ȘTIRI

Remember #COLECTIV… Vino marți seara, în Piața „Avram Iancu”, să aprinzi TREI LUMÂNĂRI pentru cei ale căror morți au înviat PROTESTELE ÎMPOTRIVA CORUPȚIEI

 

Au trecut trei ani de la tragedia din clubul bucureștean „Colectiv”, eveniment care a declanșat cele mai mari valuri de proteste de la fenomenul „Piața Universității” încoace și care prin amploarea tragediei sale, a pus telescoapele mediei internaționale pe corupția din România.
„Marți, 30.10.2018, începând cu orele 19, în Piața Avram Iancu, organizăm comemorarea a trei ani de la tragedia din Club Colectiv” – este invitația pe care cunoscutul activist civic arădean Silviu Dascăl o lansează pe rețelele de socializare și publicațiile online.

***

Catastrofa a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în Sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.
Conform datelor existente, focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert. Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național. Ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, au demisionat pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreună cu guvernul său, și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de personae. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.
A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989. (Wiki)

 

Articol asociat:

#COLECTIV – doi ani de la evenimentul care a demonstrat cum CORUPȚIA UCIDE și ne-a sfâșiat conștiințele. Citește emoționantul mesaj al supraviețuitoarei Alexandra Furnea

Critic Arad, 29 octombrie 2018 8:35