miercuri, martie 29, 2023

Recrudescenţa flagelului terorist

 

Într-o emisiune din noiembrie 2012, la o televiziune locală spuneam: „Terorismul actual este cel mai mare flagel posibil al omenirii. Da! Cel mai mare flagel! Dacă ne gândim la 11 Septembrie 2001, la  turnurile gemene, pe urmă la acţiunile din Londra, din Spania, (…)  Aş vrea aşa, să fac o apreciere a cauzelor, dar mă hazardez totuşi. Însă, dacă analizăm acţiunile teroriste vedem că foarte multe sunt generate de interpretarea greşită a Islamului, de fanaticii islamiști, a Coranului. Aţi auzit desigur  de Al Jihad, războiul sfânt – să nu se înţeleagă greşit, eu nu contest Coranul, am citit versete din Coran, care susţin crearea statului mondial Islamic. Ceea ce nu este un deziderat ilegal. Însă metodele folosite şi vehemenţa, şi acţiunile teroriste sunt inacceptabile….” . Previziuni apărute şi în cartea mea Dialoguri Incomode.

Nu aş vrea să mă erijez într-un clarvăzător a la Petrache Lupu sau Mama Omida, dar o analiză pertinentă de către experţi în problemele terorismului, bazată pe informaţii, din surse deschise sau Intelligence, puteau previziona o recrudescenţă a terorismului internaţional de sorginte islamică. Chiar şi ţările vizate puteau fi nominalizate şi delimitat „câmpul tactic” de acţiune a terorismului. Pot chiar să apreciez că, cei care aveau obligaţia să deceleze vectorii de pericol în evoluţia terorismului, au eşuat. Nu cred că este penurie de mijloace, ci de competenţe.

Dacă – Doamne fereşte! – nu există un „interesat” în destabilizarea Europei.

Dar să revin în actualitate. Fenomenul terorist s-a amplificat, victimele sunt tot mai multe, mijloacele tot mai variate, recrudescenţa atinge cote fără precedent.

Numai în 14 iulie 2016, chiar de Ziua Naţională a Franţei, în atentatul de la Nisa, erau 84 de persoane ucise şi 18 răniţi în stare gravă, după cum anunţa ministrul francez de Interne la câteva ore de la catastrofă și care avea să fie mult mai mare.

Dacă menţionăm şi atentatele din 1 iulie pe aeroportul Ataturk, cu 42 de morţi şi 239 de răniţi, atentatul de la Bagdad din 3 iulie cu 250 de morţi şi peste 250 de răniţi, considerat cel mai sângeros din Irak, toate comise de ISIS, dovedesc că a început campania de vară a terorismului islamic. Mare pericol şi pentru Europa!

Franţa a fost teatrul de operaţii al ISIS în noiembrie 2015, când au căzut victime 129 de persoane, între care doi români, şi 352 de răniţi. Au fost anihilate alte atentate pregătite şi cu toate acestea, Franţa, chiar Europa, sunt sub ameninţarea terorismului. Nu o spun eu, ci personalităţi cu expertiză şi poziţie politică. Înainte de Campionatul European de Fotbal, au existat informaţii despre pericolul terorist, iar Franţa a instituit alertă antiteroristă permanentă, măsuri nemaiîntâlnite. Directorul serviciului francez de securitate Patrick Calvar semnalează: „Cu siguranţă Franţa este cel mai ameninţat stat şi ştim că Daesh pune la cale să organizeze noi atentate„.

Temerile francezilor sunt confirmate şi de poliţia germană.

Biroul poliţiei criminale federale germane motivează pericolul: „In special din cauza trecutului colonial francez în Africa de Nord, implicării sale militare în Mali şi susţinerii luptei împotriva aşa-numitului Stat Islamic în Irak si Siria, Franţa este mereu în vizorul atacatorilor islamişti.

Previziunile oficialilor de mai sus, deşi generale, s-au confirmat. În luna Ramadanului 06 iunie – 06 iulie, lună în care, conform Coranului, violenţa este interzisă, Al Jihad-ul încetează, aflăm de un bilanţ al victimelor terorismului din ISIS, conform căruia au fost ucişi 855 de oameni în Irak, Bangladesh, Statele Unite ale Americii, Turcia, Siria, în atentate revendicate de Statul Islamic, la care dacă adăugăm cele ( cel puțin) 84 de la Nisa, avem un total de 939 de victime. Colosală cifră ! Islamul a fost încălcat! ISIS este o structură criminală!

Acum câţiva ani ne bucuram că războiul cald din Jugoslavia s-a terminat. Europa avea şansa să devină spaţiul toleranţei şi cooperării. Dar perspectiva a fost compromisă. Războiul nu a încetat. Mulţi strategi opinează că a început al III-lea război mondial. Dar un război atipic, ce a căpătat altă formă, nouă, denumit de specialişti: război asimetric!

Nu insist asupra noţiunii, spun doar că asimetria „constă în refuzarea regulilor luptei impuse de adversar, organizând alte operaţiuni de luptă imprevizibile”; în cadrul războiului asimetric, folosirea terorii prevalează.

Acţiuni precum: „folosirea terorii prin acţiuni împotriva populaţiilor civile pe scena principală a conflictului, luarea de ostatici, răpirile, mutilările, crimele şi alte activităţi criminale pot duce la apariţia terorii în sânul populaţiei fără ca atacantul asimetric să se expună unor riscuri înalte – afirmă Dr. Gheorghe Văduva în cartea sa Războiul asimetric.

Şi dacă privim la modus-operandi în acţiunea teroristă de la Nisa – folosirea unui mijloc de transport de mare tonaj – recunoaştem acţiuni ale războiului asimetric.

Mossad-ul, experţii evrei, confirmă că metoda e folosită şi de organizaţiile teroriste palestiniene în Israel.

Cu toate măsurile de securitate deosebite luate de ţările vizate, constatăm că  inventivitatea, versatilitatea şi experienţa organizaţiilor teroriste nu poate fi ignorată. Ameninţările directe cu atentate teroriste ale califului Al – Baghdadi, trebuie considerate ca o ameninţare de război a Franţei, a Europei chiar, şi implicarea într-un război asimetric cu Califatul terorii – cum bine îl defineşte ziarista şi experta în terorism, italianca Loreta Napoleoni în cartea sa ISIS – Califatul terorii.

O frază mai scriu. Cred eu importantă!

Teroriştii islamici se deosebesc total de alţii, prin motivaţia sacrificiului: ajungerea cât mai repede la Allah. Moartea pentru islamişti este o eliberare, o împlinire, un drum sigur către Dumnezeul lor Allah! De aceea nici o măsură de securitate nu poate fi infailibilă.

Şi totuşi, combaterea terorismului poate avea succes printr-o analiza serioasă a fenomenului şi combinarea măsurilor de Intelligence, protecţie şi apărare a obiectivelor şi intervenţie, când cele două scuturi au fost penetrate.

Ultimele Știri

Related news