marți, martie 28, 2023

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 90 de ani. God Save the Queen!

 

Jurământul Regal: „Declar în faţa voastră că, atât cât voi trăi, mult sau puţin, viaţa mea va fi dedicată vouă şi măreţei familii imperiale din care noi toţi facem parte.”

Regina Elisabeta a II-a – monarhul britanic cu cea mai lungă domnie, împlineşte astăzi 90 de ani. Elisabeth Alexandra Mary a urcat pe tron când avea doar 26 de ani. Mai multe serbări au loc în Marea Britanie şi în fostele colonii, dar festivitatea grandioasă va fi în iunie, când este sărbătorită oficial ziua Reginei.

Au trecut 69 de ani de când Prinţesa Elisabeta a ajuns Regină, iar imperiul a trecut prin transformări radicale şi a devenit Commonwealth.

Fostul premier Winston Churchill povestea că, încă de la vârsta de 2 ani, Elisabeta – Lilibeth cum se prezenta ea – avea un uimitor aer de autoritate. Începe să aibă activităţi oficiale încă din adolescenţă, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial Elisabeta face voluntariat în armată. Printre altele, a condus şi ambulanţe.

În 1947, Elisabeta se căsătoreste cu Philip, la vremea aceea Prinţ de Grecia şi Danemarca. Un prinţ cam sărac şi fără regat, motiv pentru care, la început, familia s-a opus acestui mariaj.

Se aflau în Kenya în 1952, când s-a anunţat moartea tatălui ei – Regele George al VI-lea – aşa că Elisabeta devine Regină. O domnie marcată de schimbari majore: dispariţia coloniilor, căderea comunismului.

Unul dintre cei mai grei ani în plan personal a fost 1992, când Prinţul Charles – fiul cel mare şi moştenitorul tronului – şi soţia sa Lady Diana, cel mai îndrăgit membru al Familiei Regale, îşi anunţă separarea.

5 ani mai târziu, o altă lovitură: moare Lady Diana, într-un accident de maşină.

Regina Elisabeta a II-a e criticată dur pentru că, iniţial, Casa Regală a primit cu răceala vestea cumplitului accident. La ceva vreme, suverana a încercat să dreagă lucrurile.

Ceea ce vă spun acum, ca Regină şi ca bunică, va spun din tot sufletul. Vreau sa-i aduc un omagiu Dianei. A fost o fiinţă excepţională şi foarte înzestrată.

La cei 90 de ani împliniţi astăzi, Regina Elisabeta a II-a e în formă. Nu a lipsit de la niciun eveniment, călăreşte – e adevărat, un căluţ de statură mică, dar nu mulţi nonagenari se aventurează să facă asta.

Secretul ei, spun biografii, este că se bucură de fiecare zi şi că îi place tot ceea ce face.

(sursa text: stiri.tvr.ro)
(sursa foto: fortune.com)

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news