poliţia Locală, Departamentul Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal, s-a recurs la somaţia publică a proprietarilor care nu au fost găsiţi la domiciliile fiscale. Prima somaţie publică cuprinde o listă cu 43 de nume.

Pe toată durata lunilor octombrie şi noiembrie în municipiul Arad se desfăşoară cea de a II-a etapă de verificare a proprietarilor somaţi pentru a se vedea dacă aceştia au făcut demersuri necesare în vederea reabilitării.

Proprietarii care, până la data de 31 decembrie a acestui an, nu iau măsurile care se impun pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere/îngrijire necesare sunt pasibili de plata unui impozit mărit începând cu data de 1 ianuarie 2019, în funcţie de procentul de degradare pe care îl prezintă clădirea pe care o au în proprietate. În aceeaşi situaţie se află şi proprietarii terenurilor neîngrijite.

Fac excepţie de la majorarea impozitului pentru clădirile/terenurile neîngrijite proprietarii care deţin autorizaţie de construire/desfiinţare valabilă, în vederea construirii/renovării/demolării/amenajării terenului şi au anunţat la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi la autoritatea publică locală începerea lucrărilor până cel târziu la data de 31.12.2018.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad

******

Articole asociate:

Aradul – orașul în care balconul din CLĂDIREA PROPRIETATE a PRIMĂRIEI se prăbușește peste Serviciul de DISCIPLINĂ ÎN CONSTRUCȚII! [FOTO]

 

De ce boală n-au mai suferit demult clădirile din Arad? De ȚURȚURI. Pe alocuri, mai mulți țurțuri decât oameni

 

 

Critic Arad, 10 octombrie 2018 5:08

paraginaparagina-17paragina-15paragina-9