Procurorul Cristian Lazăr, al cărui traseu profesional a trecut cu brio și „testul Aradului”, are șanse mari să ocupe funcția de șef al DNA

dna 1
Distribuie:

 

Procurorul Cristian Lazăr, adjunct al Secției de urmarire penala si criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Jusțitie s-a înscris luni, 23 iulie, în procedura pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Fostul procuror-criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad completează astfel lista definitivă a celor patru pretendenți la cea mai mediatizată funcție juridică din România – listă care-i mai compune pe Florentina Mirică (procuror anticorupție, numită în urmă cu 4 ani de Laura Codruța Kovesi la șefia Serviciului Combaterea corupției în justiție din DNA și cunoscută drept o apropiată a fostei șefe a DNA), Marius Iacob (devenit celebru după ce a instrumentat „Dosarul Elodia” și care a lucrat multă vreme cu Laura Codruța Kovesi, inclusiv la Parchetul General) și Elena Grecu, (procuror în cadrul Direcției, șefa Serviciului Juridic al DNA).
Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Traseul profesional al procurorului Cristian Lazăr a trecut și prin Arad

Între 2004 și 2006, câtă vreme a fost procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, venind de la Caraș-Severin, a condus și finalizat cu rechizitorii mai multe anchete ce vizau infracţiuni cu violenţă, crime, tâlhării, tentative de omor etc. A avansat datorită acestor merite, transferându-se la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, iar după câţiva ani a ajuns să fie procuror-şef adjunct în cadrul Parchetului General.

Despre pocurorul Cristian Lazăr și activitatea sa la București se cunosc destule lucruri  încât să-i creeze un CV compatibil cu o funcție de un asemenea nivel.

„Pe data de 18 septembrie 2014 a clasat dosarul penal nr. 644/P/2013 privind un conflict de interese care îl viza pe presedintele Klaus Werner Iohannis, pe vremea cand acesta era primar al Sibiului. Este vorba despre dosarul in care Iohannis, in calitate de primar, a fost acuzat ca a restituit Caminul de batrani din strada George Cosbuc catre Forumul Democrat German din Romania (FDGR), al carui presedinte era acelasi Klaus Iohannis, si a cerut azilului sa plateasca chirie FDGR.

Procurorul Cristian Lazar este totodata si cel care a recunoscut interventia SRI in dosarele penale. Mai exact, dupa ce procuroarea Carmen Rusu a clasat plangerea penala formulata de printul Paltin Strudza impotriva procurorului DNA Iulian Nica (cel care a instrumentat dosarul retrocedarilor), Lazar a mentinut solutia de clasare, retinand in ordonanta sa din 5 decembrie 2016, ca in dosarul Retrocedarilor exista procese-verbale de redare „al caror continut nu corespunde cu aspectele ce se gasesc pe suportii optici pe care sunt stocate respectivele convorbiri”, dar si ca lucratorii SRI au fost cei care au redat in forma scrisa convorbirile telefonice sau ambientale si ca nu s-a mai procedat ulterior la ascultare efectiva de catre lucratorii de politie judiciara.

Totodata, in 2013, procurorul Cristian Lazar a inchis dosarul de plagiat al fostului premier Victor Ponta, respingand contestatia la rezolutia de neincepere a urmaririi penale in cazul plagiatului ex-liderului PSD: „Este evident ca infractiunea de plagiat nu exista, iar rigoarea juridica ne determina sa analizam legalitatea si temeinicia solutiei prin raportarea de insusire a calitatii de autor a unei opere, astfel cum aceasta este reglementata de art. 141 din legea nr.8 din 1996. (…) In concluzie, doar identitatea de texte este neconcludenta ca obiectiv pentru stabilirea existentei unei incalcari, avand in vedere ca aceasta identitate se datoreaza uneori textelor oficiale de natura juridica si traducerilor oficiale sau reprezinta citate apartinand altor autori”, se preciza in rezolutia procurorului Lazar.” (Sursa: Lumea Justiției)

În prezent, Cristian Lazăr are în instrumentare dosarul închisorilor CIA din Romania.

Conform regulamentului

„Selecţia pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA se va desfăşura în perioada 9 – 30 iulie 2018. Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până la data de 23 iulie.

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 24 iulie, urmând ca în perioada 25 – 27 iulie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.

Propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/ vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei, după un interviu, înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi”, potrivit anunțului  Ministerului Justiției.

 

 

 

Categorie: Știri
Etichete: cristian lazar, dna, elena grecu, florentina mirica, laura condruta kovesti, marius iacob
Distribuie:
Articolul anterior
Golul lui Modan a adus Supercupa la Chișineu Criș
Articolul următor
ANUNȚ: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad organizează GRATUIT cursuri autorizate de competențe antreprenoriale

2 comentarii. Leave new

  • avatar of virgil florea
    Virgil Florea
    24 iulie 2018 10:41

    Noi sperăm că lucrurile se vor îndrepta șa desigur așteptăm ca și celelalte posturi vegetate din justiție de alți neputincioși să fie eliberate și aduși oameni de valoare.

    Răspunde
  • Un tip echilibrat, foarte sufletist si bun profesionist!
    Succes dle Lazar!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie