Redefinirea mansardei la Ghilea Show

 

S-a întâmplat miercuri, 22.06.2016: din minutul 31 al emisiunii Ghilea Show pe TV Arad a fost Sebastian Bulumac în nume propriu și ca mandatar al doamnei, deja celebre, „Laura de la Teba”,  ca să-și exercite dreptul la replică în legătură cu afirmațiile demult celebrului Gheorghe Falcă în calitate de invitat la aproape celebra emisiune a domnului Ghilea. Prea multe „celebrări” a iscat emisiunea cu pricina, iar replica ei din 22.06 nu a făcut decât să întărească și să confirme nu multe lucruri, dar esențiale despre edilul nostru preaiubit, despre presă și despre indestructibila relație amoroasă perversă dintre edil și presa… lui.
Domnul Ghilea s-a pregătit. Și-a luat în serios rolul de jurnalist-pitbull de pază al dictaturii. Avea replicile la el, numai că acestea nu s-au mai prea potrivit în contextul dialogului cu Sebastian Bulumac. Luat prin surprindere de faptul că Sebastian Bulumac nu este așa cum i l-a portretizat domnul Falcă, lipsită de inspirație, gazda emisiunii a cam dat-o de gard. Și-a croit apărarea în jurul  mansardei … a deja celebrei mansarde a doamnei Laura în care ploua mult și era otravă de șobolani în emisiunea din 07 iunie pentru că nu era construită cum trebuie. Am trăit să aud și asta. Un jurnalist care pretinde că are noțiunea termenilor o ia pe arătura explicațiilor tehnice ale noțiunii și nu oricum, ci conform DEX. Nu oricine ar fi fost în fața domnului Ghilea ar fi reacționat la fel de decent-ironic precum preopinentul… dar, cert e că Seba Bulumac a făcut-o: un zâmbet rece și tăios a fost reacția  „invitatului cu replica” la tentativele subtil-împăciuitoriste ale moderatorului.

Poate exagerez și domnul Ghilea chiar l-a avut ca invitat pe domnul Falcă, cu diplomă în construcții, în calitatea sa de inginer și chiar subiectul emisiunii erau clădirile municipiului… cu sau fără mansarde… dar mai mult cu pentru că sunt o provocare pentru arhitecți și constructori. Altfel, niciun om cu minime capacități de stăpânire a limbii române, nu ar fi înțeles că doamna Laura are probleme cu mansarda de la Teba (apropo, Teba nici nu are mansardă deci sensul termenului folosit în contextul acelei emisiuni, era evident cel peiorativ).
Cu certitudine, niciun curios care a urmărit dreptul la replică nu se aștepta ca domnul Ghilea să-și ceară scuze. Nu a făcut-o nici Sebastian Bulumac, nici doamna Laura prin mesajul transmis. Nu este nicio regulă și nicio lege care să ne oblige să ne cerem scuze de la oameni care nu ne plac sau care, într-un context sau altul, ne-au tulburat liniștea socială. Bine… ar fi bunul simț, dar el nu obligă să ci, mai mult, să nu…
Ca o concluzie la mansardă nu s-a prea înțeles mare lucru nici măcar de către domnul Ghilea care și-a uitat vorba din gură cum s-ar zice și ne-a lăsat cu definiția pe jumătate. A trecut la un alt nivel… mai subtil și mai liber în interpretare și anume că, acel termen l-a folosit pentru că domnia sa este un recunoscut jurnalist de pamflet. Acuma, ce-am putea zice… ne-a pus un căluș în gură, dar unul mic pe care-l scuipăm la primul strănut… călușul, evident…
Și totuși… domnul Ghilea are partea sa de dreptate: orice emisiune care-l are invitat pe domnul Falcă este un pamflet și trebuie tratat ca atare.
Și orice articol de ziar.

Textul integral al dreptului la replică transmis în scris  de doamna Laura de la Teba:

Doresc în primul rând să mulțumesc Televiziunii Arad pentru cele 7 (șapte) minute pe care cu generozitate mi le-a oferit pentru a-mi putea exprima în fața telespectatorilor poziția vis-a-vis de acuzațiile ce mi-au fost aduse de către domnul primar Gheorghe Falcă în emisiunea Ghilea Show din data de 07.06.2016.

Având în vedere faptul că nu sunt o persoană publică  și intențiile mele sunt de a-mi proteja identitatea atât personală cât și socială, am ales să-mi folosesc dreptul la replică acordat în cadrul emisiunii dar să-l transmit în  formă scrisă, mandatându-l pe domnul  Sebastian Bulumac să-l prezinte  telespectatorilor.

