
România (prin) obiectiv: Biserica de lemn din Sântejude, județul Cluj
Povestea știută și istoria bisericii de lemn din Sântejude, comuna Țaga, județul Cluj, se poate citi pe wikipedia – e la îndemâna oricui și e facil. Partea nescrisă, însă, și cea mai grea, am descoperit-o la pas și ne-a fost povestită de preotul ortodox din sat, Runcan Paul-Florin.
O poveste scurtă a unei bijuterii recent înscrisă pe lista monumentelor istorice
În urmă cu 7 ani, când preotul a ajuns acolo, biserica era într-un stadiu avansat de degradare. A ales să rămână și s-o redescopere lumii, păstrând-o și intervenind doar pentru restaurare și conservare. O luptă continuă, demersuri peste demersuri și sprijin de la oameni simpli sau de la administrația locală. A reușit să obțină fonduri destul de substanțiale și prin donații – mai precis prin redirecționarea a 2% din impozitul pe profit. Cu fondurile adunate a purces la treabă și a restaurat acoperișul bisericii, păstrându-i autenticitatea. A folosit șindrilă la fel cu cea inițială, în ciuda costurilor chiar și de 6 ori mai ridicate decât dacă s-ar fi folosit materiale contemporane.
Pictura murală din biserică este cea originală și e relativ bine conservată. Interiorul bisericii este mobilat și decorat cu obiecte „din străbuni”, la propriu – căci fac parte chiar din zestrea bunicii preotului-paroh.
Calin Precup, 21 iunie 2016 7:53





