Profile în câteva linii: Ioan Biriș

ioan biriș
Distribuie:
Vă mărturisesc dintru început că mă aflu în dificultate, având în față CV-ul de peste 20 de pagini al lui IOAN BIRIȘ, care vădesc contribuții de primă mărime în filosofie (doctorat în 1989) și sociologie (doctorat în 2000).

Cu o pregătire temeinică în cele două domenii (absolvent, ca șef de promoție, al Universității clujene cu  media 9,94), dublată de o profundă dedicare studiului, IOAN BIRIȘ s-a construit prin acumulări și elaborări științifice, care l-au impus ca PERSONALITATE DE EXCEPȚIE, un ERUDIT  în  domenii în care este greu să performenzi, un domeniu, pe care l-aș numi al „celor puțini aleși”, în stare să teoretizeze concepte și abstracțiuni, materializându-le într-o operă științifică de anvergură: 11 volume de autor, dintre care unul, în engleză, trei volume în calitate de coordonator, un volum, ca traducător al unui mare filosof de la Oxford, 135 de studii de specialitate, dintre care 50 în limbi străine, lucrări științifice susținute la peste 20 de congrese, conferințe, simpozioane sau școli  de vară internaționale, inclusiv la patru congrese mondiale de filosofie (ce au loc la 5 ani), 600 de citări ale operei sale științifice, potrivit „academia.edu”, cinci granturi internaționale de cercetare (două ca director), cinci granturi științifice naționale (trei ca director).

Elev, în clasa a XI-a, la  Liceul „Moise Nicoară”, IOAN BIRIȘ l-a descoperit pe Lucian Blaga,

filozoful pe care l-a omagiat, câteva decenii mai târziu, considerându-l „cel mai mare filosof român de până acum”, în cartea  „Lucian Blaga, Conceptele dogmatice” (2020), un demers riguros și inovator, care demonstrează că dogma, din viziunea lui Lucian Blaga, poate fi abordată din perspectivă matematică, ceea ce constituie o abordare profund originală.

Să reținem că referitor la sociologia culturii, IOAN BIRIȘ este un „deschizător de drum”, propunând ca invenții, indicatori de calcul privind influența culturii în funcție de tradiție și inovație. Abordând „partea, ca putere de întreg” în o cartea „Constantin Noica, Holomeria simbolică”(2019), IOAN BIRIȘ îi aduce un omagiu filosofului de la Păltiniș, apreciindu-l ca fiind „al doilea filosof român, ca importanță”.

Înainte de anul 1989, IOAN BIRIȘ era considerat o „eminență cenușie” nu doar ca director al Cabinetului județean de partid, ci și prin faptul că publica încă la începutul anilor ‘80 studii științifice în „Revista de filosofie” (conceptul de totalitate la Hegel, „totalitatea concret-istorică în concepția lui Marx), precum și în volume editate de Academia Română.

 

Omul de știință IOAN BIRIȘ are har pedagogic, vrăjindu-și auditorul, tânăr sau adult, nu numai prin bogăția și rigoarea informației, ci și prin căldura și fluența expunerii, reușind un fapt rarisim și anume să se facă înțeles în complicate abordări de logică și filosofia științei.

M-a surprins modul apropiat, încărcat de reverență, dar și de afecțiune, exprimat de elevii Colegiului „Moise Nicoară”, cu prilejul aniversării a 100 de ani de învățământ în limba română, față de profesorul lor, doar doi ani, dar suficienți să rămână, pentru totdeauna, în memoria lor afectivă. Dar IOAN BIRIȘ este  apreciat nu numai de elevii de la  „Moise Nicoară” și de studenții săi (a fost profesor universitar, șef de departament și decan, la Universitatea de Vest din Timișoara și profesor universitar asociat la cele două universități arădene), ci și de mari personalități în domeniile sale de competență, dintre care amintim doar câteva nume: ION ALUAȘ (considerat mentor), VICTOR SĂHLEANU, ILIE PÂRVU, ACHIM MIHU, ANDREI MARGA, CAMIL POSTELNICU.

Dar este important să reținem dincolo de contribuțiile științifice și de binemeritatele premii atribuite de Academia Română și Președinția României, calitățile umane rare, probate de IOAN BIRIȘ: demnitate, loialitate, generozitate, modestie, empatie și profund atașament nu numai față de familie și față de prieteni, ci și pentru OAMENI, în general, la care s-a raportat, de-a lungul anilor, în Nadășul natal sau în marile orașe și instituții din țară și din străinătate, cu sinceritate și profundă înțelegere.