O să mă refer în aceste rânduri strict la modalitatea în care Domnul Primar a găsit de cuviință să facă analiza campaniei electorale, și anume prin răspândirea ideii că toți cei care au ales să susțină un alt candidat sunt niște oameni răi, meschini, fără nicio pregătire, rupți de realitate, dușmănoși, oameni care habar n-au de administrația publică și al căror unic scop în viață este să arunce acuzații nefondate asupra domniei sale.

Nu o să îmi cer scuze nici personal nici public pentru absolut nimic din ceea ce am scris în campania electorală pe pagina personală de facebook și am tăria să îmi asum fiecare cuvânt. Fac acest lucru  fiind convinsă că nicio ființă vie, inclusiv dl Gheorghe Falcă,  nu a  avut de suferit de pe urma acelor postări.  Postările respective sunt mostre ale libertății mele, cetățean liber al acestui oraș, de a mă situa, în virtutea convingerilor mele personale, mai mult sau mai puțin politice, de partea oricărui candidat.

Domnule Primar, în Constituția României, scrie că, în România,   este  garantată libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor, libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public. Tot în legea fundamentală am găsit scris că cenzura de orice fel este interzisă. Eu, cetățean liber și onest, respect Constituția și legile fundamentale ale țării mele și îmi voi folosi neîngrădit toate drepturile pe care acestea mi le conferă.

 Revenind la motivul pentru care am solicitat dreptul la replică, vă informez, Domnule Primar, că nu am afirmat niciodată, în niciun context, că v-aș da otravă de șoareci. Nici că v-aș dori moartea. Doresc să cred că ați fost doar prost informat de oamenii dumneavoastră și nu că ați inventat această acuzație. Din momentul acelei emisiuni și până astăzi, chiar și în momentul în care scriu aceste rânduri, m-am gândit, Domnule Primar, ce v-a îndemnat să rostiți numele meu, funcția și locul de muncă, într-o emisiune televizată, cu scopul clar de a mă denigra?! De ce, din tot noianul de postări împotriva dumneavoastră din perioada campaniei electorale, ați ales să mă nominalizați tocmai pe mine, și mai ales să-mi puneți în cârcă afirmații care nu-mi aparțin? Care a fost beneficiul material și moral făcând acest lucru?  Răspunsul este unul singur. Și l-ați dat chiar dumneavoastră în emisiunea din 7 iunie. M-ați văzut la conferința de presă de după alegeri stând „la dreapta lui Sebastian” și probabil ați considerat că am avut un rol extrem de important în promovarea acestuia în campanie. V-ați înșelat, domnule primar. Am fost doar unul dintre zecile de oameni care s-au coagulat în jurul candidaturii unui independent. Ideea de a aduce o schimbare în orașul pe care îl administrați de 12 ani ne-a adus împreună pe mulți. Nesperat de mulți oameni care, într-un timp atât de scurt de la anunțul candidaturii domnului Bulumac, ne-am coagulat în jurul acestei idei de schimbare . Acei oameni răi, meschini, fără nicio pregătire, rupți de realitate, dușmănoși, oameni care habar n-au de administrația publică și al căror unic scop în viață este să arunce acuzații nefondate asupra domniei dumneavoastră la care ați făcut referire sunt de fapt oameni și cetățeni bine ancorați în realitatea acestei urbe, cu profesii și cariere respectabile în mediul privat. Sunt  arhitecți, avocați, doctori, ingineri, oameni de afaceri, economiști, profesori, muncitori pe bandă, sportivi de performanță sau amatori, artiști, scriitori. Sunt oameni din toate categoriile  sociale și profesionale care și-au dorit un lider în fruntea orașului, un suflu nou în administrație și nu doar un zapciu care să colecteze taxe și impozite.

DA, l-am susținut pe Sebastian, am crezut și cred în continuare că ar fi fost o soluție viabilă pentru Arad. Am răspândit în mediul on-line atât idei personale despre cum vedeam eu această candidatură cât și materiale preluate de la cele câteva publicații locale independente.

Dacă vreodată pe durata campaniei, sub impulsul unor stări de moment, chiar aș fi scăpat necontrolat vreo injurie, acestui fapt nu apreciez că merită a i se acorda atenție mai mult decât unei injurii ca atunci când îți prinzi degetul la ușă sau te lovești cu degetele de la picior de colțul mesei, de exemplu. Totuși, am noțiunea termenilor și discernământul necesar să triez și să postez în mediul on line opinii personale și exclusiv inofensive. Din modul în care ați abordat așa-zisa mea postare pe facebook, reiese că aș reprezenta, la propriu un pericol social-public, or acest lucru pe lângă faptul că este neadevărat , este o acuză gravă și o insultă în ceea ce mă privește.

