Printr-o sesizare transmisă ministrului sănătății, directorul executiv adjunct economic al DSP Arad solicită „acțiuni de control care să evidențieze toate neregulile din instituție”

dsp arad
Distribuie:

 

La DSP Arad începutul de an este sub auspiciile conflictelor vechi (vezi articole asociate): printr-o sesizare transmisă ministrului sănătății, directorul executiv adjunct economic al DSP Arad solicită intervenția acestuia prin „acțiuni de control care să evidențieze toate neregulile din instituție”. Conform informațiilor pe care le deținem, sesizarea transmisă de Prefectura Arad (la care se face referire și-n această sesizare) a fost redirecționată de Direcția Națională Anticorupție către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad pentru cercetarea faptelor reclamate.

Redăm, integral, SESIZAREA către MINISTERUL SĂNĂTĂŢII – CABINET MINISTRU

„Domnule Ministru al Sănătății, Profesor universitar dr. Alexandru Rafila

Subsemnatul, ec. Penzes Iuliu Gheorghe, Director executiv adjunct economic la Direcția de Sănătate Publică a județului Arad, prin prezenta doresc să vă informez, cât mai succint cu putință, cu privire la situația actuală din cadrul DSPJ Arad pentru care vă solicit sprijinul, situație generată ca urmare a faptului că „am îndrăznit” să vă informam cu privire la aspectele care v-au fost aduse la cunoştință în scris, atât de către mine, prin intermediul Prefecturii Arad, cât și de către alte persoane, cu privire la fapte/activități descoperite în cadrul unei misiuni de audit intern dispusă în acest an la Biroul RUNOS, când auditorul intern al DSPJ Arad a constatat o serie de nereguli care aveau vădite indicii/elemente potențial frauduloase, de infracțiune, care v-au fost descrise în sesizările transmise, cu privire la care am fost informați că MS și-a declinat competența transmiţându-le Direcţiei Naţionale Anticorupție.

În speranța că această sesizare va ajunge la dumneavoastră, o să încerc să fiu cât mai scurt cu putință în expunerea situației de la DSPJ Arad, față de care vă rog să interveniți cât mai curând posibil, fie prin trimiterea Corpului de control, fie prin dispunerea unui audit intern realizat de structura de audit a MS, deși, în opinia mea, ar fi mult mai eficient pentru moment intervenția Corpului de control, întrucât sunt aspecte pentru care auditul intern nu are competențe.

Situația se prezintă în felul următor:

 Ca urmare a schimbării conducerii, din data de 18.10.2022 a fost numită ca director executiv dr. Irimie Cecilia Gabriela, dată de la care dl Cătană Constantin, șef Birou RUNOS (director interimar mulți ani, înainte de martie 2020 când a fost schimbat din funcție) a manifestat o atitudine deosebit de ostilă, mai ales împotriva mea, dar și a auditorului intern, a coordonatoarei Serviciului de control în sănătate și a tuturor celor care a considerat că „i-au vrut răul” prin scoaterea la lumină a neregulilor a cărui artizan a fost, având pe deplin acceptul tacit al directorului ex. actual, dr. Irimie Cecilia, care la numeroasele mele sesizări a negat repetat faptul evident că susține toate acțiunile lui Cătană Constantin și că, în fapt, toate deciziile și acțiunile dânsei oglindesc de fapt voința lui Cătană Constantin.

Este neînțeles pentru mine ce o determină pe dna director ex. Irimie Cecilia să accepte, să acopere și să mușamalizeze toate neregulile și toate acțiunile întreprinse de Cătană Constantin.

Această situație a culminat cu agresiunea lui Cătană Constantin, asupra mea.

Acesta m-a așteptat într-o dimineață la intrarea în instituție și deoarece în holul de la intrare nu mai era nimeni în acel moment, mi-a adresat cuvinte injurioase, spunându-mi și că sunt „trădător și turnător”, iar în momentul în care am vrut să înregistrez convorbirea, m-a lovit peste mâna în care am ținut telefonul acesta căzând pe pardosea și spărgându-se.

În acel moment l-am ridicat de jos și am intrat în lift unde am fost urmat și de Cătană Constantin care a continuat cu injuriile, îmbrâncindu-mă și izbindu-mă de peretele liftului cu o lovitură în umăr. La ieșirea din lift, care dă în secretariatul instituției, se afla și dna director Irimie Cecilia care, spre surprinderea mea, după ce i-am relatat ce s-a întâmplat, a tras concluzia că „nu s-a întâmplat nimic”, fiind de neînțeles pe ce își bazează afirmația, ea nefiind de față.

În conformitate cu prevederile Ordinului MS 1078/2010, conducerea instituției este asigurată de către Comitetul director compus din directorul executiv și directorii adjuncți.

