Renașterea Digitală a Democrației

van
Distribuie:

Renașterea Digitală a Democrației

Mesaj.

Limba: română

Destinatari: Națiunile Unite

Data expediției : Aprilie 2016 a.d.

Valabil până la : Ianuarie 2101 a.d.

 

România are astăzi ce-a de-a patra viteză de date de pe Planetă. Cred că știu că asta va deschide vast portalul ochilor minții multor useri de peste mări și țări, de aici și de aiurea-n tramvai. La Internet, desigur, mă refer.

Ray Kurzweil, un futurolog american, în scrierile sale (ex. ” The Age of The Spiritual Machine ” adică ” Era Mașinii Spirituale „) prezice probabilitatea existenței în viitor a unei societăți publice globale formată din ființe upgradate digital, obișnuite să comunice prin toate simțurile biologice fără a avea condiționarea proximității fizice. Altfel spus, întrevede un stadiu evolutiv reprezentat de homosapientis sau homodigitalibus. Kurzweil consideră dezbaterea filosofică de referință a secolului XXI ca fiind despre conceptul de conștientă/spirit, în acest/acel context. Mai consideră că, spre sfârșitul secolului XXI, comunitățile excentrice, care nu vor lua parte la acest joc al interconectivității dintre ființe de acest ‘level’ (upgraded) , nu vor avea relevanță socială în societatea globală. Altfel spus se vor simți solitare acele răzlețe comunități.

Părinții democrației antice grecești ne vorbesc despre un sistem ideal participativ, având ca fundație facilitatea comunicării ( pentru a putea dezbate argumente și pentru a judeca luând în considerare un maximum de informație care poate fi transmisă în proximitatea fizică a unui om). Astfel, un Polis ideal avea maximum 5000 de cetățeni ( educați pentru a avea păreri relevante și pertinente) pentru că, dacă ar fi mai mulți atât dezbaterea cât și votul și-ar pierde esența personală, alunecând spre abstractionism, corupție și nepăsare. Cea mai mare urbe din lume, numără astăzi  peste 33.000.000 de locuitori; Planeta numără peste 7.400.000.000 de consumatori de resurse. Estimarea ONU este că, până în secolul XXII, aceasta va crește la 11.200.000.000 de consumatori de resurse. Arad, orășelul meu natal se apropie de 160.000 de cetățeni. Democrațiile reprezentative se adresează acestui exces, balansându-l între nivele de educație și autocrații. Între timp umanitatea este mai aproape de zeitate înțelegând și aplicând relativitatea spațiului și timpului. Prin Telefon, Radio, T.V., Computer, Internet informația  călătorește cu viteza ce va să vie intre emițători și receptori fără condiționarea proximității spațiale. Cibernetica cuantică promite să umple găurile negre din securitatea cibernetică a viitorului.

România, ca multe alte democrații reprezentative de pe Terra, suferă de toxiinfecție coruptivă, riscând subminarea suveranității și relevanței sale politice, in genere. Procentul cetățenilor dezinteresați de vot este de cel puțin 50%. Mulți alți sunt superficial spre deloc reprezentanți. Acum că am mușcat din Apple-ul cunoașterii „măruit” de pomul nostru al cunoașterii cred ca este timpul pentru întoarcerea la upgrade-ul inocenței.

Politic, argumentele pledează în favoarea upgradării sistemului de operare numit Democrație, folosind din plin fructele noii-i Ere – comunicarea independentă de proximitatea spațială (deja funcțională în stadiu incipient și în desfășurare) . Fie ca numele acestei Era să fie Renașterea Digitală a Democrației. Fie ca această Eră să țină cu aceeași balanță cu dreptele și stângile Lumii, să maximizeze beneficiile democrației participative și să minimizeze bolile democrației reprezentative asa cum, de altfel, intenționaseră ” tații și mamele” Democrației. De la scară mică spre scara mare o persoană = o voce = un vot pentru sau împotriva ideilor (viitoare legi), nu doar pro sau contra persoane, în cea mai modernă arenă de dezbateri a viitorului : Parlamentul Digital. Atunci, marile organizări religioase tradiționale de ex., vor comunica întru ecumenism și vor urma Știința în redesenarea granițelor dintre lumină și întuneric în  Cosmos. De ce? Pentru că resursele planetei Terra nu pot susține foarte multe ființe umane prospere pe termen lung. Asta ca să nu ajungem toți la hrană artificială obținută prin sinteze chimice, la războaie între zei radioactivi sau la expresii religioase devenite pericol public de genocid; și  pentru ca materia este o formă de energie atât pentru noi cât și pentru oamenii de alte Credințe și Religii.

Deși avem astăzi privilegiul atât de a vedea cât și de a auzi vibrația Universului, de a călători la viteze supersonice și de a comunica cu viteza gândului, viața necesită tot apa, aer, sol și foc. Rogu-vă, până să găsim un foc mai bun, nu distrugeți apa, aerul și pământul acestuia, oricât de homodigitalibus veți fi fiind.

(text de Alexandru Van)


V.A.N. este un tânăr arădean, absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara.


 

 

 

Categorie: Opinii
Etichete: arhitectura, democratie, pledoarii, renasterea digitala, van alexandru nicoara
Distribuie:
Articolul anterior
Declarația comună a papei Francisc și a patriarhului Kirill – un DOCUMENT ISTORIC încă insuficient citit!
Articolul următor
O dramatică cerere în căsătorie la Primăria Pecica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…