Dar spre a cunoaște personalitatea complexă a lui IOAN BIRIȘ, vă Invit să-i citiți CV-ul, atașat acestui articol, precum și opiniile exprimate de prof. univ. dr. ALEXANDRU VIOREL MUREȘAN (Londra), copilul teribil al logicienilor clujeni, o personalitate apreciată în învățământul universitar arădean și nu numai.

 

Iar, în finalul Profilului în doar câteva „linii”,  nelipsita urare: SUCCES, în continuare!

………………………………………………………………….

Prof. univ.dr. ALEXANRU VIOREL MUREȘAN (Londra). Dacă ar fi să-l caracterizez pe profesorul universitar Ioan Biriș, printr-o singura propoziție sintetică, atunci aceasta ar fi : un «self-made man».

Să mă explic:

* Îl cunosc de pe băncile facultății: am fost colegi la secția de filosofie a Facultății de Istorie-filosofie de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj. De la început mi-a apărut ca un om foarte serios, tenace, un «hard working man» dublat de o inteligență profundă, cu multe deschideri spre nou. De fapt, încă din acei ani se întrevedea vocația sa filosofică, spiritul său viu și mereu reflexiv. Îmi amintesc foarte bine cum profesorii noștri de atunci îl dădeau mereu exemplu; nu întâmplător a și terminat studiile ca șef de promoție.

*Ne-am reîntâlnit peste câțiva ani la Arad, devenisem – îmiplace să cred – buni prieteni. De fapt, această amiciție s-a consolidat mereu cu anii care au trecut, la care se adaugă și fructuoase colaborări științifice. Prim multă muncă, cu o dotare intelectuală de excepție, a evoluat, firesc, devenind «man on the top»: este deja un nume consacrat în elita universitară din Vestul României (și nu numai).

* Ca profesor universitar plin

(două doctorate – unul in filosofie și altul în sociologie), la Universitatea de Vest Timișoara și-a găsit spațiul optim de afirmare pe plan național și internațional. A acoperit un vast domeniu filosofic, sociologic, politologic publicând mai multe cărți de prestigiu, foarte bine primite de mediul academic, dar și mai larg. Nenumărate studii științifice, luări de poziție, prezențe la întâlniri interne și internaționale  i-au cimentat bunul renume atât în rândul colegilor cât și în cel al studenților săi. Și totul prin munca lui asiduă, spiritul pătrunzător și vasta cultură cristalizată în atâtea decenii.

*Am avut o serie de interferențe în câmpul profesional, dar în timp ce eu am rămas un fanatic și închistat cercetător într-ale logicii și filosofiei științei, Ioan Biriș și-a extins neîncetat preocupările, cu rezultate fructuoase și, spre lauda domniei sale, țin să menționez efortul de „restituire” a filosofiei românești: un mare succes a fost cartea sa despre Constantin Noica.

* În viața cotidiană s-a dovedit mereu un spirit de camaraderie sinceră, sportiv «bon viveu»r, acolo și atunci când a fost cazul. Sunt convins că poate fi mândru de tot cea a realizat in viață, de la viața academică, la cea privată. La rândul meu, sunt bucuros de a-l fi avut și de a-l avea alături ca prieten și bun sfătuitor.

Iată de ce eu îl văd ca un autentic self-made man»,în cel mai frumos înțeles al cuvântului”.

 

Prof. univ. dr. BIRIȘ IOAN – Academic CV by www.criticarad.ro on Scribd

Categorie: Opinii
Etichete: Ioan Biriș, Lizica Mihuț, Prof. univ.dr. ALEXANRU VIOREL MUREȘAN, profesorul universitar Ioan Biriș
Distribuie:
Articolul anterior
Finisajul expoziției Cosmocentric – despre un punct de vedere unic al universului Cosmotic pe care artista Livia Mateiaș îl definește ca fiind universul interior
Articolul următor
Suporter Club UTA a vândut, în trei zile, produse în valoare de 36.660 lei. Profitul va fi REDIRECȚIONAT către copiii și juniorii clubului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta-78

LA MULȚI ANI MAI BUNI, UTA!

UTA aniversează azi 78 de ani de când Francisc von Neuman, Baron de Végvár, probabil cel mai nobil om care a populat Aradul în toată istoria sa, ne-a dat un…
prof. gheorghe i tohăneanu

DOMNUL PROFESOR TOHĂNEANU

Mâhnirea mea este determinată de intervenția (lipsită de reverență) a lui MIRCEA MIHĂIEȘ (România literară, nr. 6 din 10 febr. A.c.), care în „contrafort” prezintă Cazul Tohăneanu, ironizând – prin…
virgil florea

Lumea nebunilor

E ușor să scriem acum în 2024 despre o lume total ieșită din circuit pentru că vedem cu ochii noștri ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Și nu putem…