La DSPJ Arad dna director ex. dr. Irimie Cecilia a considerat că deciziile trebuie luate într-un cadrul lărgit la care sunt invitați reprezentanți ai tuturor compartimentelor, unde „vioara întâi” este șeful Biroului RUNOS, Cătană Constantin, el fiind cel care spune ce și cum se face, eu fiind adeseori ridiculizat și enervat intenționat în aceste ședinţe, nu de puține ori fiind nevoit să plec în timpul şedințelor deoarece am probleme de sănătate care nu îmi permit să stau într-o stare permanentă de stres. Hotărârile luate cu ocazia acestor ședințe nu pot înlocui hotărârile Comitetului director, aspect ignorat total de directorul ex. dr. Irimie Cecilia.

Cu acordul total şi cu participarea directorului ex. dr. Irimie Cecilia, Cătană Constantin a convocat toţi membrii de sindicat într-o grevă ad-hoc, în timpul orelor de serviciu,

în care sub presiune și cu distorsionarea scopului adunării de semnături, a solicitat semnături din partea tuturor membrilor pentru a se solicita expertizarea psihiatrică a mea și schimbarea liderului grupei sindicale. Deși acțiunea așa-zis grevistă era total nestatutară și chiar nelegală, dna director ex. a asistat impasibilă acordându-le tot girul.

De asemenea, pentru a bloca misiunea de audit în care au fost depistate o serie întreagă de nereguli, în timpul misiunii o subalternă a lui Cătană Constantin din cadrul Biroului RUNOS, i-a făcut auditorului sesizare la Comisia de disciplină, moment în care acesta a trebuit să suspende misiunea.

Motivul pueril pentru care a fost făcută sesizarea dovedește scopul premeditat de a-l pune pe auditor în situația de a nu putea continua misiunea de audit pentru a evidenția toate neregulile constatate. Toată acțiunea a avut susținerea deplină a actualului director executiv, dr. Irimie Cecilia, care s-a finalizat cu aplicarea sancțiunii de „mustrare scrisă”, deși probele nu susțineau aplicarea sancțiunii, importantă nefiind sancțiunea ci scopul ascuns de blocare a misiunii de audit.

Aspectul de acțiune premeditată este evidentă și dovedit de următorii factori: sesizarea a fost făcută de către un angajat al Biroului RUNOS, care nu avea nicio legătură cu fapta sesizată, iar doi din cei trei membri ai Comisiei de disciplină sunt din cadrul Biroului RUNOS, respectiv Cătană Constantin – președinte și un alt subaltern al lui, membru. Votul în comisie se pare că așa a și fost, doi pentru sancționare și unul pentru clasare.

Nu pot în final să nu vă supun atenției și aspectul privind structura de personal a compartimentelor.

În timp ce compartimentul financiar-contabilitate-buget din subordinea mea, are patru (4) angajați, care pot realiza toate activitățile, Biroul RUNOS are șase (6), raportat la numărul total de personal de aproximativ 70 de angajați. Nu pot să nu mă întreb de ce și ce lucrează acești angajați. Răspunsul nu poate fi decât unul singur: pentru ca Cătană Constantin să-și mențină postul de șef, acest fapt fiind posibil cu concursul deplin al unor angajați din structurile Ministerului Sănătății, bazate pe amiciții și prietenii pe care n-o să-i amintesc acum. O analiză nominală a fiecărei structuri din DSPJ-uri cred că s-ar impune cât mai curând.

Faptele și acțiunile care pot fi reclamate sunt mult mai multe, susținute chiar de către unii angajați cu funcții de conducere din Ministerul Sănătății, dar cu speranța că veți dispune acțiuni de control care să evidențieze toate neregulile, mă rezum la acestea, rugându-vă în final ca pe lângă acțiunea de control pe care o solicit, „să cântăriți” bine persoanele pe care le numiți la conducerea instituției.

 Cu deosebită considerație,

 DIRECTOR EX.ADJ. ECONOMIC Ec. Penzes Iuliu Gheorghe”.

 

Articole asociate:

La DSP Arad nu s-au calmat apele – ba dimpotrivă: s-a spart conducta principală și au început să țâșnească mizeriile din toate birourile!

SESIZAREA depusă la Prefectură de directorul financiar al DSP Arad împotriva lui Cătană – redirecționată către Ministerul Sănătății și DNA: acesta este MOTIVUL pentru care Cătană și-a ieșit din minți și l-a agresat pe Penzes Iuliu în sediul instituției

„Filme cu disperați” la DSP Arad. Fostul director, Constantin Cătană l-a agresat fizic, în holul și în liftul instituției, pe directorul financiar

Categorie: Știri
Etichete: Constantin Cătană, director Cecilia Irimie, DSP Arad, Penzes Iuliu Gheorghe, sesizare Ministerul Sănătății
Distribuie:
Articolul anterior
 Măsuri pentru prevenirea gripei recomandate de DSP Arad
Articolul următor
Violenți în familie, pe stradă și pe rețele sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie