sâmbătă, martie 25, 2023

Prozatorul Gheorghe Schwartz a primit titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al orașului Târgu Neamț

„Clasicul în viață” al literelor arădene, prozatorul Gheorghe Schwartz a avut onoarea să primească chiar din mâinile primarului orașului Târgu Neamț, Vasilică Harpa, titlul de cetățean de onoare a orașului aflat… la 16 ore de mers cu un tren din anii `60.
Onoarea survine ca urmare a faptului că, la ediția precedentă, a câștigat Premiul „Ion Creangă, Opera Omnia”, susținut financiar și logistic de aceeași primărie.

Prozatorul GHEORGHE SCHWARTZ, laureatul Premiului naţional „Ion Creangă“, Opera Omnia, ediția a VI-a

[INFORMARE DE PRESĂ]

Pe 1 martie 2023, s-a desfăşurat ediţia a VII-a a Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, proiect aflat în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, cu finanțarea Consiliului Județean Neamţ.

Gala Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, găzduită de Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, a avut ca punct central festivitatea de decernare a Premiului, care a revenit anul acesta prozatorului Petru Cimpoeșu.

Astfel, prozatorul de origine vasluiană se alătură unei întregi pleiade de laureați: Dumitru Radu Popescu, Nicolae Breban, Eugen Uricaru, Dan Stanca, Gabriela Adameșteanu, Gheorghe Schwartz.
Laureatul din acest an, un prozator român de certă ținută, „care s-a impus conştiinței publice românești sau pe plan internațional, cu lucrări de certă valoare și ținută artistică, unanim apreciate de critica literară şi de marele public”, așa cum menționează regulamentul, a fost ales prin vot secret dintr-o listă preliminară de nominalizări, care i-a mai inclus, în ordine alfabetică pe: Ştefan Agopian, Val Butnaru, Radu Cosașu, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Emilian Marcu, Bujor Nedelcovici, Lucian Strochi și Varujan Vosganian. Și anul acesta juriul a avut în componență critici literari și scriitori de autoritate: Ioan Holban președinte, Mircea A. Diaconu, Theodor Codreanu, Mircea Chelaru, Adrian Dinu Rachieru, Constantin Dram și Cristian Livescu.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, în prezenţa unui public numeros, scriitorul Gheorghe Schwartz, premiatul de anul trecut, a primit din partea Primăriei şi a Consiliului Local Târgu Neamţ, titlul de Cetăţean de onoare al oraşului de la poalele Cetăţii Neamţ.

Gala Premiului național pentru proză „Ion Creangă”, Opera Omnia a debutat cu sesiunea de comunicări „Ion Creangă – memorialist și povestitor nepereche”. Au participat scriitori, critici și istorici literari: Marius Chelaru, Aurel Ștefanachi, Gheorghe Schwartz, Nicolae Scurtu, Iulian Pruteanu Isăcescu, Valentin Talpalaru, Cristian Livescu, Lucian Strochi, Radu Tudorel, Neculai Muscalu.

La final, au fost lansate câteva cărţi în rezonanţă cu evenimentul: „Trădarea”, de Gheorghe Schwartz

(la Editura Nona, Piatra-Neamț, în seria Prozatori români laureați ai Premiului Național de proză „Ion Creangă”) şi „Identitatea culturală a sufletului românesc”, de Neculai Muscalu, la Editura Academiei. Publicul prezent, format din elevi și cadre didactice din cadrul Colegiului Național „Calistrat Hogaț”, a putut viziona și Expoziția de carte a Editurii Tipo Moldova din Iași (director, Aurel Ștefanachi). De asemenea, în prezentarea criticului Cristian Livescu au fost recenzate cele mai recente numere ale revistei „Antiteze” apărute la Editura Nona a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. La succesul ediţiei a VII-a – alături de Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare” – au contribuit: Primăria şi Consiliul Local Târgu Neamţ, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț, Societatea Scriitorilor din judeţul Neamţ, Fundaţia Culturală „Ion Creangă” din Târgu Neamţ, Asociaţia Română pentru Cultură şi Arte „Arcade” Piatra-Neamţ.

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news