În cazul în care persoane din anturajul conjunctural din campania electorală care s-au infiltrat în cercul susținătorilor lui Sebastian Bulumac vădit în scopul de a crea asemenea ,,oportunități,, și de a răspândi asemenea așa-zise afirmații, nu pot decât să le transmit și lor, la fel ca și dumneavoastră, că moralitatea lor și nu a mea trebuie pusă sub semnul îndoielii.

Nu am intrat în polemici cu postacii de partid, pentru că nu-mi pierd timpul să combat niște oameni plătiți să posteze, dar nici nu am putut să tac în privința unor lucruri pe care le-am considerat a fi un abuz din partea administrației în fruntea căreia vă aflați.  Mă refer aici strict la campania electorală, la zecile de festivaluri inventate de instituțiile din subordinea dumneavoastră în luna mai. Recunosc că am fost cât se poate de ironică și de sarcastică în postările mele cu privire la aceste manifestații, așa zis culturale. Cu ce am greșit, domnule primar? Cred că în afară de cei 17% dintre arădenii care v-au dat votul pentru un al 4-lea mandat, restul de 83% au gândit exact ca mine, fie că au avut sau nu curajul să o afirme.

Vă amintiți  că ați blocat centrul orașului aproape 5 zile cu Raliul Aradului, în timp ce pe străzile paralele se turna bine-cunoscutul asfalt-electoral? Vă amintiți filmulețul cu asfaltarea bălții de pe Alecu Russo? Sunt convinsă că da. Și atunci, domnule primar, unde este răutatea mea, și a celor care v-au criticat? Considerați că sunteți perfect și că orice critică e nefondată, ba mai mult, rău intenționată? Dacă da, atunci trebuie să vă spulber un mit, domnule primar. Și anume acela că NIMENI nu e perfect. Mai ales în administrație sau în politică. Nici măcar domnia voastră. De aceea nu-mi va fi jenă absolut deloc să apar pe acel panou al rușinii pe care ne-ați anunțat că intenționați să-l plimbați prin cartiere. O să fiu într-o companie selectă, care mă va onora.

Cât despre dumneavoastră, Domnule Ghilea, doresc să vă asigur că nu am absolut nicio problemă la mansardă. Sunt un om matur, am 41 de ani, am simțul răspunderii și sunt gata să răspund pentru faptele mele, dacă prin acestea am adus cuiva vreun prejudiciu. Remarca dumneavoastră referitoare la sănătatea mea mintală precum și preocuparea, chiar îngrijorarea dumneavoastră, în ceea ce privește viitorul copiilor mei, vorbește de la sine despre profesionalismul dvs și nu despre cine sunt sau cum sunt eu. Nu vă cunosc personal și, recunosc, nici n-am știut de existența emisiunii acesteia până acum dar, în puținele minute în care am avut răbdarea să vă urmăresc, am reușit să îmi fac o idee despre ce fel de valori promovați.

În încheiere, permiteți-mi să vă ofer gratuit un sfat, domnule primar. În mandatul pe care îl veți începe zilele acestea faceți tot posibilul să ne demonstrați, mie și celorlalți susținători ai lui Sebastian Bulumac  sau ai oricărui alt contracandidat pe care l-ați avut, că ne-am înșelat. Că iubiți cu adevărat Aradul, nu fariseic, nu prin sloganuri. Că  NOI CONSTRUIM nu e doar o vorbă aruncată-n  vântul de campanie electorală și că, ceea ce veți construi de acum înainte va dăinui. Că veți cheltui cu responsabilitate banul public și că veți face tot ce vă stă în putință să respectați jurământul pe care-l veți depune la învestire și pe care îmi permit să vi-l reamintesc aici:

„Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor orașului Arad. Așa să-mi ajute Dumnezeu.”

Vă asigur că dacă veți face asta, domnule primar, la sfârșitul celor încă 4 ani de mandat ai dumneavoastră, dacă mă va ține Dumnezeu în viață, mă voi declara public susținătoarea dumneavoastră și mă voi pune singură pe panoul rușinii în fața Primăriei pentru greșeala de a nu fi crezut în dumneavoastră  în  campania anului 2016.

Vă mulțumesc pentru dreptul la replică și timpul acordat și-i mulțumesc d-lui Sebastian Bulumac pentru că a acceptat să transmită, în numele meu, acest mesaj.

Arad, 22.06.2016

 

Facebook Comments Box

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy