FOTO

România (prin) obiectiv: Bologa. Satul- comoară

 

Satul Bologa este situat în judeţul Cluj şi este considerat unul dintre satele-comoară ale zonei, ideal pentru iubitorii de natură şi istorie, fiind cunoscut şi vizitat pentru patru obiective turistice importante.

Primul dintre ele este o cetate medievală construită la începutul sec. al XIV-lea, din păcate neamenajată şi lăsată în paragină. Pentru entuziaştii de aventură, este un loc unde poţi explora nestingherit zidurile şi turnul (donjon) circular rămase în picioare. Printr-un proiect de 600.000 de euro aprobat în 2016, se doreşte punerea în valoare a acestui obiectiv.

Moara de apă şi vâltoarea sunt adevărate ferestre spre trecut, care evocă iscusinţa şi trăinicia tehnicilor de demult. Vâltoarea, un dispozitiv rudimentar, ca o cuvă, în care apa cade cu forță și curăță hainele, ca o mașină de spălat naturală, este folosită aproape zilnic de săteni şi tot atât de des vizitată de turişti.

Biserica din sat este o comoră arhitecturală, finalizată în 1937, construită în totalitate din piatră neagră de andezit, una dintre cele mai tari roci din România prin iscusința cioplitorilor în piatră din sat.

Castrul roman de la Bologa este cea mai veche aşezare din zonă şi unul din cele mai importante castre din Dacia. A fost construit în jurul anului 106, drept garnizoană militară, cu misiunea de a apăra accesul pe defileul Crişului şi graniţa Imperiului Roman. Este unul din cele mai bine păstrate castre din România; şanţul de aparare si portile de acces in castru sunt foarte bine vizibile, la fel şi valul de pământ care pe alocuri ajunge la înălţimea de 3-4 metri. Se lucrează la un proiect de peste 4 milioane de euro prin care se va reconstrui poarta de la intrare, înaltă de 17 metri şi casa comandantului. De asemenea, se doreşte amenajarea unei parcări şi a unei clădiri mediteraneene care să cuprindă un muzeu şi o garnizoană cu camere pentru turişti.

 

FOTO: Călin Precup, Marcel Seliceanu şi Cosmin Giurgiu (Ghid Video Turistic)

Paul Horatiu, 20 august 2016 1:44

valtoarea14074375_1249197278453501_405655747_oDSC_0896DSC_0152DSC_0019DSC_0008PRINCIPALA-1